lipca 24, 2015

Ravioli czekoladowe z owocowym serkiem i sosem czereśniowym

    Czekoladowy makaron ? Czemu nie ! A gdyby tak ravioli, zupełnie na słodko ? Skusicie się ?
Swoje ravioli nadziałam gotowym serkiem owocowym i podałam z sosem czereśniowym. Myślę, że można go z powodzeniem zastąpić, np malinowym.

ravioli z serkiem


Składniki na ravioli:
  •  200 g mąki pszennej
  •  15 g ciemnego kakao
  •  2 jajka
  •  1 łyżka oliwy
  •  woda
  •  serek Almette Fruit jagoda-malina

Mąkę i kakao wymieszać i przesiać. Na stolnicy lub w misce wsypać mąkę i uformować kopiec. Do środka kopca wbić jajka, wlać oliwę. Zagniatać ciasto, dolewając w razie konieczności niewielką ilość wody. Ciasto zagniatać, aż stanie się jednolite i sprężyste. Odłożyć ciasto na min. 20 min pod przykrycie, np pod miskę.

W tym czasie przygotować sos czereśniowy.




Składniki na sos czereśniowy:

  •  200 g czereśni
  •  1/3 szklanki cukru
  •  2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Czereśnie umyć i wydrylować. Przełożyć do niewielkiego rondelka, wlać sok  zasypać cukrem i gotować aż staną się miękkie. Pod koniec gotowania dodać rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody mąkę ziemniaczaną. Zagotować.

Ciasto wałkować na cienki placek. Na połowie placka ułożyć po 1/2 łyżeczki serka, w niedużych odstępach. Nakryć ciasto z farszem, pozostałym ciastem. Dokładnie docisnąć ciasto między nadzieniem. Kroić w kwadraty.

Ravioli gotować w lekko osolonej wodzie, około 4-5 minut od wypłynięcia.
Podawać z z gorącym sosem czereśniowym.



lepienie ravioli


ravioli czekoladowe

Smacznego !

1 komentarz:

  1. Smakowite danie :) Ten czekoladowy makaron jest uroczy i na pewno przepyszny.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo