lipca 26, 2015

Letni konkurs z marką Sante

    Lato w pełni ! W ogrodach, na działkach oraz na targowiskach pełno owoców i warzyw. Mam nadzieję, że korzystacie z tego dobrodziejstwa i wykorzystujecie nasze rodzime, sezonowe owoce i warzywa na co dzień. A jeśli dodatkowo macie ochotę podzielić się ze mną letnim przepisem z sezonowych owoców i warzyw - zapraszam do konkursu. Dodatkowo chciała bym, żeby zgłaszane przez Was przepisy zawierały w składzie minimum jeden produkt z asortymentu marki Sante. Gamę produktów podejrzeć możecie  TUTAJ





REGULAMIN KONKURSU:


1. Organizatorem konkursu jestem ja, a konkurs zostanie przeprowadzony na blogu  http://kolorowo-torcikowo.blogspot.com/.

2. Konkurs trwa od 26 lipca 2015 do  5 sierpnia 2015 roku do godz. 23.59

3. Fundatorem nagród jest marka Sante.

4. Nagrody wysyła agencja Synertime, i to właśnie do niej będę przekazywała nazwiska oraz dane adresowe zwycięzców.

5. Zadanie konkursowe polega na napisaniu w komentarzu pod postem konkursowym, swojego autorskiego przepisu na letnie danie z wykorzystaniem sezonowych owoców i warzyw oraz min. 1 produktu z asortymentu Sante. Zdjęcia obrazujące danie wysyłać należy na adres: kolorowotorcikowo@gmail.com lub publikować na fan pagu kolorowo-torcikowo Jedna osoba może wysłać max 2 zgłoszenia.

 6. Nagrody są dwie i w skład każdej z nich wchodzi 25 produktów marki Sante.


7. Zwycięzców wybieram ja, a ogłoszenie wyników nastąpi na blogu w ciągu 3 dni od zakończenia konkursu.  Na podanie danych adresowych zwycięzca ma 3 dni, jeśli w tym czasie nie otrzymam wiadomości - nagroda trafi w ręce kolejnego uczestnika konkursu. Dane adresowe będzie można przesyłać na adres: kolorowotorcikowo@gmail.com

8. Wzięcie udziału w konkursie jest jednoznaczne z akceptacją regulaminu.




A w paczce między innymi takie pyszności :)



 Czekam na Wasze pyszności !


WYNIKI .... WYNIKI....WYNIKI

Wybór był niezwykle trudny. Myślałam, analizowałam, czytałam po  kilka razy. Były przepisy i proste i skomplikowane, były słodkie i wytrawne, były też takie, które nie spełniały regulaminu, gdyż nie zawierały żadnego sezonowego owocu lub warzywa. Wreszcie wybrałam. Wybór padł na niedocenianego i chyba troszkę zapomnianego patisona oraz na jego kuzynkę - cukinię. Wybrałam przepis wytrawny i słodki - równowaga musi być ! Tak więc moi mili, Letni konkurs z Sante wygrali:

* whiness - cukiniowo-jagodowe placuszi z bakaliami
* Ewelina Sitnicka  - patisony faszerowane mieszanką quinoa, mięsa mielonego i młodego szpinaku


GRATULUJĘ dziewczyny ! Czekam na Wasze adresy.


Jedna osoba nie zgłosiła się regulaminowo po nagrodę. Tym oto sposobem, nagroda wędruje do kolejnego zwycięzcy, a raczej zwyciężczyni:

Katarzyna Załuska - Malinowa kopuła

61 komentarzy:

  1. Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką
    Pęczak zagościł u mnie po raz pierwszy, ale już dzisiaj wiem, że na dobre. Miałam okazję jeść wspaniałą sałatkę z wykorzystaniem pęczaku w Brukseli, w Restauracji Colmar, jeśli kiedyś będziecie niedaleko, musicie koniecznie zajrzeć.

    Składniki:

    150 g polędwiczki wieprzowej
    woreczek kaszy pęczak, jęczmiennej
    1/2 czerwonej papryki
    1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy Sante
    2 ząbki czosnku
    1/2 czerwonej cebuli
    4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
    2 łyżeczki suszonego oregano
    3 łyżki sosu arrabiata lub innego sosu z dodatkiem chilli
    sól do smaku
    oliwa z oliwek
    Przygotowanie:
    Polędwiczkę oczyszczamy z błonek, kroimy na cienkie plastry, a następnie w paski. Paprykę oczyszczoną z gniazd nasiennych i błonek kroimy w kostkę razem z czosnkiem. Gotujemy kaszę zgodnie z opisem na opakowaniu. Na oliwie obsmażamy czosnek, dodajemy paski polędwiczki i paprykę, gdy mięso będzie miękkie dodajemy sos arrabiata oraz cieciorkę, słodką paprykę i oregano, mieszamy, doprawiamy do smaku, po chwili gasimy płomień. Podajemy na ciepłej kaszy, układamy na wierzchu pokrojoną w piórka czerwoną cebulę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pożywny koktajl owocowy z amarantusem i sezamem:

    1 banan
    2 łyżeczki cukru trzcinowego Demerara Sante
    brzoskwinia (bardzo dojrzała)
    2 garście malin
    1/2 kubka maślanki naturalnej
    1 szklanka wody
    1 szklanka amarantusa BIO Sante
    3 łyżki sezamu Sante

    1. Banan, brzoskwinię, garść malin zmiksować.
    2. Do owoców powoli wlać maślankę i wodę, ponownie zmiksować.
    3. Do 3 kieliszków do wina wsypać na dno amarantus. Nałożyć łyżką koktajl. Posypać sezamem. Na wierzchu poukładać pozostałe malinki.

    OdpowiedzUsuń
  3. Prosto, szybko i pysznie! Tak lubię najbardziej :-) I mam pewność, że wszystkim domownikom zasmakuje, a to dla nich właśnie gotuję (trzech facetów). No i że w końcu zjedzą trochę witamin...

    Oto moje propozycja:

    Serek homogenizowany z nasionami Chia, ciasteczkami i truskawkami

    Na 1 porcję:
    1 serek homogenizowany waniliowy (wybieram taki o naturalnym skaldzie)
    1 łyżeczka nasion Chia Sante
    2 ciasteczka owsiane kakaowe Sante
    1/2 szklanki truskawek
    kilka listków świeżej mięty

    Nasiona Chia mieszamy z serkiem homogenizowanym i pozostawiamy na co najmniej 20 minut, żeby nasiona napęczniały. Truskawki myjemy, odcinamy ogonki i kroimy na ćwiartki. Następnie do szklanki lub pucharka nakładamy kolejno pokruszone ciasteczka, połowę serka, pokrojone truskawki i drugą połowę serka. Całość dekorujemy truskawkami i świeżą miętą.

    Pozdrowienia,
    Basia (pani_misiowa@vp.pl)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jednoporcjowe lniane ciasto kokosowe z kawałkami jabłka, gruszki i porzeczkami (również w środku) :

    Rozbełtałam jajko, dolałam ok 1/3 szklanki mleka, dodałam szczyptę soli, odrobinę cynamonu, łyżkę mąki kokosowej i uzupełniłam lnem (myślę, że też była go ok 1 łyżka). Generalnie całość wyszła dosyć gęsta :)
    Ułożyłam owoce na dnie naczyńka, zalałam ciastem i piekłam ok 25-30 minut w 180 * C.

    OdpowiedzUsuń
  5. Szybka, smaczna sałatka, w sam raz dla niespodziewanych gości lub na zdrową kolację!

    Składniki:
    - pół główki sałaty lodowej,
    - ok. 125g rukoli,
    - garść kiełków rzodkiewki,
    - serek feta,
    - kilka plasterków szynki, najlepiej wyrazistej w smaku (polecam szynkę Westfalską z Biedronki),
    - trzy łyżki żurawiny wielkoowocowej Sante,
    - trzy łyżki słonecznika łuskanego Sante,
    - łyżeczka siemienia lnianego Sante,
    - szczypta ziół do sałatek,
    - ok. 4 łyżki oliwy z oliwek.

    Sałatę rwiemy na kawałki, mieszamy w misce z rukolą i kiełkami. Szynkę kroimy na kawałki, fetę w kostki i dorzucamy wraz z żurawiną. Słonecznik prażymy na suchej patelni. Sałatkę posypujemy prażonym słonecznikiem, siemieniem lnianym i ziołami. Całość polewamy oliwą z oliwek.
    Jeszcze lepiej smakuje zagryzana Pieczywem Chrupkim Pomidorowym Sante, suchym lub przełożonym fetą i pomidorem.
    Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepyszny letni deser lub śniadanie, a także propozycja na zamknięcie smaków lata w postaci zdrowej konfitury :) Uwielbiam ten pudding i z całego serca polecam jego wypróbowanie każdemu, kto lubi uzyskiwać słodki smak za pomocą zdrowych, naturalnych składników.

    Ryżowy pudding z porzeczkowym dżemem chia

    /1 porcja/
    - 50g płatków ryżowych błyskawicznych
    - 1 szklanka mleka kokosowo-ryżowego Alpro Soya
    - 1 łyżeczka ksylitolu Sante
    - 100g jogurtu naturalnego

    Porzeczki w żelu
    /4 porcje/
    - 200g czerwonych i czarnych porzeczek
    - 1 łyżka nasion chia Sante
    - 1/3 łyżeczki soku z cytryny
    - 2 łyżki cukru trzcinowego Sante
    - 1/4 laski wanilii

    Płatki:
    W garnku zagotowujemy mleko, następnie wsypujemy płatki ryżowe i mieszamy. Gotujemy płatki do momentu zgęstnienia. Pod koniec dodajemy ksylitol i odstawiamy do lekkiego ostudzenia. Następnie dodajemy jogurt naturalny i dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Przekładamy płatki do miseczki, podajemy z dżemem chia oraz świeżymi porzeczkami.
    frużelina

    Dżem chia:
    Owoce wrzucamy do garnuszka wraz z sokiem z cytryny, cukrem i ziarenkami z laski wanilii. Podgrzewamy i smażymy zawartość garnka na małym ogniu. Kiedy składniki dobrze się połączą, dodajemy do nich nasiona chia i smażymy około 5-10 minut do zgęstnienia. Przelewamy do słoiczka lub miseczki - tak małej porcji nie trzeba pasteryzować, jednak w przypadku robienia większej ilości, należy przełożyć owoce do wyparzonego słoiczka, zakręcić i odstawić do góry dnem do ostudzenia.

    OdpowiedzUsuń
  7. Cukiniowo-jagodowe placuszki z bakaliami

    /1 porcja/
    - 1/2 szklanki mąki żytniej
    - 1/3 szklanki maślanki
    - 1 jajko
    - 1 garść jagód
    - 100g cukinii
    - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1 łyżeczka ksylitolu Sante
    - 1 łyżeczka lnu mielonego Sante
    - 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
    - kilka kropel soku z cytryny
    - 25g Mieszanki Premium Sante z jagodami goji i żurawiną
    - odrobina masła do smażenia

    Cukinię ścieramy na tarce, odsączamy z nadmiaru wody. Mąkę przesiewamy z proszkiem, sodą, ksylitolem, oraz lnem mielonym, a następnie miksujemy z maślanką, sokiem z cytryny i jajkiem. Dodajemy cukinię i dokładnie łączymy z ciastem. Na samym końcu wsypujemy bakalie z Mieszanki premium oraz borówki, delikatnie mieszamy. Smażymy na patelni lekko natłuszczonej olejem kokosowym. Podajemy z dodatkiem ulubionego syropu, konfitury oraz świeżych owoców.

    OdpowiedzUsuń
  8. Letnia owsianka
    - ok 250 ml mleka 3.2 %
    - ok 6 czubatych łyżek płatków owsianych błyskawicznych (górskich) " Sante"
    - łyżka jagód
    - łyżka jagód Goji "Sante"
    - łyżka suszonej żurawiny
    - 3 truskawki średniej wielkości, pokrojone na 4 części

    Mleko podgrzewam na małym ogniu w rondelku przez około 5 minut, następnie dodaję płatki. Gotuję przez około 4 minuty, raz po raz mieszając. Pod koniec dodaję owoce. Zaczynam od suszonych, następnie dodaje świeże. Po minucie zdejmuje z palnika, przelewam do miski i jem. Proste, szybkie, pożywne i smaczne śniadanie ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zapiekane owoce w różowym winie pod płatkami owsianymi

    Ile i jakie owoce znajdą się z Waszej miseczce zależy od Was, akurat miałam takie owoce, zachęcam do eksperymentowania

    Składniki:

    2 śliwki
    1/2 małej gruszki
    kilka truskawek
    2 garście borówek amerykańskich
    1/2 szklanki płatków owsianych, błyskawicznych Sante
    kilka łyżeczek dobrego wina różowego
    cukier trzcinowy
    Przygotowanie:
    Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st.
    Umyte i osuszone owoce, śliwki pozbawione dodatkowo pestek, a truskawki szypułek, dzielimy na mniejsze kawałki i przekładamy do naczynia do zapiekania, owoce skrapiamy winem i oprószamy cukrem trzcinowym. Posypujemy grubą warstwą płatków owsianych, całość lekko dociskamy i wyrównujemy.
    Całość zapiekamy 20-30 minut w temperaturzeze 180 st.

    OdpowiedzUsuń
  10. Dietetyczny kurczak na jogurcie z ciecierzycą, szpinakiem i groszkiem cukrowym
    Dietetyczne ale bardzo lekkie danie. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Idealnie sprawdzi się na piknikach i jako drugie śniadanie. Danie bogate w witaminy i z sezonowych produktów.

    600 g filetu z piersi kurczaka
    2 ząbki czosnku
    Sól i pieprz z młynka
    1 łyżka natki pietruszki
    1 łyżeczka cząbru
    2 łyżki soku z limonki
    3 łyżki sezamu
    3 łyżki jogurtu naturalnego
    Dodatkowo:
    100 g ciecierzycy Sante
    5 różyczek brokuła
    100 g szpinaku baby
    50 g groszku cukrowego
    0,5 szklanki bulionu

    Filet z kurczaka dokładnie myjemy i kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy go solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, natką pietruszki i cząbrem. Dokładnie mieszamy i wlewamy sok z limonki, dodajemy sezam i jogurt naturalny. Mięso odstawiamy na 10 minut do lodówki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy umyty i osuszony szpinak, delikatnie go podsmażamy. Następnie dokładamy kurczaka. Po 5 minutach wsypujemy ciecierzycę i pokrojone na mniejsze kawałki różyczki brokuła. Podlewamy bulionem. Dusimy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Na końcu dodajemy obrany groszek cukrowy. Przygotowanie gotowego dania zajmuje ok. 35 minut.

    Autor: Wioleta Szczepańska

    OdpowiedzUsuń
  11. Grillowana polenta z salsą pomidorowo-paprykową z nutą mięty
    Włoska potrawa ludowa podana prosto z grilla. Rewelacyjny smak podkręca salsa z pomidora i papryki z nutą mięty i ulubionych ziaren.

    Polenta:
    0,5 szklanki mąki kukurydzianej lub kaszy kukurydzianej Sante
    0,5 szklanki zimnej wody
    0,5 łyżeczki soli
    1,5 szklanki wrzątku
    1 szklanka startego żółtego sera
    Salsa:
    1 pomidor
    1 czerwona papryka
    2 łyżki natki pietruszki
    1 łyżeczka mięty
    0,5 łyżeczki przyprawy do sałatek
    Sól, Pieprz
    2 łyżki oliwy z oliwek
    Ziarna sezamu, pestek dyni, słonecznika i suszonej żurawiny

    Polenta:
    W misce mieszamy mąkę kukurydzianą (kaszę kukurydzianą), zimną wodę i sól. Masę przelewamy do wrzątku i zagotowujemy. Dodajemy ser, dokładnie mieszamy. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 25 minut, często mieszamy. Masę przelewamy do wysmarowanej masłem małej keksówki lub na kwadratowy talerz. Studzimy i wstawiamy do lodówki na min. 5 godzin. Po tym czasie kroimy polentę na mniejsze kawałki, oprószamy pieprzem i grillujemy kilka minut.
    Salsa:
    Pomidora oraz paprykę kroimy w kosteczkę. Natkę pietruszki oraz miętę bardzo mocno siekamy, Dodajemy do pomidorów i papryki, przyprawiamy przyprawą do sałatek. Polewamy oliwą oraz posypujemy ulubionymi ziarnami. Podajemy z grillowaną polentą.

    OdpowiedzUsuń
  12. Idealne ciasteczka
    Chętnie podzielę się z Wami przepisem na idealne ciasteczka. Idealne bo szybko się je przygotowuje, bo są zdrowe, bo można je zabrać ze sobą do pracy czy w podróż a przede wszystkim dlatego, że można do nich dodać ulubione składni. Ciasteczka szczególnie polecam wszystkim dbającym o linię łakomczuchom.
    Składniki:
    - 4 dojrzałe banany
    - 2 duże łyżki masła orzechowego Sante
    - pół szklanki płatków owsianych Sante
    - pół szklanki płatków żytnich Sante
    - szklanka ulubionych orzechów Sante (ja daję laskowe i migdały czasem wymieszane również z żurawiną – można mieszać orzeczy i bakalie dowolnie, tak aby jednak nie wyszło ich więcej niż szklanka)
    - skórka starta z pół cytryny
    Przygotowanie:
    1. Banany obrać i rozgnieść widelcem. Przełożyć do miski.
    2. Dodać masło orzechowe.
    3. Wsypać płatki owsiane, orzechy i startą skórkę z cytryny.
    4. Składniki dobrze wymieszać i odstawić na 15 minut.
    5. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
    6. Na blasze wyłożyć masę na ciasteczka nadając im pożądany kształt.
    7. Piec 15 minut w 180° (na koniec pieczenia powinny przybrać piękny złoty kolor).

    OdpowiedzUsuń
  13. Zgłaszam przepis z sezonowymi owocami - morelami których w moim sadzie nadmiar w tym roku :) Moje autorskie ciacho " Owocowa fantazja z morelami" , a fotkę wysyłam na meila :)

    Składniki:

    Warstwa morelowa
    0,5 kg moreli
    1/2 szklanki cukru trzcinowego Sante
    2 galaretki pomarańczowe

    Warstwa budyniowa
    2 budynie malinowe
    750 ml mleka
    3 łyżki cukru

    Spód i boki
    1,5 szklanki mąki pszennej
    1/4 kostki masła
    1 łyżka cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyżki śmietany
    1 jajko i 1 żółtko

    Wykonanie:

    Zaczynamy od spodu, na stolnice wysypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i siekamy z nią masło. Dodajemy cukier, jajka, śmietanę i zagniatamy ciasto , w ramach potrzeby podsypując mąką. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem. Wykładamy ciastem tortownicę spód i boki, i nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temp 170 stopni przez 20-30 min aż ciasto lekko się przyrumieni i będzie chrupiące. Pod koniec pieczenia ciasta przygotowujemy budyń, do gotującego się mleka wsypujemy 2 opakowania budyniu i energicznie mieszamy, aż masa zgęstnieję ok 3 min. Ciepły budyń wylewamy na upieczone ciasto, układamy połówki moreli ok 4 szt (8 połówek) i wstawiamy do piekarnika na jeszcze 20 min. Odstawiamy do ostygnięcia. Warstwa morelowa: Morele myjemy, przekrawam na pół,wyjmujemy pestki i przesmażamy w garnku aż się rozpadną (tak jak na drzem), dodajemy pół szklanki cukru i zostawiamy do ostygnięcia. Gdy morele będą zimne dodajemy do nich rozpuszczoną w ciepłej wodzie galaretkę, mieszamy całość i wylewamy na ostudzony budyń, wkładamy do lodówki na kilka godzin aż galaretka się zetnie.

    OdpowiedzUsuń
  14. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  15. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  16. Ciasto marchewkowe z kremem i polewą marchewkową

    Składniki:
    Ciasto:

    2 szklanki mąki pszennej
    2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
    2 łyżeczki cynamonu
    4 jajka
    1 szklanka cukru
    2/3 szklanki oleju
    50 g drobno posiekanych orzechów włoskich Sante
    2 szklanki marchewki starej na małych oczkach

    Mąkę mieszamy z sodą i cynamonem. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą, kremową masę mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Zmniejszamy obroty miksera na średnie i ciągle miksując, dodajemy na przemian raz 1/3 oleju, raz 1/3 mąki.
    Orzechy i marchewkę dodajemy do ciasta, mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach 25 x 25 cm lub 23 x 28 cm wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wyrównujemy wierzch ciasta i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 180 st.C. na funkcji góra-dół przez około 45-50 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
    Następnie przekrajamy je w poziomie na pół i jedną cześć ciasta wkładamy z powrotem do blaszki.

    Krem:
    250 g serka mascarpone
    200 g śmietanki kremówki 36%
    3-4 łyżki cukru pudru
    skórka starta z 1/2 cytryny
    1 łyżka soku z cytryny

    Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i mieszamy. Następnie dodajemy serek, skórkę z cytryny, sok i mieszamy mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Na ciasto w blaszce wykładamy krem i przykrywamy go drugą połową ciasta, lekko dociskamy.

    Polewa marchewkowa:

    1 budyń waniliowy bez cukru
    1 galaretka pomarańczowa
    500 ml soku marchewkowego

    W 1/4 szklance soku marchewkowego rozrabiamy proszek budyniowy, pozostałą część soku zagotowujemy. Do gotującego się wlewamy mieszankę budyniową. Ciągle mieszając, gotujemy do zgęstnienia. Następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy do niego galaretkę w proszku, mieszamy, aż galaretka się rozpuści. Polewę odstawiamy do przestygnięcia na około 15-20 minut.
    Ciepłą polewę wylewamy na wierzch ciasta i odstawiamy je na parę godzin, aż polewa stężeje.

    OdpowiedzUsuń
  17. Babka tulipan

    Składniki:

    3/4 szklanki oleju
    1,5 szklanki mąki
    1,5 szklanki cukru trzcinowego Sante
    7 jajek
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka kakao
    kisiel wiśniowy bez cukru
    1/3 szklanki maku
    wiśnie około 20 sztuk

    Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dalej ubijając dodajemy stopniowo cukier. Następnie w dwóch partiach dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olej.
    Ciasto dzielimy na 4 części:
    Do pierwszej części dodajemy 2 łyżki mąki i 3 żółtka. Ciasto wylewamy do formy keksowej o wymiarach 30 x 12 cm, wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą.
    Do drugiej części dodajemy kakao i 2 żółtka. Ciasto wykładamy na pierwszą warstwę.
    Do trzeciej części dodajemy kisiel wiśniowy i 2 żółtka. Ciasto wykładamy na drugą warstwę.
    Do czwartej części dodajemy mak. Ciasto wykładamy na trzecią warstwę.
    Wzdłuż ciasta, przez środek, układamy wiśnie jedna za drugą i lekko wciskamy je w ciasto.
    Pieczemy około 60 minut w 180 st.C.

    OdpowiedzUsuń
  18. Papryka faszerowana kaszą jaglaną

    Składniki:
    - 1 duża papryka
    - pół szklanki kaszy jaglanej Sante
    - 3 duże pieczaki
    - 1 mała cebula
    - 1 ząbek czosnku
    - sól i pieprz
    - 1 łyżka masła
    - 3 łyzki bulionu
    - odrobina żółtego sera

    Przygotowanie:
    Kaszę należy przelać zimną wodą, a następnie wrzatkiem, aby straciła smak goryczki. Po przełożeniu do garnka zalać szklanką wrzącej wody, dodac szczyptę soli i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości.
    Pokroić pieczarki i dusić na maśle, posolić, dodać pieprzu i posiekaną cebulkę z czosnkiem.
    Całość przemieszać, dodać bulion i następnie wymieszać z ugotowaną kaszą jaglaną.
    Paprykę umyć, przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne oraz wypełnić farszem. Ułożyć je w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.Piec około 20 minut w 180 stopniach. Chwilę przed zakonczeniem pieczenia, należy je posypać tartym serem.

    Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  19. Kokosowy pudding z quinoa z owocami leśnymi i otrębami:
    1/2 filiżanki quinoa Sante
    1/2 laski wanilii lub cukier waniliowy
    1/5 filiżanki cukru
    ok. 500 ml mleka kokosowego
    szczypta soli
    owoce sezonowe - maliny, porzeczki, jagody
    otręby Sante
    opcjonalnie - sok malinoway

    Ziarna quinoa przesypać na sitko i opłukać w zimnej wodzie. Do średniego rondla wlać mleko kokosowe, cukier oraz ziarenka wanilii i szczyptę soli. Trzymać na średnim ogniu. Gdy mleko zacznie wrzeć, dosypać quinoa i trzymać na małym ogniu co jakiś czas mieszając, przez ok. 30 minut. Gotować do momentu aż połowa mleka odparuje i deser osiągnie pożądaną konsystencję. Przełożyć do przygotowanych pucharków i odstawić do przestudzenia - choć taki ciepły prosto z rondelka też smakuje wspaniale! Na wierzch wyłożyć sezonowe owoce. Można dodatkowo skropić sokiem, np. malinowym lub posypać z wierzchu otrębami. Pyszne zarówno, jako deser, jak i letnie śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  20. OWOCOWY KREM Z KASZY KUSKUS
    składniki na 2 porcje:
    - 80g kaszy kuskus Sante
    - 1 szkl. malin
    - 3 łyżki miodu
    - 40g twarogu
    - dodatkowo: wiśnie, jagody
    Kuskus zalać wrzącą wodą (na wysokość 1cm ponad poziom kaszy), przykryć, odstawić do czasu, aż kuskus wchłonie całą wodę. Wystudzić. Owoce umyć, wiśnie wydrylować. Kuskus zblendować z malinami, miodem i twarogiem na gładki krem (w razie potrzeby dolać odrobinę mleka). W wysokich szklankach układać warstwami: malinowy kuskus, jagody i wiśnie. Schłodzić.

    haniaros@op.pl

    OdpowiedzUsuń
  21. Ciasto na kefirze z kwiatami bzu
    Dietetyczne ciasto z wykorzystaniem nieco niedocenianych kwaitów bzu. Korzystając z kwitnienia tego krzewu warto spróbować ciasta, które zaskorzy nas kolorem i aromatem. Do tego upieczone jest niemal bez tłuszczu, z dodtkiem nasion i płatków owsianych i niewielką ilościa cukru dzięki czemu nie musimy mieć wyrzutów sumienia o kalorie.
    Składniki:
    (na forme o średnicy 24cm)
    2 jajka
    0,5 szklanki cukru
    3 łyżki oleju słonecznikowego
    1,5 szklanki kefiru
    Łyżeczka sody
    Łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki siemienia lnianego
    2 łyżki nasion słonecznika
    1,5 szklanki mąki pszennej
    0,5 szklanki płatków owsianych
    10 baldachów kwiaty czarnego bzu
    2 jabłka

    Kruszonka: 50g masła
    4 łyzki płatków owsianych
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    Cukier
    mąka pszenna

    płatki migdałów

    Sposób przygotowania:

    Jajka (żółtka i białka) ubijamy na puszystą masę. Dodajemy cukier oraz olej i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Dolewamy kefir oraz dodajemy sodę, proszek do pieczenia, siemię lniane oraz nasiona słonecznika, kontynuujemy mieszanie. Dosypujemy przesianą mąkę oraz płatki owsiane. Kiedy masa będzie jednolita przerywamy miksowanie. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Z baldachów bzu odcinamy łodyżki. Bez i jabłka dodajemy do ciasta i mieszamy ręcznie do połączenia składników. Ciasto wylewamy na natłuszczona i wysypaną kaszą manną formę.
    Ze składników na kruszonkę zagniatamy ciasto i kruszymy po wierzchu. Posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy w 180 stopniach C przez około 45 minut (do tzw. suchego patyka).

    OdpowiedzUsuń
  22. Cukinia faszerowana w stylu śródziemnomorskim
    Cukinia jest jednym z moich ulubionych warzyw dlatego często gości na naszym stole pod różnymi postaciami. Tym razem nafaszerowałam ją mięsem wieprzowym, suszonymi pomidorami, oliwkami oraz kaszą kuskus.
    SKŁADNIKI:

    (na 4 porcje)
    2 średnie cukinie
    średnia cebula
    2 ząbki czosnku
    600g łopatki wieprzowej
    pół słoika suszonych pomidorów
    czarne oliwki
    sól, czarny pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie
    200g kaszy kuskus
    bulion warzywny lub wieprzowy
    parmezan do posypania

    WYKONANIE:

    Kasze kuskus wsypujemy do miseczki i zalewamy gorącym bulionem około 1cm powyżej poziomu kaszy. Przykrywamy talerzykiem i zostawiamy do napęcznienia.
    Cukinie myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół i wydrążamy zostawiając boki o grubości około 1cm.
    Na rozgrzanej oliwie z suszonych pomidorów szklimy pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy drobno pokrojone mięso. Doprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, słodka papryką i ziołami prowansalskimi. Przesmażamy chwilę razem i dodajemy pokrojony miąższ z cukinii. Redukujemy płyn.
    Mięso z cukinią łączymy z kasza kuskus, posiekanymi suszonymi pomidorami i przekrojonymi na pół oliwkami.
    Farszem wypełnimy wydrążone cukinie. Parmezan ścieramy na małych oczkach i posypujemy nim cukinie.
    Zapiekamy w 180 stopniach C przez 20 minut.

    OdpowiedzUsuń
  23. Migdałowo-ryżowy clafouti z wiśniami

    2 szklanki wiśni
    2,5 szklanki mleka
    5 łyżek mąki ryżowej
    4 łyżki cukru trzcinowego Demerara Sante
    4 łyżki migdałów Sante
    2 łyżki płatków migdałowych
    1 łyżka masła

    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
    Wiśnie myjemy i drylujemy.

    2 szklanki mleka wlewamy do garnka, wsypujemy cukier i lekko podgrzewamy. Mąkę ryżową mieszamy z pozostałym mlekiem i wlewamy do podgrzanego mleka – gotujemy na wolnym ogniu około 2 minut ciągle mieszając. Po tym czasie dodajemy posiekane migdały i gotujemy kolejne 3 minuty. Z mleka, maki i migdałów ma powstać masa podobna do budyniu.
    Naczynie żaroodporne lub kokilki smarujemy masłem, wylewamy masę ryżowo-migdałową, na wierzchu układamy wydrylowane wiśnie i posypujemy z wierzchu płatkami migdałowymi.
    Tak przygotowane ciasto pieczemy 30 minut. Po upieczeniu zostawiamy do całkowitego wystygnięcia, przed podaniem ciasto posypujemy cukrem pudrem różanym (można użyć zwykłego ).

    OdpowiedzUsuń
  24. Zdrowy Torcik Śniadaniowy
    Jest idealny na śniadanie ale nie tylko, pyszny, zdrowy i niskokaloryczny :)
    Składniki na placuszki na porcję dla jednej osoby :
    ~ 1 jajko
    ~ 1 białko
    ~ 2 łyżki mąki eko żytniej razowej Sante
    ~ 1 łyżka otrębów żytnich Sante
    ~ pół łyżeczki ksylitolu Sante
    Składniki na krem:
    ~ 3 łyżki jogurtu greckiego
    ~ 1 łyżeczka kakao (ja używam odtłuszczonego)
    ~ 1 łyżeczka ksylitolu Sante
    Wykonanie :
    Białka ubijamy na sztywno, zmniejszamy obroty miksera i dodajemy pozostałe składniki. Smażymy placuszki na rozgrzanej patelni, z obu stron.
    Wszystkie składniki kremu mieszamy na gładko.
    Placuszki przekładamy kremem i dekorujemy owocami. W moim przypadku są to truskawki ale torcik smakuje wyśmienicie z każdym świeżym owocem maliny, borówki, brzoskwinie :)

    Zdjęcie mojego torcika przesyłam na adres e-mail. :)
    madzia04113@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  25. Zielona rolada łososiowa

    CZAS: 30-60 min
    PORCJE: 4
    CZAS CHŁODZENIA:3 godz.

    Składniki:

    450 g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
    2 łyżki masła
    2 ząbki czosnku
    sól Sante
    pieprz
    4 jajka
    2 serki naturalne typu Almette
    500 g wędzonego łososia

    Sposób przygotowania:

    I. Szpinak rozmrozić, odsączyć z wody na sicie, podsmażyć na patelni z masłem i z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, doprawić solą i pieprzem. Następnie odstawić do przestygnięcia. Gdy szpinak ostygnie, dodać do niego żółtka i dokładnie wymieszać. Następnie dodać białka ubite na sztywną pianę i delikatnie (!) wymieszać. Wylać masę (jest dość rzadka) na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia (wymiary około 30 cm x 40cm) i piec 15 minut w temperaturze 190°C.

    II. Upieczony i przestygnięty (!) blat szpinakowy położyć "do góry nogami" na folii spożywczej tak, aby spód wraz z papierem, na którym całość się piekła, znalazł się na górze. Następnie ostrożnie usunąć papier.

    III. Blat posmarować równomiernie serkiem naturalnym. Na serku ułożyć cieniutko pokrojone plastry wędzonego łososia (szczelnie pokrywając serek). Następnie zwinąć tak jak roladę, wzdłuż dłuższego boku i ściśle okręcić ją folią spożywczą.

    Włożyć na 3 godziny do lodówki.

    Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  26. 1. ZAPIEKANKA Z KASZY KUSKUS

    Składniki na 2 porcje:
    *1 szklanka kaszy kuskus Sante
    *1 szklanka bulionu warzywnego
    *1 pomidor, pokrojony w plastry
    *1 bakłażan, pokrojony w plastry
    *1 kulka sera mozarella
    *suszone zioła

    Kaszę przygotuj według przepisu na opakowaniu, zamiast wody użyj bulionu. Pomidor i bakłażan ugrilluj na patelni. Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż kaszę, na niej warzywa, posyp ziołami i startym serem. Piecz około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. :)

    2. PIECZONA PAPRYKA Z KASZĄ JAGLANĄ I CUKINIĄ

    Składniki na 1 porcję:
    *1 duża czerwona papryka
    *1/3 małej cukinii (można zastąpić brokułem lub bakłażanem)
    *20g kaszy jaglanej Sante
    *1/3 średniej czerwonej cebuli
    *5-6 świeżych listków bazylii
    *1 jajko
    *świeżo zmielony pieprz
    *1/3 łyżeczki soli + do gotowania kaszy
    *1/3 łyżeczki ostrej papryki

    Kaszę przelej na sitku wrzątkiem po czym wrzuć do lekko osolonej wody. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem 6-7 minut po czym ściągnij z kuchenki i pozostaw na koleje 5 minut, aby kasza wchłonęła resztę wody, ewentualny jej nadmiar odlej. na odrobinie oliwy przyrumień posiekaną cebulkę oraz pokrojona w kostkę cukinię, dodaj rozdrobniona bazylię, pieprz, ostra paprykę i sól. Wlej na patelnię odrobinę wody i duś warzywa co kilka minut mieszając. Gotową kaszę również przesyp ją na patelnię, wymieszaj wszystkie składniki, odlej nadmiar wody. Do ostudzonego farszu dodaj jajko, wymieszaj i przełóż do wydrążonej papryki ułożonej na papierze do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30-35 minut. Jeżeli papryka nie chce stać, połóż ją na papierze do pieczenia w foremce do ciasta ,,keksówce’’. 





    OdpowiedzUsuń
  27. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  28. 1.
    Wegetariańskie leczo z ciecierzycą

    Składniki na 2-3 porcje:
    *200g ugotowanej ciecierzycy Sante
    *200g pieczarek
    *1 cukinia
    *1 papryka
    *2 małe cebule
    *500g przetartych pomidorów lub z puszki
    *1/2 szklanki szczypiorku
    *kolendra, pieprz, ziołowy, sól morska, słodka papryka
    *1 łyżeczka octu jabłkowego

    Do dużego garnka wlej odrobinę oliwy, dodaj pokrojoną cebulę, cały czas mieszając. Gdy cebula się zeszkli dodaj posiekany czosnek i pokrojone cukinię, pieczarki i paprykę, nadal mieszając. Wlej pomidory i duś przez 15 minut. Dodaj ciecierzycę, ocet i dopraw do smaku. Duś kolejne 15 minut, dodaj szczypiorek i duś kolejne 5 minut. Podawaj z ryżem.

    2
    Kasza jaglana z warzywami z patelni

    Składniki:
    *100g kaszy jaglanej Sante
    *1 duża marchewka
    *1/2 czerwonej papryki
    *1 cebula
    *1/2 puszki kukurydzy (ok.100g)
    *2 ząbki czosnku
    *sól morska, pieprz
    *natka pietruszki
    *2 łyżki oleju rzepakowego

    Marchewkę obierz, opłukaj i pokrój w plasterki. Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne i pokrój w paseczki. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć marchewkę i paprykę. Kiedy zaczną się rumienić dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Kaszę jaglaną wsyp na drobne sitko i przepłukaj dwukrotnie wrzątkiem. Wrzuć kaszę na patelnię z warzywami i wymieszaj. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Zalej szklanką gorącej wody, zamieszaj i przykryj. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu, aż kasza i warzywa będą miękkie. Jeżeli kasza wchłonie całą wodę, a nie będzie miękka dolej jeszcze trochę gorącej wody. Na koniec dodaj kukurydzę i wymieszaj. Posyp natką pietruszki.

    OdpowiedzUsuń
  29. Bezmięsny pasztet z amarantusem

    Składniki:

    100 g amarantusa
    200 g czerwonej soczewicy
    pół cukinii
    2 marchewki
    5 różyczek brokuła
    2 jajka
    ząbek czosnku
    łyżka mąki pełnoziarnistej
    oliwa z oliwek
    natka pietruszki
    szczypiorek
    koperek
    sól i pieprz

    Wykonanie:
    Amarantus i soczewicę gotujemy według instrukcji na opakowaniu (w osobnych garnkach). Warzywa obieramy, kroimy na drobne kawałki i dusimy do miękkości. Pozostawiamy do ostudzenia. Wszystkie ugotowane składniki blendujemy. Dodajemy wyciśnięty czosnek, jajka, mąkę i zioła. Dokładnie mieszamy składniki. Doprawiamy solą i pieprzem. Formę do pieczenia smarujemy oliwą z oliwek. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 50 minut.

    OdpowiedzUsuń
  30. Czekoladowe brownies jarmużowe z malinami.


    180 świeżego jarmużu (waga po obraniu)
    190 g maślanki
    160 g cukru trzcinowego złocisty Golden Sante
    jajko
    3 łyżki oleju
    156 g mąki pełnoziarnistej
    1/4 łyżeczki soli himalajskiej Sante
    odrobina olejku migdałowego
    łyżeczka proszku do pieczenia
    60 g kakao
    0,5 szklanki malin
    łyżka cukru pudru

    Jarmuż ostrym nożem oddzielamy od twardych łodyg. Wkładamy do malaksera razem z wszystkimi mokrymi składnikami i miksujemy aż powstanie jednolita, zielona masa. Następnie partiami dodajemy suche składniki. Wylewamy do tortownicy ( 20 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 st) na około 40 min lub do suchego patyczka. Po ostudzeniu dekorujemy pudrem i świeżymi malinami.

    OdpowiedzUsuń
  31. Babeczki pełnoziarniste z łuską gryczaną i miętą
    Składniki na 14 babeczek

    200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
    50 g łuski gryczanej mielonej Sante
    50 g mąki tortowej
    2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    120 g cukru trzcinowego Sante
    2 łyżki domowego cukru waniliowego
    2 jajka
    250 g mleka
    125 g roztopionego masła
    5 – 6 gałązek świeżej mięty
    truskawki i jagody lub borówka (opcjonalnie)
    Składniki na krem limonkowy

    200 ml śmietany 36% lub 30%
    250 g serka mascarpone
    3 łyżki domowego cukru waniliowego
    Skórka otarta z limonki
    Sok z limonki

    Przygotowanie babeczek

    Utrzyj jajka z cukrem i cukrem waniliowym, dodaj roztopione, wystudzone masło oraz mleko.

    Wymieszaj z mąką, łuską gryczaną i proszkiem do pieczenia. Połącz składniki suche z mokrymi.
    Na końcu dodaj drobno pokrojone listki mięty i zamieszaj.
    Wyłóż ciasto do papilotek. Ja do każdej babeczki włożyłam po 3 - 4 borówki. Można też do ciasta dodać truskawki.
    Piecz około 20 – 25 minut (do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni C.
    Ułóż do ostygnięcia na kratce.

    Przygotowanie kremu

    Śmietanę ubij na sztywno. Dodaj cukier i serek mascarpone dalej mieszając. Na koniec dodaj startą skórkę z jednej limonki i wyciśnięty z niej sok.

    Wymieszaj wszystko i przełóż do rękawa cukierniczego lub nakładaj łyżką na babeczkę.

    Ozdabiaj jak Ci w duszy gra i na co jest sezon. U nas królowały truskawki i listki mięty.

    OdpowiedzUsuń
  32. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  33. Makaron z klopsikami z lnem w sosie pomidorowym

    500 g mięsa mielonego z szynki
    3 łyżki lnu mielonego
    1 jajko
    2 łyżki pokrojonej świeżej natki pietruszki
    2 łyżki pokrojonego świeżego oregano
    2 łyżki pokrojonych świeżych listków bazylii
    2 puszki pokrojonych pomidorów
    sól, pieprz do smaku jeśli używasz
    Mięso mielone, len, natkę pietruszki, jajko wymieszaj i uformuj małe pulpeciki.

    W garnku zagotuj niewielką ilość wody. Gdy woda zacznie się gotować wkładaj pulpeciki. Po 2 - 3 minutach przemieszaj, aby mięso ugotowało się w całości. Najlepiej przykryj garnek podczas gotowania.

    Gdy pulpeciki będą już obgotowane wlej pomidory, dołóż oregano i bazylię.
    Doprawiałam tylko odrobiną pieprzu, ale możliwe, że będziesz potrzebować użyć też soli.

    Gotuj aż danie będzie miało odpowiednią konsystencję sosu.
    Podawaj z makaronem lub ryżem.

    Smak nadają głównie zioła więc może ich być więcej. Dzieciom zioła nie zaszkodzą, a sól już bardziej.
    Mielony len okazał się wspaniałą i zdrową alternatywą dla bułki tartej, którą zazwyczaj używałam do takich dań.

    OdpowiedzUsuń
  34. RACUCHY JAK Z PŁATKA
    czyli racuchy z granolą firmy SANTE

    500 g mąki tortowej
    szczypta soli
    3 łyżki cukru
    1 łyżeczka cukru wanilinowego
    2 jajka
    1 łyżka oliwy
    30 g drożdży
    4 łyżki ulubionej granoli od SANTE
    400 ml mleka

    dodatkowo:
    olej do smażenia
    ulubione owoce na przegryzkę

    PRZYGOTOWANIE:

    Mąkę, sól, granolę i cukier oraz cukier waniliowy wsypujemy do miski i mieszamy.
    Robimy wgłębienie, wkruszamy drożdże, zalewamy odrobiną letniego (lekko podgrzanego) mleka i lekko bełtamy

    łyżką. Czekamy aż zaczyn wyrośnie (ok. 10 minut).
    Następnie w misce ląduje reszta składników. Wyrabiamy luźne ciasto (w razie potrzeby - dodajemy mleka,

    konsystencja powinna przypominać ciasto na kluski lane). Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 30-40

    minut, aż wyrośnie. Można oprószyć mąką.

    Placki ciastka umieszczamy łyżką na rozgrzanym oleju i smażymy na złoto.
    Podajemy z tym, co znajdziemy w ogródku. :)

    Smacznego!

    Nulek
    anulawawrzyniak@gmail.com

    P.S. Fotki już lecą mailem. :)

    OdpowiedzUsuń
  35. LODÓWKOWA WEGAŃSKA JAGLANKA
    /przepis własny/

    60 g kaszy jaglanej Sante (4 łyżki)
    mleko roślinne
    garść truskawek
    garść jagód
    mus owocowy
    3 łyżki syropu z agawy
    kubeczek jogurtu sojowego
    2 łyżki mielonego siemienia lnianego Sante
    prażone płatki kokosa

    Kaszę ugotować na mleku, a następnie ostudzić.
    Jogurt zmiksować z syropem z agawy, częścią truskawek i musem owocowym.
    Dodać siemię lniane i ponownie zmiksować.
    Kaszę połączyć z masą jogurtową.
    Dodać pokrojoną pozostałą część truskawek.
    Przełożyć do słoiczka, na wierzchu udekorować jagodami i płatkami kokosa.
    Włożyć na noc do lodówki.
    Rano wyjąć i... zajadać :)

    Smacznego!

    Sandra
    sandra000@onet.eu

    Zdjęcie wysłane e-mailem :)

    OdpowiedzUsuń
  36. BANANOWO - NERKOWCOWY OMLET Z CIECIERZYCY
    /przepis autorski/
    /1 porcja/

    100 g ugotowanej ciecierzycy Sante
    30 g mąki z ciecierzycy (może być inna)
    10 g masła z nerkowców (lub z innych orzechów)
    szczypta soli
    łyżeczka pasty waniliowej
    pół dużego banana
    łyżeczka cukru trzcinowego Sante
    2 jajka
    1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia

    Wszystkie składniki zmiksować w blenderze na gładką masę, która powinna być puszysta i gęstsza niż na naleśniki. Smażyć na porządnie rozgrzanej i natłuszczonej patelni. Przy przewracaniu należy szczególnie uważać, gdyż jest miękki i łatwo go zdeformować łopatką. Omlet smaży się bardzo szybko, dlatego należy pilnować, aby się nie przypalił.
    Podawać od razu po zdjęciu z patelni z ulubionymi dodatkami.

    Sandra
    sandra000@onet.eu

    Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  37. Placuszki z musli i owocami

    200 gram płatków owsianych Sante
    1/2 szklanki otrąb pszennych Sante
    20 gram ziaren słonecznika
    1 garść orzechów włoskich
    2 jabłko
    suszone owoce: rodzaj i ilość zależy od upodobania np: rodzynki, żurawina, suszone morele, śliwki
    1 całe jajko
    2 łyżki miodu lipowego
    szczypta soli
    4 łyżki jogurtu naturalnego
    1 niepełna łyżeczka proszku do pieczenia lub odrobina sody oczyszczonej (szczypta)
    Sposób wykonania
    Do miski wkładamy:
    -,otręby
    -słonecznik
    -posiekane orzechy
    -suszone owoce
    Orzech i owoce suszone posiekać drobno
    Wszystkie te składniki dokładnie wymieszać. Następnie dodać miód, jogurt naturalny, jajko i proszek do pieczenia lub sodę. Następnie wszystko dokładnie mieszam. Ciasto ma być gęstę. Gdy jest bardzo gęste należy dodać trochę jogurtu.
    Na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu będę formować placuszki.
    Ciasto nakładam zwilżoną w wodzie łyżką na patelnię i formuję kształt placuszków. Pieczemy tak długo aż będą złocisto-brązowe to jest około 3-5 min z każdej strony.
    Upieczone placuszki odkładam do przestudzenia. W tym czasie obieram 2 jabłka i kroję w ósemki pozbywając się gniazd.
    Jabłka układam na rozgrzanej patelni z tłuszczem i opiekam z każdej strony na złoty kolor. Upieczone jabłka układam na placuszkach i podaję razem. Można dodatkowo podać z serkiem homo czy kefirem
    Połączenie placuszków z sezonowi jabłkami daję przepyszną przekąskę na letnie popołudnia
    Zamiast jabłka można dać gruszkę lub morelę.
    Życzę smacznego

    OdpowiedzUsuń
  38. Kotleciki Kubusia Puchatka z ciecierzycy
    Składniki:

    100 gram ciecierzycy
    1 łyżka bulki tartej
    1 łyżka otrębów
    Jajko
    Pietruszka
    3-4 ząbki czosnku
    Oliwa z oliwek
    Przyprawy do smaku

    Ciecierzyce miksujemy zeby uzyskac konsystencje suchego puree. Dodajemy rozdrobiony czosnek,jajko,
    bułkę tarta, otręby oraz pietruszkę do smaku i przyprawy. Całość zagniatamy i formujemy małe kotleciki które smażymy na oleju kokosowym

    OdpowiedzUsuń
  39. Cisto cytrusowe z nektarynkami
    Składniki:
     2 szklanki mąki pszennej
     1 szklanka mąki kukurydzianej
     1 szklanka cukru trzcinowego Sante
     skórka otarta z ½ cytryny
     2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
     szczypta soli
     4 jajka
     1 szklanka jogurtu naturalnego
     2/3 szklanki oleju
     3 nektarynki
    Sposób przygotowania:
    Mąki, sól i proszek do pieczenia przesiewamy, dodajemy cukry i dokładnie mieszamy. W drugiej misce ubijamy pozostałe mokre składniki – jajka, jogurt naturalny , olej i skórkę z cytryny. Gdy mokre składniki utworzą jednolitą masę, delikatnie łączymy suche i mokre składniki. Robimy to łyżką a nie mikserem, krótko mieszając. Tortownicą wykładamy papierem do pieczenia na którą wykładamy ciasto, na wierzchu układamy umyte, osuszone i pokrojone w kawałki nektarynki. Pieczemy w piecyku rozgrzanym do 190 stopni przez 50 minut. Przed wyjęciem warto sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Po wystygnięciu ciasto oprószyć cukrem pudrem.

    OdpowiedzUsuń
  40. Mus z kaszy kukurydzianej i białej czekolady z owocami:
    Składniki mus:
     400 ml śmietany 30%
     500 g białej czekolady
     2 szklanki mleka
     5 łyżek kaszy kukurydzianej Sante
     laska wanilii
    Składniki pozostałe:
     1 kg truskawek
     4 łyżki syropu z czarnego bzu
     skórka otarta z 1/2 cytryny
     kilka listków mięty
     kilka listków szałwii
    Sposób przygotowania:
    Mleko zagotować z laską wanilii. Gdy będzie wrzeć wsypać kaszę kukurydzianą, gotować aż masa zgęstnieje, cały czas mieszając. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę. Stopniowo do kaszy dodawać rozpuszczoną czekoladę energicznie mieszając. Odstawić w chłodne miejsce do wystudzenia. Schłodzoną śmietankę ubić. Do schłodzonej manny z czekoladą dodawać po kilka łyżek ubitej śmietany, delikatnie mieszając. Gotowy odstawić do lodówki na min. 3 godziny. Truskawki umyć, usunąć szypułki, większe sztuki pokroić na mniejsze kawałki. Dodać drobno posiekaną miętę i szałwię oraz otartą skórkę z cytryny, zalać syropem z kwiatów czarnego bzu. Podawać w pucharkach na spodzie wykładając owoce a na wierzchu mus z białej czekolady i kaszy.

    OdpowiedzUsuń
  41. Malinowa Kopuła
    Składniki:
    CIASTO:
    5 jajek
    3/4 szklanki cukru trzcinowego Demerara Sante
    3/4szklanki mąki pszennej tortowej
    1/4 szklanki kukurydzianej Sante


    WARSTWY:
    1 galaretka brzoskwiniowa lub morelowa + 200ml wrzątku
    1 galaretka owoce leśne lub jagodowa + 200ml wody
    300g czarnych porzeczek
    5 brzoskwiń (bez pestek i obrane ze skóry)
    300ml kremówki
    1 galaretka malinowa + 150ml wrzątku

    DEKORACJA:
    800g malin
    400g czekolady (u mnie mieszanka gorzkiej i mlecznej)
    mięta

    Przygotowanie:
    CIASTO: Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier. Do ubitej piany dodać po jednym żółtku miksując, następnie przesiać mąki, wymieszać szpatułką. Ciasto wylać na blachę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 160'C około 15 minut. Wystudzić.

    WARSTWY: Galaretki rozpuścić we wrzątku, odstawić do ostygnięcia. Brzoskwinie pokroić drobniutko, porzeczki przebrać i umyć. Do galaretki o smaku owoców leśnych dodać porzeczki, do morelowej brzoskwinie. Zostawić aż będą tężejące. Śmietankę ubić, dodać tężejącą malinową galaretkę (cieniutką strużką, cały czas mieszając).

    SKŁADANIE KOPUŁY: Składałam kopułę w misce od robota kuchennego, ale można użyć zwykłej miski o okrągłym dnie. Należy wyłożyć ją folią spożywczą aż po same brzegi. Z biszkoptu wyciąć kółko o średnicy większej niż średnica miski. Zrobić nacięcie i wyciąć klin z biszkoptu, następnie wyłożyć miskę biszkoptem. Na samą górę wylać 1/2 masy brzoskwiniowej. Schować do lodówki do całkowitego stężenia. Na brzoskwinie wyłożyć śmietankę malinową, następnie całą masę porzeczkową, ostawić znów do stężenia. Na porzeczki dać resztę brzoskwiń. Odstawić aż całkowicie stężeje.

    OZDABIANIE: Kiedy wszystkie warstwy stężeją odwrócić miskę do góry dnem i wyjąć kopułę. Czekoladę rozpuścić, oblać ciasto. Następnie poprzyklejać do czekolady maliny i ozdobić listkami mięty.

    Zdjęcia polecią mailem :)

    OdpowiedzUsuń
  42. Jaglany deser malinowy
    Składniki:
    300g malin
    1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej Sante
    2 łyżki cukru trzcinowego demerara Sante (lub stevia, ksylitol)
    2 galaretki malinowe lub pastelowe Wodzisław

    Przygotowanie:
    Kaszę jaglaną zblendować. Dosłodzić, wymieszać. 200g malin również zblendować, dodać do kaszy, dokładnie wymieszać.
    Galaretki rozrobić w 500ml wrzątku, odstawić do wystygnięcia, aż zaczną tężeć. Następnie 2/3 galaretek zmiksować z masą jaglaną.
    Masę wyłożyć do pucharków, ułożyć maliny na wierzchu i zalać pozostałą galaretką. Schłodzić.

    Zdjęcia również polecą mailowo :)

    OdpowiedzUsuń
  43. Lekki jogurtowiec z truskawkami

    Lekkie, zdrowe ciasto bez pieczenia, z dużą ilością świeżych truskawek. Doskonałe na upalne dni. Polecam!

    Składniki:
    około 100 g ciastek owsianych Sante
    400 g gęstego jogurtu naturalnego
    200 g śmietany kremówki 36%
    3 łyżki ksylitolu
    2 łyżki żelatyny
    50 ml gorącego mleka
    250 g świeżych truskawek
    1 czerwona galaretka, np. truskawkowa
    400 ml gorącej wody

    Sposób przygotowania:
    Żelatynę rozpuścić w 50 ml gorącego mleka, odstawić do przestudzenia. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, dodając pod koniec ksylitol oraz jogurt. Do przestygniętej żelatyny dodać kilka łyżek masy śmietankowo-jogurtowej i dobrze wymieszać. Następnie całą żelatynę wlać do masy i zmiksować. Tortownicę o średnicy 20-22 cm wyłożyć folią aluminiową. Na dnie formy umieścić owsiane ciasteczka. Zalać je masą jogurtową i schłodzić w lodówce do stężenia. Galaretkę rozpuścić w 400 gorącej wody i odstawić do lekkiego stężenia. Truskawki umyć i pokroić w plasterki. Poukładać ciasno na masie jogurtowej. Tężejącą galaretkę wylać na truskawki. Ponownie schłodzić do całkowitego stężenia. Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  44. Koperkowy pstrąg z sałatką z quinoa, roszpunki, cukinii i pomidorów cherry

    Składniki na sałatkę:

    - 3/4 szklanki quinoa (Sante)
    - 1 i 1/2 szklanki wody
    - 80 g roszpunki
    - 1 czerwona cebula
    - 2 małe cukinie
    - 1/3 szklanki solonych pistacji (grubo posiekanych)
    - 12 - 14 pomidorków cherry
    - 2 i 1/2 łyżki ostu balsamicznego
    - 1 i 1/2 łyżeczki musztardy
    - 2 i 1/2 łyżki oliwy z oliwek
    - 1 łyżka soku z limonki
    - 2 łyżki posiekanego koperku
    - sól, pieprz


    Składniki na marynatę do ryby:

    - 4 łyżki posiekanego koperku
    - 2 i 1/2 łyżki oleju rzepakowego
    - 1 łyżka soku z limonki
    - skórka starta z jednej limonki
    - sól, pieprz


    Dodatkowo:

    - 700 - 800 g pstrąga łososiowego (płaty)


    Wykonanie sałatki:

    Komosę ryżową opłukać na sitku pod bieżącą wodą. Wsypać do niewielkiego rondelka, zalać wodą, doprawić niewielką ilością soli i doprowadzić do wrzenia. Komosę gotować na niewielkim ogniu 10 - 15 minut, odcedzić z nadmiaru wody. Roszpunkę umyć i osuszyć. Cukinię umyć i pokroić na cienkie plasterki. Patelnię grillową cieniutko nasmarować olejem, ułożyć na niej plasterki cukinii i smażyć z każdej strony, aż będzie miała ładne paski. Po odwróceniu plasterków cukinii na drugą stronę delikatnie je posolić. Cebulę pokroić w cienkie piórka i sparzyć. Razem z grillowaną cukinią dodać ją do komosy ryżowej. Dodać pokrojone w ćwiartki pomidory cherry oraz pistacje. Delikatnie wymieszać.
    Ocet balsamiczny, musztardę, sok z limonki i oliwę z oliwek oraz koperek dokładnie wymieszać.
    Sosem polać sałatkę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.


    Wykonanie pstrąga:

    Pstrąga umyć i osuszyć ręcznikami papierowymi. Z pstrąga usunąć ości i pokroić na podłużne kawałki. Składniki marynaty dokładnie ze sobą wymieszać. Rybę obtoczyć w marynacie i odstawić na godzinę do lodówki. Przed samym grillowaniem doprawić solą i pieprzem. Gotowego pstrąga smażyć na rozgrzanej patelni grillowej z każdej strony po 2 - 3 minuty.

    Gotowego pstrąga podajemy z sałatką z quinoa, roszpunki, cukinii i pomidorków cherry.

    OdpowiedzUsuń
  45. Placuszki z quinoa i zielonymi warzywami

    Składniki:

    - 1 mały por
    - 1 mała cukinia
    - 1 i 1/2 szklanka drobno posiekanych liści jarmużu
    - 3/4 szklanki komosy ryżowej (quinoa)
    - 1 i 1/2 szklanki wody
    - 1 szklanka startego żółtego sera
    - 3 jajka
    - 4 łyżki mąki kukurydzianej
    - 1 łyżka posiekanej bazylii
    - 3 zmiażdżone ząbki czosnku
    - pieprz, sól


    Sos jogurtowy:

    - 180 g jogurtu naturalnego
    - 2 zmiażdżone ząbki czosnku
    - 1 łyżeczka soku z cytryny
    - sól, pieprz


    Wykonanie:

    Komosę ryżową przesypać na sitko i dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą. Wsypać do rondelka, zalać wodą, dodać odrobinę soli, zagotować. Zmniejszyć ogień, gotować około 10 - 15 minut, od czasu do czasu mieszając, aż komosa zmięknie. Komosę odcedzić z nadmiaru wody, przestudzić.
    Por umyć i pokroić na cienkie plasterki (około 1 szklanki). Cukinię umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach (około 1 i 1/2 szklanki). Por i cukinię oprószyć odrobiną soli i pozostawić na 10 minut, następnie odcisnąć z nadmiaru wody.
    Do komosy ryżowej dodać por, cukinię, jarmuż, bazylię, czosnek i ser żółty. Jajka rozbełtać, wlać do komosy ryżowej i warzyw, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Dodać mąkę kukurydzianą i ponownie wymieszać.
    Z gotowej masy uformować niewielkie kulki, ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie spłaszczyć.
    Placuszki włożyć do piekarnika nagrzanego do 190oC na 18 - 20 minut. W połowie pieczenia placuszki delikatnie przewrócić na drugą stronę. Gotowe placuszki powinny mieć ładny złoty kolor.
    Wszystkie składniki sosu dokładnie ze sobą wymieszać.
    Ciepłe placuszki podawać z sosem jogurtowym.
    Smacznego:)

    OdpowiedzUsuń
  46. Tarta jaglana z kurczakiem i cukinią :
    Spód :
    • 1 szklanka kaszy jaglanej Sante
    • papryczka chili (suszona), sól, pieprz, kurkuma – doprawiamy wg. uznania

    Na wierzch :
    • 1 filet z kurczaka
    • cebula
    • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
    • średnia cukinia
    • sól, pieprz, oregano, bazylia, papryka słodka

    Sos :
    • Mały jogurt naturalny
    • 2 duże jajka
    • Mieszanka ziół (co kto lubi )

    Zaczynamy od obrania cukinii obieraczką, tak aby stworzyć cienkie wstążki. Solimy ją i odstawiamy na sitko, aby oddała nadmiar wody. Następnie zabieramy się za ugotowanie kaszy jaglanej z przyprawami. Następnie kaszę mielimy\blendujemy na gładką masę i wylewamy do formy do pieczenia (nie posmarowałam niczym i nie przywarła, jednak opcjonalnie można czymś natłuścić) i lekko nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 20-25 minut. Międzyczasie kroimy fileta w kostkę, podsmażamy cebulkę i na chwilkę dodajemy kurczaka.
    Cukinię obieramy obieraczką tworząc cienkie wstążki. Potem zabieramy się za szybki sos. Jogurt mieszamy z 2 jajkami i ziołami, można zmiksować dla lepszego efektu.
    Po wyjęciu tarty z piekarnika, lekko ją schładzamy, a następnie smarujemy wierzch koncentratem pomidorowym, na to wykładamy kurczaka i solidnie przyprawiamy. Paski z cukinii układamy wokoło blaszki, zaczynając od brzegu formy, zostawiając niewielkie przerwy i tak schodzimy do samego środka. Całość zalewamy sosikiem i wkładamy z powrotem do piekarnika na 40 minut. Po upieczeniu radzę odczekać chwilę z jedzeniem, aby spód zrobił zwarty. Smacznego ! :)

    OdpowiedzUsuń
  47. Sernik z musem jagodowym na pysznym kruchym spodzie Sante

    Spód:
    * 150 g (1 opakowanie) ciastek owsianych kakaowych Sante
    * 148 g (1 opakowanie) ciastek jęczmiennych o smaku korzennym Sante
    * 10 g roztopionego masła

    1) Ciastka pokruszyć i wymieszac . Dodać roztopione masło. Formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno formy wsypać masę ciasteczkową. Schłodzić w lodówce.

    Masa serowa:
    * 350 g twarogu półtłustego z wiaderka
    * 250 g jogurtu greckiego
    * 100 g cukru pudru
    * 10 g cukru wanilinowego
    * 3,5 łyżeczki żelatyny

    1) Żelatynę zalać wodą, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Zalać niewielką ilością wrzątku, zamieszczać do rozpuszczenia.
    2) Twaróg i jogurt grecki zmiksować. Dodać cukier puder, wanilię. Na sam koniec dodać przestudzoną żelatynę i dokładnie zmiksować.
    3) Masę serową przełożyć na schłodzony spód ciasteczkowy. Odłożyć do całkowitego stężenia.

    Mus jagodowy:
    * 200 g jogurtu greckiego
    * 500 g świeżych jagód
    * 1 łyżka soku z cytryny
    * 7 łyżek cukru pudru
    * 4 łyżeczki żelatyny

    1) Jagody zmiksować blenderem. Dodać sok z cytryny, cukier puder i zmiksować.
    2) Żelatynę zalać wodą, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Zalać niewielką ilością wrzątku, zamieszczać do rozpuszczenia.
    3) Ubić jogurt grecki. Dodać zblendowane jagody i przestudzoną żelatynę. Wymieszać aż składniki się połącza.
    4) Warstwę jagodową wylać na masę serową. Wstawić do lodówki. Jak masa stężeje udekorować całymi jagodami i liśćmi mięty.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. k.sliwonik@interia.pl

      Usuń
  48. Kalarepy z białą kaszą gryczaną i kozim serem

    3 kalarepy
    100g białej kaszy gryczanej
    1 cebula
    1 filet z kurczaka
    100g twardego koziego sera
    1 pomidor
    sól
    pieprz czarny świeżo mielony
    suszona bazylia
    Kalarepy obrać i gotować w wodzie z niewielkim dodatkiem cukru i soli przez 25 min. Po wyjęciu z wody wystudzić, ściąć czapeczkę i wydrążyć środek za pomocą łyżeczki. Uważając przy tym, aby nie uszkodzić ścianek. Będą potrzebne tylko miseczki z kalarepy.
    Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu (15min).
    Cebulę i fileta z kurczaka drobno pokroić. Najpierw zeszklić cebulę z rozgniecionym czosnkiem, a później dołożyć mięso i lekko podsmażyć. Pomidora sparzyć , obrać ze skórki i pokroić w kostkę, pozbywając się wodnistych części. Mięso i pomidora połączyć z kaszą i startym kozim serem. Trochę sera odłożyć do posypania na wierzch.
    Tak przygotowanym farszem napełnić z górką wydrążone kalarepy. Ustawić w naczyniu do zapiekania i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec przez 30min. Pod koniec posypać po wierzchu startym kozim serem. Smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
  49. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  50. Przepis na boską lazanię z kaszą!Składniki:
    - 2 duże cukinie
    -1 kubek kaszy jaglanej Sante
    -0,5 kilo mięsa mielonego z indyka
    -0,5 kilo mięsa mielonego wieprzowego
    -passata pomidorowa
    -2 ząbki czosnku
    -łyżeczka curry
    -pół łyżeczki kurkumy, imbiru, pieprzu Cayenne, soli
    - kostka mozarelli

    Przepis:
    Cukinię kroimy i wykładamy nią dno szklanego naczynia żaroodpornego. W misce mieszamy mięso, ugotowaną kaszę jaglaną, przyprawy i starty czosnek. Układamy naszą masę w naczyniu, a na nią jeszcze raz plastry cukinii. Na całość wylewamy passatę i staramy się, aby objęła ona wszystkie brzegi. Wstawiamy do piekarnika na około 45 minut, ale 5 minut przed końcem wyjmujemy, żeby starkować na wierzch mozarellę. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza. Porcja starcza na 6 naprawdę głodnych osób ;)

    W wersji dla wegetarian zamiast mięsa można dodać 200 gram twarogu - porcja wyjdzie mniejsza, ale równie pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  51. Produkty Sante goszczą na naszym stole codziennie. Jestem matką karmiącą małego alergiga, więc wybieram tylko to co zdrowe i najlepsze. Goraco polecam ;-)
    KASZA JAGLANA Z MALINAMI
    składniki:
    - 1 szklanka kaszy jaglanej Sante
    - 6 łyżek mleczka kokosowego, ewentualnie jogurtu naturalnego
    - 30 gad malin lub innych owoców sezonowych
    - 1 łyżeczka lnu mielonego złotego odtłuszczonego Sante
    - 1 łyżka cukru trzcinowego Demerata Sante

    sposób przygotowania:
    Płuczemy kaszę na sitku pod bieżącą wodą. Następnie wrzucamy ją na lekko posolony wrzątek. Gotujemy pod przykryciem przez około 15 minut na małym ogniu. Mleczko kokosowe lub jogurt naturalny mieszamy z owocami. Ugotowaną kaszę nakładamy do miseczek, dodajemy wymieszane owoce. Posypujemy lnem i cukrem trzcinowym.
    SMACZNEGO !!!!

    OdpowiedzUsuń
  52. Było już coś na słodko, a teraz na pożywny obiad. Pomimo, że mąż nie jest na specjalnej diecie, zajada się nimi tak samo jak ja ;-) Dzięki produktom Sante, synek ktorego karmię piersią rośnie zdrowo ;-)

    Zdrowe gołąbki

    Składniki:
    20 dag ugotowanej soczewicy zielonej Sante
    2/3 szklanki amarantusa Bio Sante
    1 cebula
    2 łyżeczki majeranku
    sól, pieprz, oliwa z oliwek
    1 jajko
    Świeża kapusta
    1 l bulionu
    sposób przygotowania:
    Amarantus gotuję w lekko osolonej wodzie. Cebulkę siekam i podsmażam na oliwie. Mieszam ze sobą amarantus, soczewicę, cebulę i przyprawy. Dodaję surowe jajko, wyrabiam farsz.
    Kapustę lekko obgotowuję, zdejmuję liście, zwijam gołąbki. Gotowe gołąbki układam w garnku wyłożonym liśćmi kapusty, zalewam bulionem, gotuję około 15-20 minut. Podawaj na talerzu ozdobione natką pietruszki.
    Smacznego !!!


    OdpowiedzUsuń
  53. Ja tam pozostanę fanką słodkości, ale takich na... śniadanie. Pożywne i pyszne jedzonko to początek pozytywnego dnia.

    SZYBKI DESEREK ŚNIADANIOWY
    Składniki:
    -40g Płatków owsianych Sante
    -1 łyżeczka gorzkiego kakao
    -łyżka mleka 2%
    -6 średnich truskawek
    -200g jogurtu typu greckiego (u mnie fat free)
    -2 kostki gorzkiej czekolady

    1. Truskawki myjemy, 5 kroimy na ćwiartki, jedna na pół
    2. W kubeczku mieszamy płatki owsiane z kakao
    3. Na rozgrzaną patelnię wylewamy mleko, zaraz wsypujemy płatki z kakaem i podgrzewamy, aż zaczną wydzielać przyjemny zapach (uwaga, bo łatwo przypalić)
    4. W pucharku kolejno układamy:
    -1/2 płatków,
    -półtorej łyżki jogurtu,
    -truskawki
    -półtorej łyżki jogurtu,
    -1/4 płatków,
    -półtorej łyżki jogurtu
    -1/4 płatków
    -ozdabiamy pokrojoną na pół truskawką i czekolada pokrojoną w kostkę

    Kaloryczność porcji: ok. 355 kcal
    Pyszność porcji: mega ;-)

    OdpowiedzUsuń
  54. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  55. Coś słodkiego i pożywnego :) W letni dzień chcemy zjeść coś słodkiego, ale nie chcemy jeść czekolady, czy słodyczy, po których okropnie się pocimy ze względu na zbyt dużą kaloryczność produktów. Po takich produktach czujemy się zmęczeni i znużeni. Jednak cały czas mamy ochotę na jakąś słodką przekąskę. Mam na to sposób. I to zdrowy :D
    Ciastka bananowo-owsiane (ciastka miały by dłuższą nazwę ze względu na składniki, ale że głównymi składnikami są płatki i banany to zostałam przy tej nazwie):
    Składniki:
    - 3 łyżki płatków żytnich Sante,
    - 3 łyżki płatków owsianych-górskich błyskawicznych Sante,
    - 1 łyżka otrębów pszennych Sante,
    - 1 łyżka otrębów owsianych Sante,
    - 1 łyżka miodu (ja używam spadziowego) lub 1 łyżka cukru trzcinowego Sante,
    - 2 banany,
    - garstka posiekanych daktyli,
    - garstka żurawiny wielkoowocowej Sante,
    - garstka mieszanki studenckiej Sante,
    - garstka wiórków kokosowych,

    Wszystko mieszamy ze sobą i formujemy takie kształty ciasteczek jakie nam się tylko wymarzą. Ja zazwyczaj formuje kulki. Wykładamy ciastka na blachę pokrytą papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na ok. 15 min. Po tym czasie, ciastka odstawiamy do ostygnięcia. Chociaż takie gorące są przepyszne *.* I mamy gotową przekąskę na letnie dni. Smaczną, energetyczną i pełną zdrowych kalorii. Z pewnością nie zejdzie Wam uśmiech z buzi po zjedzeniu tych ciastek :)
    Życzę smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
  56. Gdy tylko na targu są świeże owoce i warzywa to od razu szaleje i kupuję co tyko mogę. Kocham owoce i warzywa, a jeszcze bardziej jak są piękne, dorodne i świeże :)
    Kasza jęczmienna z warzywami i ananasem
    Produkty:
    - 50 g kaszy jęczmiennej perłowej Sante,
    - łyżeczka cukru trzcinowego Sante,
    - 1 marchewka,
    - pół mango,
    - 2 plastry ananasa,
    - kilka różyczek brokuła,
    - pół papryki,
    - fasolka szparagowa.

    Marchewkę, mango i paprykę kroimy w paski. Ananasa kroimy w niezgrabne kwadraciki. Fasolkę szparagową tniemy w poprzek na pół. Wszystkie warzywa i owoce lądują na patelni z odrobiną wody przykryte pokrywką, aby się podgotowały. Lubię jak warzywa i owoce są al dente, więc nie gotuje ich zbyt długo. Do smaku dodaję niecałe pół łyżeczki cukru trzcinowego, aby lekko podkręcić słodki smak owoców. Gotuję kaszę jęczmienną, tak aby była al dente. Gotowe danie wykładam na talerze. Z pewnością to danie zasmakuje każdemu kto go spróbuje :) Życzę smacznego :D

    OdpowiedzUsuń
  57. Zapiekanka z amarantusem, kasza jaglaną, serem feta i pieczarkami

    Produkty Sante:
    Amarantus Bio
    Kasza jaglana
    Sól himalajska
    Słonecznik łuskany / Dynia – pestki łuskane

    Składniki
    2 szklanki Amarantusa Sante
    2 szklanki Kaszy jaglanej Sante
    Cebula, czosnek
    Ser feta
    6 pieczarek
    Szczypiorek
    2 jajka
    Oliwa
    Słonecznik łuskany Sante/ Dynia – pestki łuskane Sante

    Przygotowanie:
    Kaszę jaglaną oraz amarantus ugotować zgodnie z informacją na opakowaniu. Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć. Pieczarki pokroić w plastry i podsmażyć. Ser feta pokroić na drobną kostkę. Szczypiorek posiekać. Kasze, cebule, czosnek, pieczarki, ser feta i szczypiorek oraz dwa jajka wymieszać i włożyć do naczynia żaroodpornego. Piec do uzyskania stałej konsystencji. Dla chrupkości można dodać ziarna słonecznika oraz dyni.

    Janek W.

    OdpowiedzUsuń
  58. Sernik ze spodem z Granoli i suszonych śliwek

    Produkty Sante:
    Granola z granatem
    Suszone śliwki
    Masło orzechowe
    Ksylitol

    Składniki
    Spód :
    150 g Granoli z granatem Sante
    100 g masła roztopionego
    1 jajko
    1 łyżka proszku do pieczenia
    100g posiekanych Śliwek suszonych Sante
    1 łyżka miodu
    ½ szklanki mąki bezglutenowej
    3 łyżki Masła Orzechowego Sante

    Ciasto:
    600g sera naturalnego do serników
    100 g serka mascarpone
    100 g kwaśnej śmietany 22%
    Szklanka Ksylitolu Sante
    ½ opakowania cukru waniliowego
    Łyżka proszku do pieczenia
    5 jajek

    Przygotowanie:
    Spód: Granolę lekko kruszymy. Wszystkie składniki ( oprócz masła orzechowego ) mieszamy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Na nim wykładamy ciasto i pieczemy ok 15 min w 160 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia, a następnie smarujemy masłem orzechowym. W misce dokładnie mieszamy wszystkie składniki ciasta. Bardzo delikatnie mieszamy, aby nie wpuści do ciasta powietrza. Całość wylewamy na upieczony spód. I pieczemy w 160 st.C aż ciasto lekko zbrązowieje.(ok 1,5 h )

    Janek W.

    OdpowiedzUsuń
  59. Witam:) Jako, że od zawsze mam "problem ilościowy" w kuchni - zgłaszam dwa przepisy bazujące na tym samym farszu,ale z innym wykończeniem, przez co smakowo są zupełnie różne :) Przyznaję bez bicia, że przy robieniu faszerowanych warzyw i pizzy zostało mi ciasto i farsz,wec rozwiazanie nasunęło się samo. *oczywiście w przepisie same proporcje farszu są poprawione

    Pierwszy przepis jest pierwotnym pomysłem zgłoszenia do Pani konkursu i są to patisony faszerowane mieszanką quinoa, mięsa mielonego i młodego szpinaku. Bardzo prosty.

    Składniki:
    5-6 średnich patisonów (wielkości od spodeczka)
    0,5 szkl. quinoa Sante
    20 dkg mięsa mielonego z indyka
    1 szklanka młodego szpinaku
    4 łyżki marynowanego czosnku w oleju
    1/2 czerwonej papryki
    50 gram sera tofu
    1 jajko
    pieprz,
    sól himalajska Sante do smaku
    1 -1,5 l domowego bulionu (kiedy gotuję cały garnek, to część wekuję w słoikach - oszczędność czasu+nie muszę wtedy używać "chemii w kostkach")


    1.Quinoa gotujemy zgodnie z przepisem, dokładnie odcedzamy. Szpinak płuczemy, suszymy i siekamy na drobno. Czerwoną paprykę i czosnek i tofu kroimy w kosteczkę.
    2. Mieszamy razem quinoa, mięso, szpinak, czosnek, ser i paprykę. Wbijamy jajko. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku (farsz, może być mocniej posolony ponieważ część soli wniknie przy gotowaniu w patisony.
    3. Patisony myjemy i wydrążamy w środku (to co nam zostanie możemy domieszać do farszu lub zamrozić np.do leczo ja wybrałam drugą opcję)
    4. Warzywa faszerujemy zostawiając ładny kopczyk na wierzchu.
    5. Patisony wykładamy na blaszkę. Zalewamy bulionem poniżej wysokości farszu, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w nagrzanym do 180st. piekarniku przez ok pół godziny.
    6. Podajemy na ciepło. Smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
  60. Drugi przepis to pełnoziarnisty stromboli bread z farszem z quinoa, mięsa mielonego i młodego szpinaku

    Składniki:
    farsz
    0,5 szkl. quinoa Sante
    20 dkg mięsa mielonego z indyka
    1 szklanka młodego szpinaku
    4 łyżki marynowanego czosnku w oleju
    1/2 czerwonej papryki
    50 gram sera tofu
    1 jajko
    pieprz,
    sól himalajska Sante do smaku

    1.Quinoa gotujemy zgodnie z przepisem, dokładnie odcedzamy. Szpinak płuczemy, suszymy i siekamy na drobno. Czerwoną paprykę i czosnek i tofu kroimy w kosteczkę.
    2. Mieszamy razem quinoa, mięso, szpinak, czosnek, ser i paprykę. Wbijamy jajko. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku (farsz, może być mocniej posolony ponieważ część soli wniknie przy gotowaniu w patisony.

    ciasto:
    20 gram drożdzy
    1,5 szkl. letniej wody
    1 łyżeczka cukru
    3 szklanki mąki pełnoziarnistej
    1 płaska łyżeczka soli himalajskiej Sante
    1 łīżka łuski gryczanej Sante
    2 łyżeczki oleju z marynowanego czosnku
    1 jajko

    1. Drożdże mieszamy z połową szklanki wody i zostawiamy do spienienia (ok.5 minut ).
    2. Mąkę przesiewamy i łaczymy ze sobą wszystkie suche składniki.
    3. Do ciasta dodajemy drożdże. Potem dolewamy resztę wody wymieszaną z oliwą.
    4. Zagniatamy gładkie ciasto, jeśli bedzie się kleić - podsypujemy w trakcie zachniatania mąką.
    5. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy szmatką i odstawiamy do wyrośniecia w ciepłe miejsce na 20-30 minut.
    6. Podsypujemy blat mąką i rozwałkowyjemy ciasto. Wycinamy 2 prostokąty o wymiarach zbliżonych do A4 (ciasta powinno wystarczyć na 2 "bagietki")
    8. Na tak wykrojone ciasto wykładamy cienką warstwę farszu. Zwijamy (niezbyt ścisło) jak makowiec.
    9. Ciasto nacinamy skośnie po wierzchu i smarujemy rozkłóconym jajkiem.
    10 Wkładamy do nagrzanego do 180 st. piekarnika i pieczemy ok. 35 minut

    Przepyszne zarówno na ciepło jak i na zimno. Swietnie nadaje się na piknik,wycieczkę rowerową lub 2 śniadanie do pracy

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo