lipca 14, 2016

Dżem z czerwonej porzeczki

   Dżemy z porzeczek obowiązkowo muszą znaleźć się w mojej spiżarni. Nie wyobrażam sobie bez nich tortów oraz kruchych ciast. Doskonale sprawdzają się też na gofrach.
Jeśli tylko natkniecie się na te owoce, kupcie choć kilogram i przygotujcie szybki dżem.


dżem porzeczkowy


Składniki:
  • 1 kg oczyszczonych czerwonych porzeczek
  • 1 opakowanie Żelfix 3:1 Dr.Oetker
  • 350 g cukru



Wykonanie:
Porzeczki uprzednio oczyścić z gałązek, pozostawiając same owoce. Owoce dokładnie opłukać i odważyć 1 kilogram
Przełożyć porzeczki do dużego rondla lub szerokiego garnka, wsypać Żelfix i dokładnie wymieszać.

Ustawić garnek na ogniu, mieszając doprowadzić do wrzenia.
Kiedy owoce się zagotują wsypać cukier i raz jeszcze całość zagotować . Od momentu zagotowania pozostawić dżem na ogniu jeszcze 2 minuty - nie przerywać mieszania, gdyż dżem może się przypalić.

Po tym czasie zdjąć garnek z palnika, usunąć powstałą pianę. Pianę zebrać delikatnie lub mieszać dżem, a piana sama zaniknie ( ja osobiście zbieram ).

Przekładać dżem do czystych słoiczków, od razu zakręcać.



RADA: nigdy nie stawiam moich dżemów "do góry nogami" Nie lubię ubrudzonych nakrętek. Zamiast tego przykrywam dżemy małym kocykiem i pozostawiać do wystygnięcia. W ten sposób przetwory doskonale się wekują.


dżem porzeczkowy

dżem z czerwonej porzeczki


Smacznego !

1 komentarz:

  1. Robiłem zakupy, wziąłem dżem z czerwonej porzeczki firmy Gomar, bo słoik mi się podobał, Spróbowałem dżemu i oniemiałem z wrażenia, bardzo smaczny!!!!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo