lipca 15, 2015

Sernik na zimno z malinami i białą czekoladą

    Sezon na maliny mamy już w pełni. A ciasta z malinami to prawdziwa rozpusta dla podniebienia. Jeśli lubcie serniki na zimno, wypróbujcie koniecznie wersję z malinami i białą czekoladą. Dzięki dodatkowi białej czekolady, sernik zyskuje ciekawy smak. A kwaskowate maliny, zatopione w galaretce, cudownie równoważą słodycz czekolady.

sernika na zimno z malinami


Składniki ( na tortownicę średnicy 26-28cm )

Spód:
  • 440 g herbatników tpu Petit Beurre ( 2 opakowania )
  • 120 g masła

Masa serowa:
  • 750 g sera sernikowego ( z wiadereczka )
  • 200 g białej czekolady
  • 2 pełne łyżeczki żelatyny
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1/2 szklanki cukru pudru
Dodatkowo:
  • 2 galaretki ( malinowe lub owoce leśne )
  • 250-300 g malin


Wykonanie:
Herbatniki pokruszyć w malakserze. Jeśli nie mamy malaksera, ciastka pokruszy można przy pomocy wałka. Należy wówczas połamać ciastka w rękach ( najlepiej jeszcze w paczce ), wysypać na stolnicę i wałkować.
Do pokruszonych ciastek, dodać rozpuszczone, lekko ostygnięte masło - połączyć składniki.


Tak powstałą masę, przełożyć do wyłożonej folią spożywczą tortownicy. Mocno ugnieść, żeby powstał zwarty spód.

Białą czekoladę połamać. Przełożyć do miseczki i umieścić miskę nad gotującą się wodą. Pozostawić czekoladę do rozpuszczenia.
Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody - pozostawić do napęcznienia. Kiedy żelatyna napęcznieje, naczynie wstawić do gorącej wody i poczekać, aż żelatyna się rozpuści.

Ser zmiksować z cukrem pudrem, dodać ostygniętą, ale płynną czekoladę -  zmiksować. Dodać płynną żelatynę - dokładnie połączyć składniki. Na koniec dodać ubitą śmietankę - delikatnie wymieszać i wyłożyć masę serową na spód herbatnikowy.  Wstawić  do lodówki.

Na lekko stężałym serniku ułożyć maliny.

Galaretki rozpuścić w 750 ml wrzącej wody. Tężejącą galaretkę wyłożyć na wierzch sernika. Chłodzić w lodówce min. 5 godzin, najlepiej całą noc.


sernik na zimno z czekoladą


Smacznego !

6 komentarzy:

  1. Piękne kolory, śliczne zdjęcia :)
    Sernik wygląda bardzo elegancko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepiękne zdjęcia. Sernik zdecydowanie kusi, nabrałam na niego wielkiego apetytu...

    pozdrawiam i zapraszam do siebie (:

    OdpowiedzUsuń
  3. Biała czekolada i maliny to moje ulubione połączenia <3

    OdpowiedzUsuń
  4. a gdybym chciała go zrobić na duzej blaszcze to mam podwoić składniki???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że 1,5 porcji wystarczy. Jednak sernik z blachy nie będzie juz tak efektowny.

      Usuń
  5. 440g herbatników na 120g masła? Spora pomyłka bo inne przepisy podają polowe porcji herbatników na tyle masła. Wyszło suche, nie nadaje się na spod, a więcej masła w domu brak.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo