listopada 07, 2013

Rolada z kurczaka ze szpinakiem w sosie kaparowo-cytrynowym


Składniki:

3 pojedyncze filety z piersi kurczaka
8-10 plastrów szynki parmeńskiej
1 opakowanie szpinaku w liściach mrożonego
6-8 szt. pomidorów suszonych z oleju
1/2 opakowania sera feta
3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
sól, pieprz




Wykonanie:

Filety naciąć, tak by powstał z nich duży płat mięsa. Mięso rozbić na cienki płat.

Szpinak rozmrozić i osączyć.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać szpinak i roztarty czosnek - smażyć aż woda odparuje. Doprawić solą i pieprzem.
Odstawić do wystygnięcia.



Płaty mięsa rozłożyć na folii spożywczej, zaczynając od krawędzi najbliżej nas.
3-4 cm od brzegu układać wzdłuż - szpinak, obok pomidory - przekrojone ma węższe paski, pokruszoną fetę.
Zwijać w roladę.

Z plastrów szynki ułożyć prostokąt - kłaść plaster przy plastrze.
Na środku prostokąta z szynki położyć delikatnie roladę. Owinąć ją szynką parmeńską.

Roladę przenieść na blachę, posmarować delikatnie olejem z zalewy z pomidorów.
Piec 30 minut w 180 stopniach C, po tym czasie roladę nakryć papierem do pieczenia i piec jeszcze 10 minut.

SOS KAPAROWO-CYTRYNOWY

250 ml bulionu drobiowego
1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
150 ml wina białego wytrawnego
100 ml śmietany 30%
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka kaparów
tymianek, rozmaryn KAMIS
sól, pieprz

Z mąki i masła zrobić jasną zasmażkę. Rozprowadzić ją zimnym bulionem drobiowym.
Dolać wino, wsypać po szczypcie ziół. Gotować 5 minut. Po tym czasie dolać śmietankę oraz sok z cytryny - gotować do zgęstnienia. Wsypać kapary, ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem.

Roladę kroić w plastry. Podawać polaną sosem kaparowo-cytrynowym.


Smacznego !

3 komentarze:

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo