lipca 13, 2016

Lemoniada z białej porzeczki

    Dziś Lubelska Blogosfera Kulinarna zjednoczyła siły. Kolejna odsłona Lubelskiego Kociołka i - porzeczki w roli głównej.
Zwykle mówiąc porzeczki - myślimy o czarnych. A przecież czerwone są też bardzo dobre, a białe ? Białe są rewelacyjne. Wspaniale sprawdziły się w lemoniadzie. Bo lemoniada nie musi być tylko cytrynowa ;)


domowa lemoniada


Składniki:
  • 450 g białych porzeczek ( mogą być z ogonkami )
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • gałązki świeżej mięty
  • plasterki pomarańczy lub cytryny/limonki
  • opcjonalnie  -  melon



Wykonanie
Porzeczki opłukać, nie obrywać z korzonków. Owoce umieścić w rondlu, zasypać cukrem i gotować kilka minut, aż się rozpadną.
Rozgotowane owoce przetrzeć przez bardzo gęste sito. Powstały gesty sok - nasza baza do lemoniady -  odstawić do ostygnięcia.



Do butelki/dzbanka włożyć 2-3 gałązki mięty, plasterki pomarańczy i ewentualnie kulki wycięte z melona. Wlać porcję bazy porzeczkowej, wrzucić kostki lodu i uzupełnić zimną wodą.






W akcji udział wzięły:

5 komentarzy:

  1. Narobiłaś mi smaku, tylko gdzie ja dziś znajdę białe porzeczki, oto jest pytanie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jutro też jest dobry dzień na lemoniadę. Szukaj...szukaj ;)

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  2. Idealny przepis na orzeźwienie w lato. Domowa lemoniada jest 100 razy lepsza i przede wszystkim zdrowsza od tej kupionej w sklepie/supermarkecie.
    Jeśli chciałabys zerknąć to moje propozycje na letnie orzeźwienie są tutaj: http://kulinarnyblog.pl/zimne-napoje-na-lato/

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo