Chlebek bananowy o nic innego, jak ekspresowe ciasto bananowe. Przygotować je można na wiele sposobów.
Możecie zrobić chlebek bananowy w wersji klasycznej z masłem. Możecie też zrobić chlebek bananowy, który wygląda jak keks - przepis mega prosty.
Dziś proponuję Wam chlebek bananowy w wersji fit - na bazie mąki jaglanej, z miodem i olejem kokosowym. W moim wypieku znalazły się również bakaliowe dodatki, bez których nie wyobrażam sobie chlebka bananowego. Dodałam orzechy włoskie, orzechy nerkowca i suszoną żurawinę. Bakalie wybierać możecie dowolnie. Dodajcie to co lubicie lub to, co aktualnie macie w kuchennych szufladach.
Aha...i pamiętajcie ! Do chlebka bananowego najlepsze są bardzo dojrzałe banany. Nie wyrzucajcie bananów w brązowe plamy, ani nawet tych już całkowicie brązowych - z powodzeniem wykorzystać je możecie do tego wypieku.
A jeśli szukacie innej alternatywy i banany Wam nie w smak, zróbcie pełnoziarnisty chlebek figowy. Jest bardzo smaczny.
PRZEPIS NA CHLEBEK BANANOWY Z MĄKĄ JAGLANĄ
Składniki na chlebek bananowy:
- 1 szklanka mąki jaglanej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 2 jajka
- 3 nieduże dojrzałe banany
- 4 łyżki miodu
- 1/4 szklanki płynnego oleju kokosowego ( lub innego oleju )
- 3/4 szklanki mleka
Dodatkowo:
- 2 łyżki orzechów włoskich
- 1 łyżka orzechów nerkowca
- 2 łyżki suszonej żurawiny
Przygotowanie chlebka bananowego:
1. Orzechy włoskie i orzechy nerkowca posiekać - nie za drobno.
2. Banany obrać ze skóry, pokroić na kawałki i za pomocą widelca rozgnieść na papkę.
Do pogniecionych bananów dodać jajka i płynny olej kokosowy - wymieszać.
3. W drugiej misce połączyć obie mąki z solą, cynamonem i sodą.
4. Do suchych składników dodać składniki mokre, dolać mleko i wymieszać. Na koniec wsypać do ciasta bakalie i raz jeszcze wszystko dokładnie wymieszać.
5. Blachę keksówkę długości około 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do blachy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C.
Piec około 55-60 minut.
6. Upieczony chlebek ostrożnie wyjąć z blachy i pozostawić do ostygnięcia.
Smacznego !
Uuu, ale bogaty z bakaliami! Zamawiam kawałek :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
super blog serio
OdpowiedzUsuń