Z jakimi dodatkami przygotowuję słodkie omlety ?
Zwykle wykorzystuję to co mam pod ręką, w szafce, lodowce lub zamrażarce. Dodaję świeże owoce, bakalie, czekoladę, masło orzechowe, miód. Często do omletów dodaję też mrożone owoce. Szczególnie zimą i w okresie wiosennym, korzystam z dobrodziejstwa, jakim są mrożonki.
W ofercie marki Poltino znajdziecie truskawki, wiśnie, maliny jagody, czarne porzeczki. Te owoce stanowią świetny dodatek do słodkich omletów.
Spróbujcie też omletu z truskawkami i czekoladą - PRZEPIS
PRZEPIS NA SŁODKI OMLET Z MROŻONYMI OWOCAMI
Składniki na omlet
( 1 porcja )
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki ( pszenna, ryżowa, jaglana lub inna)
- 50 ml napoju roślinnego lub mleka
- garść mrożonych malin, np. Poltino
- garść mrożonych jagód, np. Poltino
- 1 łyżeczka oleju kokosowego do smażenia
Przygotowanie omletu:
Owoce rozmrozić i odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru soku.
W naczyniu rozmieszać jajka z napojem roślinnym lub mlekiem. Dodać dowolną mąkę - całość dobrze wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej kokosowy lub inny tłuszcz.
Na rozgrzaną patelnię wlać mieszankę jajeczną. Smażyć na wolnym ogniu około 2 minuty. Po tym czasie na wierzchu omletu rozłożyć mrożone owoce. Smażyć jeszcze 2-3 minuty na bardzo małym ogniu, najlepiej pod przykryciem. Gdy omlet się zetnie, ostrożnie odwrócić go na drugą stronę. Smażyć około 1 minuty.
Gotowy omlet przełożyć na talerz.
Omlet można polać płynnym miodem lub syropem a agawy/klonowym.
Smacznego !
Koniecznie muszę wypróbować.Wygląda przepysznie, mniam!!!
OdpowiedzUsuńsupcio przepis
OdpowiedzUsuńDzięki
OdpowiedzUsuńNie robiłam omletu już daaawno, trzeba to zmienić i nadrobić. Na razie zerkam tutaj https://masalasound.pl/jak-zrobic-omlet/ , bo jak wiadomo, każda pomoc jest dobra, przepis tak samo. Dlatego mam nadzieję, że z czasem się tego nauczę i mam nadzieję, że będę gotowała jeszcze lepiej. No i widzicie, każdy ma jakieś swoje problemy, oby jednak się udało.
OdpowiedzUsuń