Risotto możecie śmiało zajadać bez dodatków, ale jeśli myślicie o bardziej sytym posiłku, podajcie je z kurczakiem.
Składniki:
- 200g ryżu arborio
- 2 cebule szalotki
- 150 ml białego wytrawnego wina
- 500-600 ml bulionu drobiowego
- 1 dynia hokkaido średniej wielkości
- 2 łyżki tartego sera ( bursztyn lub gouda )
- 1 łyżka masła
- oliwa z oliwek
- przyprawy: chili, mielony imbir, ziarna kolendry
Wykonanie:
Dynię przekroić na pół, oczyścić z nasion i pociąć w mniejsze kawałki. Kawałki dyni ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i upiec do miękkości w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni C.
Upieczoną i ostygniętą dynię obrać ze skóry, po czym zmiksować blenderem na gładkie pure.
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, usmażyć cebulę. Podsmażoną cebulę zdjąć z patelni, a na tę samą patelnię wsypać ryż arborio. Ryż smażyć, ciągle mieszając, aż stanie się szklisty.
Wlać wino, gotować 3-4 minuty aż alkohol odparuje. Następnie wlewać porcjami bulion, co raz mieszając ryż. Czynność powtarzać, aż ryż będzie ugotowany.
Do ryżu dodać uprzednio podsmażoną cebulę oraz pure z dyni. Podgrzewać, mieszając. Na koniec dodać masło i tarty ser - wymieszać. Risotto doprawić do smaku chili, imbirem i roztartymi w moździerzu ziarnami kolendry.
Risotto ma mieć kremową konsystencję, jeśli jest zbyt gęste dolać więcej bulionu.
Kurczak teriyaki:
- 1 filet z kurczaka
- 3 łyżki sosu teriyaki
- 1 łyżka octu winnego białęgo
- 1 łyżka syropu trzcinowego lub miodu
- 2 łyżki oleju arachidowego lub innego, np rzepakowego
Wykonanie:
Mięso kurczaka umyć, osuszyć i podzielić na mniejsze kawałki.
Z pozostałych składników przygotować marynatę. Marynatą zalać mięso i odstawić do lodówki na min. 30 minut.
Zamarynowane mięso smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu.
Usmażone mięso odłożyć na 3 minuty. Po tym czasie kroić skośnie w plastry i ukłąaać na porcji risotto.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz