września 11, 2015

Jaglanka na mleku z karmelizowanymi gruszkami ( Mleczne śniadanie na rozpoczęcie roku szkolnego )

     Chłodniejsze dni coraz bliżej. Jesień skrada się małymi kroczkami. Warto pomyśleć o ciepłych, aromatycznych śniadaniach, po których energia będzie wręcz rozpierać. Jaglanka z karmelizowanymi śliwkami, z dodatkiem cynamonu i chrupiących orzechów sprawdzi się doskonale. Rozgrzeje, nasyci i doda sił na cały poranek.
Takie śniadanie to dobrze rozpoczęty dzień, zarówno dla ucznia, jak i pracującego rodzica. 

Mleko i przetwory mleczne to ważne elementy w diecie dzieci i młodzieży, ponieważ dostarczają niezbędnego do budowania kości i zębów - wapnia. Jego niedobory w diecie, w przyszłości skutkować mogą poważnymi schorzeniami.


jaglanka z cynamonem


Składniki ( 2 porcje ):
  • 250 ml mleka 2%
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1-2 gruszki
  • 1,5 łyżeczki cukru trzcinowego
  • szczypta cynamonu
  • kilka orzechów włoskich


Wykonanie:
 Kaszę jaglaną przelać wrzątkiem i dokładnie opłukać na sicie pod bieżącą wodą.
Mleko zagotować, na gotujące sięmleko wsypać kaszę - gotować pod przykryciem około 20 minut.
W międzyczasie obrać ze skóry gruszki i pokroić owoce w półplasterki, grubości około 0,5 cm.

Do rondelka lub na niedużą patelnię wsypać cukier, podgrzewać aż cukier zacznie się rozpuszczać. Dodać pokrojone gruszki, smażyć kilka minut, delikatnie mieszając.

Ugotowaną jaglankę przełożyć do miseczek, na wierzchu ułożyć gruszki, posypać orzechami i odrobiną cynamonu.

Ja jaglanki nie dosładzam, ale jeśli koniecznie musicie, dodajcie trochę miodu.


jaglanka na słodko

jaglanka z cynamonem



1 komentarz:

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo