marca 07, 2014

Spaghetti w sosie śmietanowo-serowym ze szparagami

     Ratunku - muszę szybko zrobić obiad ! - macie tak czasami ?
Czy to choroba, czy ewidentny brak czasu - bywają momenty, gdy w kuchni możemy spędzić naprawdę niewiele czasu. A obiad być musi !

Makaron - zawsze ratuje z największej opresji ! Na jego bazie powstają smaczne ,szybki i sycące dania. A co najważniejsze - nie wymaga czasu i stania nad kuchenką godzinami ...

I u mnie nastał czas, gdy muszę zrobić coś szybko, sprawnie, nie zapominając, że ma być też SMACZNIE !



Składniki:

1/2 opakowania spaghetti Lubella

pęczek szparagów
150 ml śmietany 18%
około 60 g serka mascarpone ( kopiasta łyżka )
4 łyżki tartego żółtego sera, np edamski lub inny
1 ząbek czosnku

1 łyżeczka ziaren kolendry
1/2 łyżeczki ziaren kolorowego pieprzu
szczypta gałki muszkatołowej
sól







Wykonanie:

Przygotować szparagi. 
Odłamać zdrewniałe końcówki i ugotować szparagi na parze.
Ugotowane, ostygnięte szparagi pokroić pod skosem na grubsze plastry. Zostawić kilka do dekoracji.

Makaron ugotować al'dente wg przepisu na opakowaniu.



Na suchą patelnię wsypać ziarna kolendry i pieprzu - uprażyć, do momentu aż poczujecie wyrazisty, mocny zapach. Uważać, żeby ziaren nie przypalić.
Uprażone ziarna przełożyć do moździerza, dodać szczyptę lub dwie ( jak lubicie ) gałki muszkatołowej - utłuc przyprawy.

Na patelnię, może być ta po prażonych  ziarnach - wlać śmietanę, dodać ser mascarpone i starty ser żółty.  Całość podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając. Mieszać do momentu rozpuszczenia żółtego sera. Dodać pokrojone szparagi - wymieszać.
Sos serowo-śmietanowy dosmaczyć przygotowaną wcześniej mieszanką przypraw i solą. 

W garnku połączyć makaron z sosem serowo-śmietanowym.

Porcje makaronu wykładać  na talerz, udekorować pozostawionymi szparagami.


Smacznego !

2 komentarze:

  1. Takie dania mogę jeść codziennie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie zestawienie. Przepis wart wypróbowania. Podrawiam

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo