marca 31, 2014

Omlet z porem i pieczarkami

  Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Bez niego ani rusz !
Zjadacie ? Czy w biegu wychodzicie z domu, zapominając o śniadaniu?
Śniadanie powinno być odpowiednio zbilansowane, nie jedzmy w biegu słodkiej bułki, popijając kawą.
Ja dziś proponuję omlet z warzywami. Najlepiej zjeść go z kromką pełnoziarnistego, razowego pieczywa i popić szklanką soku 100% ( wycisnąć samemu lub korzystać z tych dobrych, sklepowych, np. Tymbark ).



Składniki:

3-4 łyżki pokrojonego  pora
3 średniej wielkości pieczarki
3 jajka

sól morska

olej rzepakowy do smażenia

dodatkowo:
pieczywo razowe pełnoziarniste
sok 100% Tymbark  grejpfrut








Wykonanie:

Pora pokroić w pół plastry. Pieczarki obrać ze skóry, pokroić w dużą kostkę.

Na patelni rozgrzać łyżkę oleju rzepakowego. Na rozgrzany tłuszcz wsypać pora, chwilę podsmażyć, dodać pieczarki - smażyć aż por zmięknie. Na koniec warzywa posolić.


Do miseczki wybić jajka. Widelcem lub trzepaczko delikatnie je rozkłócić.

Jajka wlać do patelni - na warzywa. Zmniejszyć płomień na minimum, przykryć patelnię pokrywą i smażyć, aż omlet się zetnie.

Usmażony omlet wyłożyć na talerz.

Podawać z pieczywem i szklankę soku 100% Tymbark grejpfrut.


Smacznego !

Śniadanie TYMBARK

2 komentarze:

  1. wygląda pysznie, lubię omlety:)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam omlety :)

    makaron, brokuł, feta... czyszczenie lodówki czyli zapiekanka! :) zapraszam!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo