Zjadacie ? Czy w biegu wychodzicie z domu, zapominając o śniadaniu?
Śniadanie powinno być odpowiednio zbilansowane, nie jedzmy w biegu słodkiej bułki, popijając kawą.
Ja dziś proponuję omlet z warzywami. Najlepiej zjeść go z kromką pełnoziarnistego, razowego pieczywa i popić szklanką soku 100% ( wycisnąć samemu lub korzystać z tych dobrych, sklepowych, np. Tymbark ).
Składniki:
3-4 łyżki pokrojonego pora
3 średniej wielkości pieczarki
3 jajka
sól morska
olej rzepakowy do smażenia
dodatkowo:
pieczywo razowe pełnoziarniste
sok 100% Tymbark grejpfrut
Wykonanie:
Pora pokroić w pół plastry. Pieczarki obrać ze skóry, pokroić w dużą kostkę.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju rzepakowego. Na rozgrzany tłuszcz wsypać pora, chwilę podsmażyć, dodać pieczarki - smażyć aż por zmięknie. Na koniec warzywa posolić.
Do miseczki wybić jajka. Widelcem lub trzepaczko delikatnie je rozkłócić.
Jajka wlać do patelni - na warzywa. Zmniejszyć płomień na minimum, przykryć patelnię pokrywą i smażyć, aż omlet się zetnie.
Usmażony omlet wyłożyć na talerz.
Podawać z pieczywem i szklankę soku 100% Tymbark grejpfrut.
Smacznego !
wygląda pysznie, lubię omlety:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam omlety :)
OdpowiedzUsuńmakaron, brokuł, feta... czyszczenie lodówki czyli zapiekanka! :) zapraszam!