Zwykle mówiąc porzeczki - myślimy o czarnych. A przecież czerwone są też bardzo dobre, a białe ? Białe są rewelacyjne. Wspaniale sprawdziły się w lemoniadzie. Bo lemoniada nie musi być tylko cytrynowa ;)
Składniki:
- 450 g białych porzeczek ( mogą być z ogonkami )
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- gałązki świeżej mięty
- plasterki pomarańczy lub cytryny/limonki
- opcjonalnie - melon
Wykonanie
Porzeczki opłukać, nie obrywać z korzonków. Owoce umieścić w rondlu, zasypać cukrem i gotować kilka minut, aż się rozpadną.
Rozgotowane owoce przetrzeć przez bardzo gęste sito. Powstały gesty sok - nasza baza do lemoniady - odstawić do ostygnięcia.
Do butelki/dzbanka włożyć 2-3 gałązki mięty, plasterki pomarańczy i ewentualnie kulki wycięte z melona. Wlać porcję bazy porzeczkowej, wrzucić kostki lodu i uzupełnić zimną wodą.
W akcji udział wzięły:
- Pasja Smaku
- Przypraw mnie
- Cynamonowe Szczęście
- Jedz i smakuj
- Obiad gotowy
- Sierotka MaRysia w kuchni
Narobiłaś mi smaku, tylko gdzie ja dziś znajdę białe porzeczki, oto jest pytanie ;)
OdpowiedzUsuńJutro też jest dobry dzień na lemoniadę. Szukaj...szukaj ;)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
Usuńidealna na orzeźwienie :)
OdpowiedzUsuńIdealny przepis na orzeźwienie w lato. Domowa lemoniada jest 100 razy lepsza i przede wszystkim zdrowsza od tej kupionej w sklepie/supermarkecie.
OdpowiedzUsuńJeśli chciałabys zerknąć to moje propozycje na letnie orzeźwienie są tutaj: http://kulinarnyblog.pl/zimne-napoje-na-lato/
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńUwielbiam lemoniadę :). Często przygotowuję ją w domu, razem z cytryną oraz miętą. Taki napój podaję przeważnie do obiadu, w specjalnych szklankach do serwowania napojów https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/naczynia-do-serwowania-napojow/szklanki. Lemoniadę polecam przygotować zwłaszcza w lato, gdy jest gorąco. Napój idealnie chłodzi oraz gasi pragnienie.
OdpowiedzUsuń