września 18, 2015

Kremowe risotto dyniowe z kurczakiem

     Sezon dyniowy uważam za otwarty ! Na pierwszy ogień - risotto. Dzięki musowi z pieczonej dyni risotto jest niezwykle kremowe. A jego kolor, tak intensywny wprawia w zachwyt.
Risotto możecie śmiało zajadać bez dodatków, ale jeśli myślicie o bardziej sytym posiłku, podajcie je z kurczakiem.

risotto z kurczakiem


Składniki:
  • 200g ryżu arborio
  • 2 cebule szalotki
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 500-600 ml bulionu drobiowego
  • 1 dynia hokkaido średniej wielkości 
  • 2 łyżki tartego sera ( bursztyn lub gouda )
  • 1 łyżka masła
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy: chili, mielony imbir, ziarna kolendry


Wykonanie:
Dynię przekroić na pół, oczyścić z nasion i pociąć w mniejsze kawałki. Kawałki dyni ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i upiec do miękkości w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni C.
Upieczoną i ostygniętą dynię obrać ze skóry, po czym zmiksować blenderem na gładkie pure.



Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, usmażyć cebulę. Podsmażoną cebulę zdjąć z patelni, a na tę samą patelnię wsypać ryż arborio. Ryż smażyć, ciągle mieszając, aż stanie się szklisty.
Wlać wino, gotować 3-4 minuty aż alkohol odparuje. Następnie wlewać porcjami bulion, co raz mieszając ryż. Czynność powtarzać, aż ryż będzie ugotowany.
Do ryżu dodać uprzednio podsmażoną cebulę oraz pure z dyni. Podgrzewać, mieszając. Na koniec dodać masło i tarty ser - wymieszać. Risotto doprawić do smaku chili, imbirem i roztartymi w moździerzu ziarnami kolendry.
Risotto ma mieć kremową konsystencję, jeśli jest zbyt gęste dolać więcej bulionu.



Kurczak teriyaki:
  • 1 filet z kurczaka
  • 3 łyżki sosu teriyaki
  • 1 łyżka octu winnego białęgo
  • 1 łyżka syropu trzcinowego lub miodu
  • 2 łyżki oleju arachidowego lub innego, np rzepakowego

Wykonanie:
Mięso kurczaka umyć, osuszyć i podzielić na mniejsze kawałki.
Z pozostałych składników przygotować marynatę. Marynatą zalać mięso i odstawić do lodówki na min. 30 minut.
Zamarynowane mięso smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu.
Usmażone mięso odłożyć na 3 minuty. Po tym czasie kroić skośnie w plastry i ukłąaać na porcji risotto.


kremowe risotto z kurczakiem


risotto dyniowe


Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo