Nacinane pieczone ziemniaczki

  Już nie raz pisałam - najlepsze potrawy, to proste potrawy. Te pieczone ziemniaczki jemy już od ponad miesiąca, nie wiem który raz. Najlepiej smakują te młodziutkie, wczesne kartofelki.
Aromatyzowane świeżym tymiankiem, okraszone dobrą oliw i posypane morską solą.
Takie ziemniaczki smakują dobrze zarówno same - jako przekąska, ale także jako dodatek do grillowanych mięs lub obiadowego mięsiwa. Niemniej jednak zdecydowany hit, to pieczone ziemniaczki i zimny kefir lub zsiadłe mleko. PYSZNIE !

ziemniaki z piekarnika



Składniki:
  • około 1,5 kg młodych ziemniaków
  • gałązki świeżego tymianku
  • oliwa 
  • sól morska


Wykonanie:
Ziemniaki opłukać, a następnie dobrze wymyć szczotką lub gąbką.  Osuszyć na papierowym ręczniku, nie obierać ze skóry.

Osuszone ziemniaki gęsto ponacinać od jednej strony. Nacięcie wykonywać do połowy lub nieco za połowę ziemniaka.


Tak przygotowane kartofelki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Między ziemniaki poukładać gałązki świeżego tymianku. Całość skropić oliwą z oliwek i oprószyć solą.

Ziemniaki piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez około 40 minut. ( czas pieczenia uzależniony jest od wielkości ziemniaków )


ziemniaki nacinane pieczone

nacinane ziemniaczki


Smacznego !

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty