lipca 15, 2015

Sernik na zimno z malinami i białą czekoladą

    Sezon na maliny mamy już w pełni. A ciasta z malinami to prawdziwa rozpusta dla podniebienia. Jeśli lubcie serniki na zimno, wypróbujcie koniecznie wersję z malinami i białą czekoladą. Dzięki dodatkowi białej czekolady, sernik zyskuje ciekawy smak. A kwaskowate maliny, zatopione w galaretce, cudownie równoważą słodycz czekolady.

sernika na zimno z malinami


Składniki ( na tortownicę średnicy 26-28cm )

Spód:
  • 440 g herbatników tpu Petit Beurre ( 2 opakowania )
  • 120 g masła

Masa serowa:
  • 750 g sera sernikowego ( z wiadereczka )
  • 200 g białej czekolady
  • 2 pełne łyżeczki żelatyny
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1/2 szklanki cukru pudru
Dodatkowo:
  • 2 galaretki ( malinowe lub owoce leśne )
  • 250-300 g malin


Wykonanie:
Herbatniki pokruszyć w malakserze. Jeśli nie mamy malaksera, ciastka pokruszy można przy pomocy wałka. Należy wówczas połamać ciastka w rękach ( najlepiej jeszcze w paczce ), wysypać na stolnicę i wałkować.
Do pokruszonych ciastek, dodać rozpuszczone, lekko ostygnięte masło - połączyć składniki.


Tak powstałą masę, przełożyć do wyłożonej folią spożywczą tortownicy. Mocno ugnieść, żeby powstał zwarty spód.

Białą czekoladę połamać. Przełożyć do miseczki i umieścić miskę nad gotującą się wodą. Pozostawić czekoladę do rozpuszczenia.
Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody - pozostawić do napęcznienia. Kiedy żelatyna napęcznieje, naczynie wstawić do gorącej wody i poczekać, aż żelatyna się rozpuści.

Ser zmiksować z cukrem pudrem, dodać ostygniętą, ale płynną czekoladę -  zmiksować. Dodać płynną żelatynę - dokładnie połączyć składniki. Na koniec dodać ubitą śmietankę - delikatnie wymieszać i wyłożyć masę serową na spód herbatnikowy.  Wstawić  do lodówki.

Na lekko stężałym serniku ułożyć maliny.

Galaretki rozpuścić w 750 ml wrzącej wody. Tężejącą galaretkę wyłożyć na wierzch sernika. Chłodzić w lodówce min. 5 godzin, najlepiej całą noc.


sernik na zimno z czekoladą


Smacznego !

5 komentarzy:

  1. Piękne kolory, śliczne zdjęcia :)
    Sernik wygląda bardzo elegancko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepiękne zdjęcia. Sernik zdecydowanie kusi, nabrałam na niego wielkiego apetytu...

    pozdrawiam i zapraszam do siebie (:

    OdpowiedzUsuń
  3. Biała czekolada i maliny to moje ulubione połączenia <3

    OdpowiedzUsuń
  4. a gdybym chciała go zrobić na duzej blaszcze to mam podwoić składniki???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że 1,5 porcji wystarczy. Jednak sernik z blachy nie będzie juz tak efektowny.

      Usuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo