Cytrynowe ciasto z mascarpone

lipca 30, 2016

Cytrynowe ciasto z mascarpone

   Macie ochotę na cudownie orzeźwiające cytrynowe ciacho ? Dobrze trafiliście, bo to, które dziś Wam proponuję zwyczajnie wymiata ! A żeby było jeszcze bardziej egzotycznie, letnio i wakacyjnie, to wierz ciasta zdobi mus z mango. To jak, robicie ?

Słodycz zbalansowana kwaśnym smakiem cytryny, zwieńczona aromatycznym mango to propozycja dla każdego łakomczucha. Ciasto sprawdzi się podczas mniejszych i większych rodzinno-koleżeńskich uroczystości. Moje akurat stało się ciastem imieninowym. I powiem Wam - to były pyszne imieniny !

torcik cytrynowy mascarpone


Składniki:
( na tortownicę średnicy 24-25 cm )

  • 1/2 szklanki soku wyciśniętego z cytryn
  • 1/3 szklanki cukru + 1/3 szklanki cukru
  • 4 żółtka
  • 100 g masła o temp. pokojowej
  • 200 g serka mascarpone
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • biszkopty - okrągłe i podłużne

 Mus mango: 

  • 1 owoc mango ( średniej wielkości )
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • łyżeczka soku z cytryny

Wykonanie:

Tortownicę wyścielać folią spożywczą, w celu uniknięcia metalicznego posmaku.

Podłużne biszkopty przyciąć minimum do wysokości tortownicy, choć można i wyżej, tak jak u mnie. Biszkopty ułożyć dookoła rantu, a dno tortownicy wyłożyć okrągłymi biszkoptami. Możecie też z powodzeniem użyć biszkoptów podłużnych, np pozostałych po odcięciu końcówek. 
Zagotować sok cytrynowy z 1/3 szklanki cukru. Żółtka wymieszajcie z pozostałym cukrem. Do jaj powoli wlać zagotowany sok. Następnie przelać całość do garnka i gotować na małym ogniu, cały czas mieszając rózgą, do momentu, aż całość zacznie gęstnieć ( konsystencja rzadkiego budyniu ). Cytrynowy budyń odstawić do całkowitego wystygnięcia. Nie ziębić w lodówce, budyń musi mieć temperaturę pokojową.


Pudding chia z musem owocowym

lipca 28, 2016

Pudding chia z musem owocowym

   Lato kusi słodkimi lodami, chrupiącymi goframi...a na plaży trzeba jakoś wyglądać ;)
Dla liczących kalorie, ale i dla tych co z życia lubią czerpać garściami i nie wpadają w sidła zniewolenia dietą - pyszny deser. Lekki jogurtowy pudding z nasionami chia oraz mus owocowy, u mnie malinowy, do doskonała alternatywa dla kalorycznych kremowych deserów. Spróbujecie -pokochacie, zapewniam !
Poza walorami smakowymi i estetycznymi, bo nie możecie zaprzeczyć, że te drobne czarne kuleczki w jogurcie, wyglądają cudownie, zdecydowanym plusem deseru, jest jego szybkość wykonania.
Czytajcie przepis i róbcie raz dwa.

jogurtowy deser


Składniki ( na 2 małe porcje )
  • 180 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki nasion chia
  • około 200 g malin
  • łyżeczka cukru trzcinowego


Wykonanie:
Do jogurtu naturalnego dodać dwie płaskie łyżki nasion chia. Całość dobrze wymieszać, przelać do szczelnie zamykanego pojemniczka i wstawić do lodówki na kilka godzin. Najwygodniej jest zrobić to wieczorem i pozostawić jogurt w lodówce całą noc.

Taki jogurt może stać w lodówce do 48 godzin, więc nie musicie się spieszyć.

Kiedy pudding jest już gotowy, czyli gdy nasiona chia napęczniały i zagęściły jogurt przygotowujemy mus owocowy.

Nacinane pieczone ziemniaczki

lipca 28, 2016

Nacinane pieczone ziemniaczki

  Już nie raz pisałam - najlepsze potrawy, to proste potrawy. Te pieczone ziemniaczki jemy już od ponad miesiąca, nie wiem który raz. Najlepiej smakują te młodziutkie, wczesne kartofelki.
Aromatyzowane świeżym tymiankiem, okraszone dobrą oliw i posypane morską solą.
Takie ziemniaczki smakują dobrze zarówno same - jako przekąska, ale także jako dodatek do grillowanych mięs lub obiadowego mięsiwa. Niemniej jednak zdecydowany hit, to pieczone ziemniaczki i zimny kefir lub zsiadłe mleko. PYSZNIE !

ziemniaki z piekarnika



Składniki:
  • około 1,5 kg młodych ziemniaków
  • gałązki świeżego tymianku
  • oliwa 
  • sól morska


Wykonanie:
Ziemniaki opłukać, a następnie dobrze wymyć szczotką lub gąbką.  Osuszyć na papierowym ręczniku, nie obierać ze skóry.

Osuszone ziemniaki gęsto ponacinać od jednej strony. Nacięcie wykonywać do połowy lub nieco za połowę ziemniaka.

Piknik Smakosza vol.4 - relacja

lipca 27, 2016

Piknik Smakosza vol.4 - relacja

   W dniu 10 lipca, na Moście Kultury w Lublinie odbyła się już czwarta edycja Pikniku Smakosza. 
Mieszkańcy Lublina i okolic mogli zakosztować w pysznościach przygotowanych przez blogerki z Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej. Oczywiście i moje słodkości, ale nie tylko - znalazły się na stole.
W tym roku pogoda dopisała. Zero deszczów, burz i innych zjawisk pogodowych, oraz umiarkowana temperatura sprawiły, że smakosze dopisali. Były momenty, że przy naszych stolikach zbierał się pokaźny tłum. Taka frekwencja bardzo cieszy, bo wiemy, że chcecie i lubicie, gdy dla Was gotujemy i częstujemy naszymi specjałami.

Wraz ze mną w Pikniku Smakosza udział wzięły:



Zapewne ciekawi Was, co tam smacznego upiekłam ? Powiem, że nie tylko piekłam ;) A na moim stole pojawiły się:

Ekspresowy dżem z czarnej porzeczki

lipca 19, 2016

Ekspresowy dżem z czarnej porzeczki

   Jeśli nie macie czasu, lub zwyczajnie nie lubicie stać przy garach, warto sięgnąć po produkty ułatwiające pracę i skracające czas przygotowywania przetworów. Gama środków żelujących Dr.Oetker z pewnością przyda się w każdej kuchni. Dzięki produktom żelującym szybko i sprawnie przygotujecie domowe dżemy i galaretki owocowe.
Ja korzystam często i zapełniam spiżarnie coraz to nowymi przetworami.

Dżem z czarnej porzeczki to klasyk, który wykorzystuję do rozmaitych wypieków. Zwykle tego właśnie dżemu jest u mnie najwięcej.

dżem porzeczkowy


Składniki:

  • 0,5 kg owoców czarnej porzeczki ( bez szypułek )
  • 0,5 kg przecieru z czarnej porzeczki
  • 1 opakowanie cukru żelującego 3:1 Dr.Oetker




Wykonanie:

Do dżemu potrzebujemy przecier z czarnej porzeczki. W tym celu umyte owoce czarnej porzeczki, nie koniecznie oczyszczone z szypułek, rozgtować. Rozgotowane owoce przetrzeć przez gęste sito.
Przestudzony przecier umieścić w szerokim rondlu lub garnku, dodać 0,5 kg całych owoców czarnej porzeczki.

Wsypać cukier żelujący 3:1, dokładnie wymieszać. Zagotować owoce z cukrem. Od momentu zagotowania, gotować jeszcze 3 minuty.

Pomarańczowe muffiny z jagodami i kruszonką

lipca 15, 2016

Pomarańczowe muffiny z jagodami i kruszonką

   Muffinki to takie małe pocieszacze. Taki lek na smutki, humory, gorsze dni. To także doskonała wymówka na małe co nieco do kawy, herbaty... Doskonałe na piknik, do pracy, w podróż. Jednym słowem - idealne !

Dziś proponuję Wam przygotować pachnące pomarańczą muffiny z jagodami i kruszonką. Dbający o linię, kruszonkę mogą pominąć, a białą mąkę - zastąpić pełnoziarnistą.
Muffinek takich mogliście zakosztować na Pikniku Smkosza, który to odbył się w minioną niedzielę w Lublinie na Moście Kultury.

muffiny z kruszonką


Składniki:
  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g cukru
  • 1 jajko
  • 300 ml jogurtu naturalnego 
  • 1/3 szklanki oleju
  • otarta skórka z 1 pomarańczy
  • szklanka jagód


Na kruszonkę:
  • 100 g mąki
  • 75 g zimnego masła
  • 3-4 łyżki cukru 


Wykonanie:
Przygotować kruszonkę. W tym celu zimne masło rozetrzeć z mąką i cukrem. Rozcierać energicznie, w palcach, formując "grudki" , starając się nie ogrzewać zbytnio masła. Gotową kruszonkę na czas przygotowywania ciasta na muffiny, schować do lodówki lub jeszcze lepiej - do zamrażarki.

W jednym naczyniu wymieszać mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia.

Dżem z czerwonej porzeczki

lipca 14, 2016

Dżem z czerwonej porzeczki

   Dżemy z porzeczek obowiązkowo muszą znaleźć się w mojej spiżarni. Nie wyobrażam sobie bez nich tortów oraz kruchych ciast. Doskonale sprawdzają się też na gofrach.
Jeśli tylko natkniecie się na te owoce, kupcie choć kilogram i przygotujcie szybki dżem.


dżem porzeczkowy


Składniki:
  • 1 kg oczyszczonych czerwonych porzeczek
  • 1 opakowanie Żelfix 3:1 Dr.Oetker
  • 350 g cukru



Wykonanie:
Porzeczki uprzednio oczyścić z gałązek, pozostawiając same owoce. Owoce dokładnie opłukać i odważyć 1 kilogram
Przełożyć porzeczki do dużego rondla lub szerokiego garnka, wsypać Żelfix i dokładnie wymieszać.

Ustawić garnek na ogniu, mieszając doprowadzić do wrzenia.
Kiedy owoce się zagotują wsypać cukier i raz jeszcze całość zagotować . Od momentu zagotowania pozostawić dżem na ogniu jeszcze 2 minuty - nie przerywać mieszania, gdyż dżem może się przypalić.
Lemoniada z białej porzeczki

lipca 13, 2016

Lemoniada z białej porzeczki

    Dziś Lubelska Blogosfera Kulinarna zjednoczyła siły. Kolejna odsłona Lubelskiego Kociołka i - porzeczki w roli głównej.
Zwykle mówiąc porzeczki - myślimy o czarnych. A przecież czerwone są też bardzo dobre, a białe ? Białe są rewelacyjne. Wspaniale sprawdziły się w lemoniadzie. Bo lemoniada nie musi być tylko cytrynowa ;)


domowa lemoniada


Składniki:
  • 450 g białych porzeczek ( mogą być z ogonkami )
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • gałązki świeżej mięty
  • plasterki pomarańczy lub cytryny/limonki
  • opcjonalnie  -  melon



Wykonanie
Porzeczki opłukać, nie obrywać z korzonków. Owoce umieścić w rondlu, zasypać cukrem i gotować kilka minut, aż się rozpadną.
Rozgotowane owoce przetrzeć przez bardzo gęste sito. Powstały gesty sok - nasza baza do lemoniady -  odstawić do ostygnięcia.

Dżem agrestowy z wanilią

lipca 12, 2016

Dżem agrestowy z wanilią

    Jeśli lubicie kwaśne dżemy, koniecznie uzbierajcie lub kupcie trochę agrestu. Do proponowanego dziś przepisu śmiało można wykorzystać agrest dojrzały, który to często do produkcji dżemów jest nieodpowiedni. Agrest twardy zawiera duże ilości pektyny, czyli substancji żelującej. Używają owoców dojrzałych. pektynę musimy dodać. A tę znajdziecie w produktach typu Żelfix lub w cukrach żelujących Dr. Oetker


dżem z dojrzałęgo agrestu




Składniki:
  • 1 kg dojrzałych owoców agrestu
  • 1 laska wanilii
  • 1 opakowanie cukru żelującego 2:1 Dr.Oetker




Wykonanie:
Owoce agrestu oczyścić z szypułek i dokładnie opłukać.  Owoce umieścić w szerokim rondlu lub garnku i pognieść przy pomocy tłuczka do ziemniaków. Część owoców można pozostawić w całości.
Laskę wanilii przeciąć na pół i wydobyć nasiona. Nasiona i laskę wanilii dodać do agrestu.

Wsypać cukier żelujący 2:1, dokładnie wymieszać. Zagotować owoce z cukrem. Od momentu zagotowania, gotować jeszcze 3 minuty.

Wakacyjne warsztaty kulinarne dla dzieci

lipca 11, 2016

Wakacyjne warsztaty kulinarne dla dzieci

   Po raz kolejny udało mi się zorganizować bezpłatne warsztaty kulinarne dla dzieciaków z mojej okolicy. Tym razem szaleliśmy w "letnich klimatach". Wspólnie z uczestnikami warsztatów przygotowaliśmy lemoniady i wody smakowe.
Warsztaty nie odbyły by się, gdyby nie nasi sponsorzy. Ogrom owoców otrzymaliśmy dzięki uprzejmości TESCO. Z kolei wodę mineralną, na której to przygotowywaliśmy napoje podarowała nam firma Jurajska. Przepiękne buteleczki i słoiczki do lemoniad zasponsorowała marka WECK  ( polecam każdemu zajrzeć do ich sklepu ).
Ciekawe smakowo bazy do lemoniad oraz drobne dla dzieci ufundowała Cukieteria.



Pierwotnie nasze warsztaty i towarzyszący im piknik planowane były na dzień 1 lipca. Niestety pogoda kapryśną ostatnio jest i burza zniweczyła nasze plany. Ostatecznie spotkaliśmy się 4 lipca w godzinach popołudniowych na placu zabaw w miejscowości Kolonia Stróża. Na wydarzenie przybyło zacne grono uczestników w wieku od 5 do 12 lat.

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo