lipca 15, 2016

Pomarańczowe muffiny z jagodami i kruszonką

   Muffinki to takie małe pocieszacze. Taki lek na smutki, humory, gorsze dni. To także doskonała wymówka na małe co nieco do kawy, herbaty... Doskonałe na piknik, do pracy, w podróż. Jednym słowem - idealne !

Dziś proponuję Wam przygotować pachnące pomarańczą muffiny z jagodami i kruszonką. Dbający o linię, kruszonkę mogą pominąć, a białą mąkę - zastąpić pełnoziarnistą.
Muffinek takich mogliście zakosztować na Pikniku Smkosza, który to odbył się w minioną niedzielę w Lublinie na Moście Kultury.

muffiny z kruszonką


Składniki:
  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g cukru
  • 1 jajko
  • 300 ml jogurtu naturalnego 
  • 1/3 szklanki oleju
  • otarta skórka z 1 pomarańczy
  • szklanka jagód


Na kruszonkę:
  • 100 g mąki
  • 75 g zimnego masła
  • 3-4 łyżki cukru 


Wykonanie:
Przygotować kruszonkę. W tym celu zimne masło rozetrzeć z mąką i cukrem. Rozcierać energicznie, w palcach, formując "grudki" , starając się nie ogrzewać zbytnio masła. Gotową kruszonkę na czas przygotowywania ciasta na muffiny, schować do lodówki lub jeszcze lepiej - do zamrażarki.

W jednym naczyniu wymieszać mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia.



Jajko, jogurt, olej i cukier zmiksować- nie ubijać. Dodać otartą skórkę z pomarańczy i wymieszać.

Do suchych składników dodać składniki mokre - szybko zamieszać.

Ciastem napełniać wyłożoną papilotkami formę do muffinek, lub sztywne papilotki na muffiny. Ciasto nakładać do wysokości 3/4. Po wierzchu posypać jagodami i kruszonką.

Piec około 20 minut, aż muffiny zabiorą złocistego koloru.


muffiny z owocami i kruszonką



Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo