Składniki ( na tortownicę średnicy 26-28cm )
Spód:
- 440 g herbatników tpu Petit Beurre ( 2 opakowania )
- 120 g masła
Masa serowa:
- 750 g sera sernikowego ( z wiadereczka )
- 200 g białej czekolady
- 2 pełne łyżeczki żelatyny
- 200 ml śmietanki 30%
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 galaretki ( malinowe lub owoce leśne )
- 250-300 g malin
Wykonanie:
Herbatniki pokruszyć w malakserze. Jeśli nie mamy malaksera, ciastka pokruszy można przy pomocy wałka. Należy wówczas połamać ciastka w rękach ( najlepiej jeszcze w paczce ), wysypać na stolnicę i wałkować.
Do pokruszonych ciastek, dodać rozpuszczone, lekko ostygnięte masło - połączyć składniki.
Tak powstałą masę, przełożyć do wyłożonej folią spożywczą tortownicy. Mocno ugnieść, żeby powstał zwarty spód.
Białą czekoladę połamać. Przełożyć do miseczki i umieścić miskę nad gotującą się wodą. Pozostawić czekoladę do rozpuszczenia.
Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody - pozostawić do napęcznienia. Kiedy żelatyna napęcznieje, naczynie wstawić do gorącej wody i poczekać, aż żelatyna się rozpuści.
Ser zmiksować z cukrem pudrem, dodać ostygniętą, ale płynną czekoladę - zmiksować. Dodać płynną żelatynę - dokładnie połączyć składniki. Na koniec dodać ubitą śmietankę - delikatnie wymieszać i wyłożyć masę serową na spód herbatnikowy. Wstawić do lodówki.
Na lekko stężałym serniku ułożyć maliny.
Galaretki rozpuścić w 750 ml wrzącej wody. Tężejącą galaretkę wyłożyć na wierzch sernika. Chłodzić w lodówce min. 5 godzin, najlepiej całą noc.
Smacznego !
Piękne kolory, śliczne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńSernik wygląda bardzo elegancko :)
Przepiękne zdjęcia. Sernik zdecydowanie kusi, nabrałam na niego wielkiego apetytu...
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam do siebie (:
Biała czekolada i maliny to moje ulubione połączenia <3
OdpowiedzUsuńa gdybym chciała go zrobić na duzej blaszcze to mam podwoić składniki???
OdpowiedzUsuńMyślę, że 1,5 porcji wystarczy. Jednak sernik z blachy nie będzie juz tak efektowny.
Usuń440g herbatników na 120g masła? Spora pomyłka bo inne przepisy podają polowe porcji herbatników na tyle masła. Wyszło suche, nie nadaje się na spod, a więcej masła w domu brak.
OdpowiedzUsuń