Mleko i przetwory mleczne to ważne elementy w diecie dzieci i młodzieży, ponieważ dostarczają niezbędnego do budowania kości i zębów - wapnia. Jego niedobory w diecie, w przyszłości skutkować mogą poważnymi schorzeniami.
Muffiny możecie zapakować, sobie i dzieciom jako drugie śniadanie do szkoły. Ale muffiny śmiało możecie też zjeść na śniadanie, popijając kubkiem mleka lub świeżego soku.
Składniki:
( na 12 muffinek )
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- 1 szklanka mielonych orzechów włoskich lub laskowych, mogą być też migdały
- 1/4 szklanki oleju ( ja dodałam olej z orzechów laskowych, ale może być też dobry olej rzepakowy )
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka sody
- 1 jabłko
- granola śniadaniowa - do posypania muffinek
Wykonanie:
Jabłko umyć, obrać ze skóry i pokroić w niedużą kostkę.
Przygotować dwa naczynia. W jednym wymieszać wszystkie suche składniki, tj. mąki, orzechy mielone, cukier i sodę.
W drugim naczyniu umieścić składniki mokre - jaja, olej i jogurt naturalny, szybko zmiksować, do połączenia składników.
Składniki suche dodać do mokrych - dokładnie połączyć. Na koniec dodać pokrojone w kostkę jabłka - wymieszać.
Przygotować blachę do muffinek z 12-stopa otworami. W otworach umieścić papilotki. Do każdej papilotki nakładać masę, do wysokości około 3/4 wysokości. Wierzch posypać odrobiną pokruszonej granoli śniadaniowej.
Muffinki piec w 180 stopniach C przez około 25-30 minut.
Upieczone odstawić do wystygnięcia. Przestygnięte muffinki wyjać z formy.
Smacznego !
o mniam mniam ale pysznie wyglądają
OdpowiedzUsuńtak sie to robi
OdpowiedzUsuń