Jeżeli i Ty masz czasem ochotę na słodkie śniadanie, to dobrze się składa. Ten przepis jest dla ciebie idealny. Prosty w przygotowaniu omlet kakaowy, podany w sposób nietypowy - jako rolsy z masłem orzechowym i bananem.
Omlety to śniadaniowe klasyki. Przygotowywać je można na wiele sposobów. Jedni lubią omlety wytrawne - polecam omlet z porem i pieczarkami. Dla innych istnieć mogły by tylko omlety na słodko. Ja bardzo lubię omlet z czekoladą i truskawkami. Jest to omlet na wypasie, niemalże deser, a nie zwykłe śniadanie.
Jesienią i zimą lubię przygotowywać omlety z mrozonymi owocami.
A dziś omlet w niecodziennej odsłonie. Pyszne rollsy z masłem orzechowym i bananem, to pożywne śniadanie, które wprawi w doskonały nastrój od razu, gdy na nie spojrzymy.
Kakaowy omlet doskonale pasuje do banana.
PRZEPIS NA KAKAOWY OMLET Z BANANEM
Składniki:
- 2 jajka
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżki mąki jaglanej
- 100 ml mleka lub dowolnego napoju roślinnego ( u mnie napój migdałowy )
- 2 łyżeczki oleju kokosowego - do smażenia
Dodatkowo:
- 2 banany
- 2 łyżki masła orzechowego
- miód lub syrop klonowy
Przygotowanie omletów:
1. Do miseczki wybić jajka - rozbełtać widelcem.
Dodać mleko lub napój roślinny, kakao i mąkę jaglaną. Całość dobrze wymieszać przy pomocy rózgi lub widelcem.
2. Na patelni ( najlepiej sprawdzi się patelnia do naleśników ) rozgrzać 1 łyżeczkę oleju kokosowego. Na rozgrzaną patelnię z tłuszczem wlać połowę ciasta. Smażyć około 2 minuty na średnim ogniu, następnie ostrożnie przewrócić na drugą stronę i smażyć 1 minutę.
3. Następnie na patelni ponownie rozgrzać 1 łyżeczkę oleju kokosowego i usmażyć drugi omlet z pozostałej części ciasta.
Można też usmażyć 1 gruby omlet...ale ja w tym przypadku, zdecydowanie wolę cienkie.
4. Usmażone omlety posmarować masłem orzechowym. Na każdym omlecie ułożyć obranego banana i zrolować - jak naleśnik. Zrolowane omlety pokroić na kawałki.
5. Rollsy z bananem ułożyć na talerzykach i polać odrobiną miodu lub syropu klonowego. Można danie urozmaicić, dodają bakalie lub ulubione płatki lub ekspandowane zboża.
Smacznego !
nie ma to jak dobry przepis
OdpowiedzUsuń