lipca 19, 2016

Ekspresowy dżem z czarnej porzeczki

   Jeśli nie macie czasu, lub zwyczajnie nie lubicie stać przy garach, warto sięgnąć po produkty ułatwiające pracę i skracające czas przygotowywania przetworów. Gama środków żelujących Dr.Oetker z pewnością przyda się w każdej kuchni. Dzięki produktom żelującym szybko i sprawnie przygotujecie domowe dżemy i galaretki owocowe.
Ja korzystam często i zapełniam spiżarnie coraz to nowymi przetworami.

Dżem z czarnej porzeczki to klasyk, który wykorzystuję do rozmaitych wypieków. Zwykle tego właśnie dżemu jest u mnie najwięcej.

dżem porzeczkowy


Składniki:

  • 0,5 kg owoców czarnej porzeczki ( bez szypułek )
  • 0,5 kg przecieru z czarnej porzeczki
  • 1 opakowanie cukru żelującego 3:1 Dr.Oetker




Wykonanie:

Do dżemu potrzebujemy przecier z czarnej porzeczki. W tym celu umyte owoce czarnej porzeczki, nie koniecznie oczyszczone z szypułek, rozgtować. Rozgotowane owoce przetrzeć przez gęste sito.
Przestudzony przecier umieścić w szerokim rondlu lub garnku, dodać 0,5 kg całych owoców czarnej porzeczki.

Wsypać cukier żelujący 3:1, dokładnie wymieszać. Zagotować owoce z cukrem. Od momentu zagotowania, gotować jeszcze 3 minuty.


Po tym czasie zdjąć garnek z palnika. Jeśli na wierzchu dżemu zgromadziła się piana, pomieszać dżem  energicznie, aż piana zniknie. Ewentualnie zebrać nadmiar piany łyżką.

Dżem przekładać do słoiczków, od razu zakręcać.



RADA: nigdy nie stawiam moich dżemów "do góry nogami" Nie lubię ubrudzonych nakrętek. Zamiast tego przykrywam dżemy małym kocykiem i pozostawiać do wystygnięcia. W ten sposób przetwory doskonale się wekują.


dżem z czarnej porzeczki

dżem porzeczkowy

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo