Biszkoptowo-orzechowe kulki ( cake pops bez patyczków )

marca 23, 2016

Biszkoptowo-orzechowe kulki ( cake pops bez patyczków )

     Jeśli lubicie kulinarne zabawy, sami lub z dziećmi - zróbcie wielkanocno-wiosenne cake pops. Możecie nabić je na patyczki lu, tak jak ja - umieścić w mini papilotkach do pralin.
Do przygotowania kulek, możecie śmiało zużywać okrawki różnych ciast, nie tylko biszkoptowego.


kulki biszkoptowe


Składniki:
  • 250 g pokruszonego, suchego ciasta biszkoptowego ( lub innego, np piaskowego )
  • 100 g masy kajmakowej orzechowej ( np. Helio )
  • 100 g serka mascarpone
  • ewentualnie łyżka kwaskowatego dżemu


Do dekoracji:
  • roztopiona czekolada
  • kolorowe posypki
  • lukier 
  • barwniki spożywcze - do czekolady i lukru





Wykonanie:
Pokruszone ciastko biszkoptowe wsypać do miski. Masę kajmakową lekko podgrzać i przelać do okruszków. Dodać serek mascarpone i dżem. Wszystkie składniki dokładnie połączyć. 
Masę wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie formować z masy nieduże kulki. Kulki ponownie schować do lodówki - do stężenia.

Zielone smoothie z roszponką

marca 20, 2016

Zielone smoothie z roszponką

   podobno wiosna przyszła ... No nie wiem, u mnie w ogrodzie jej nie widać póki co. Na niebie też słoneczko nie świeciło. Dlatego wiosenną energię czerpię z zielonych  ( ale nie tylko ) koktajli.
Zachęcam i Ciebie, żebyś "grał w zielone" i włączył do swojej diety owocowo-warzywne koktajle. Doskonałe na szybkie, drugie śniadanie.

zielony koktajl


Składniki:
  • 1 jabłko
  • 1 kiwi
  • garść liści roszponki
  • 150 ml wody mineralnej niegazowanej lub tłoczonego soku jabłkowego
  • kilka listków świeżej mięty





Wykonanie:

Jabłko i kiwi obrać, pokroić w cząstki.
Liście roszponki dokładnie opłukać.
Wszystkie składniki umieścić w kielichu blendera i zmiksować.



zielone koktajle

Smacznego !
Zakupy on-line, obiad w realu !  - ( makaron z pulpetami w sosie paprykowo-pomidorowym )

marca 13, 2016

Zakupy on-line, obiad w realu ! - ( makaron z pulpetami w sosie paprykowo-pomidorowym )

   Zakupy spożywcze - dla jednych wielka frajda, dla innych zmora ! Lawirowanie między półkami, między ludźmi, mało skrętne  kółka wózka, alejki, labirynty...Zwariować można. A jeszcze na każdym kroku "super promocja", "jedyna okazja",' dziś taniej". Nie wiadomo kiedy wózek zapełnia się po brzegi zbędnymi produktami, a Ty już nie masz siły i czasu biegać za resztą produktów, tych niezbędnych, po które przyszłaś... Znasz to ?

Mam dwa rozwiązania:
* po pierwsze lista zakupów - trzymaj się listy, nie ulegaj pokusie "okazji"
* po drugie - zakupy e on-line, np. na frisco.pl


Frisco.pl to supermarket. Kupisz to niemal wszystko, czego potrzebujesz do domu. Zakupy spożywcze oraz chemia gospodarstwa domowego.
Robienie zakupów może być fajne. Pomyśl ... Siedzisz wygodnie w fotelu, popijasz ulubioną kawę lub herbatę. Za oknem pada deszcz, wieje silny wiatr - pogoda paskudna. A Ty w ciepłym zaciszu domu, robisz tygodniowe zakupy. Makaron, mąka, przyprawy, napoje, świeże owoce, warzywa, mięso... Zero biegania, zero dźwigania. Wszystko dostajesz pod drzwi. Wspaniale, prawda ?



Produkty świeże oraz pieczywo dostępne są dla mieszkańców miasta St. Warszawa, oraz okolicznych gmin. Produkty o dłuższej trwałości, dowozi forma kurierska DPD na terenie całego kraju.

Jeżeli więc planujesz większe zakupy, np. przed Wielkanocą, zastanów się czy nie warto skorzystać z oferty sklepu on-line. Sporządź listę, wyszukaj produkty i zamów.

Ja swoje zamówienie skompletowałam dość szybko. Kupiłam sporo kasz oraz produktów zbożowych, dodatki do pieczenia, bakalie i trochę innych rzeczy. Pokusiłam się też na produkty, których jeszcze nigdy nie używałam, np. harissę.

Zakupy zrobione, obiad przygotowany, rodzina zadowolona !


MAKARON Z PULPETAMI W SOSIE PAPRYKOWO-POMIDOROWYM

makaron z sosem i pulpetami

 Składniki:
  • 250 g mięsa z szynki wieprzowej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka bułki tartej + do obtaczania
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 papryki
  • 1 puszka pomidorów bez skóry
  • 1 łyżeczka harissy
  • olej rzepakowy do smażeni
  • sól
  • pieprz
  • mielona kolendra 
  • dowolny makaron - u mnie pełnoziarniste wstążki


Tarta z gruszkami i migdałami

marca 10, 2016

Tarta z gruszkami i migdałami

      Jedno z najlepszych połączeń - gruszki i migdały. Pasują do siebie idealnie. A gdy spotykają się na kruchym cieście, w towarzystwie śmietankowo-jajecznego kremu, to już jest więcej niż dobrze !
Tarta choć z owocami kojarzonymi raczej z jesienią/zimą, fantastycznie wpisuje się na listę wypieków wiosenno-wielkanocnych. Żółciutka, niczym malusi kurczaczek, zachwyca i przywołuje uśmiech. Jest taki słodkim słoneczkiem na stole. Zróbcie taką tartę, nie będziecie żałować !


tarta z migdałami


Składniki:

Ciasto kruche:
  • 150 g zimnego masła
  • 150 g mąki krupczatki
  •   90 g mąki tortowej
  •   80 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • kilka kropli soku z cytryny

Nadzienie:
  • 200 g śmietanki 30%
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 płaskie łyżki mąki tortowej
  • 4 miękkie gruszki
  • 3 łyżki płatków migdałowych ( u mnie marki Helio
  • sok z cytryny






Wykonanie:

Zimne masło pokroić w kostkę, obie mąki wymieszać razem z cukrem pudrem. Następnie dodać żółtka i zagniatać szybko ciasto, dodając w razie potrzeby sok z cytryny.
Ciasto najlepiej zarabiać siekając składniki nożem, następnie szybko zagniatać. Ewentualnie posłużyć się malakserem i zagnieść ciasto na pulsacyjnych obrotach urządzenia.

Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez min. 30 minut.

Po tym czasie ciasto rozwałkować i wylepić nim formę do tarty, średnicy 26-28 cm. Jeśli nie macie formy do tarty, możecie użyć tortownicy.
Ciasto gęsto nakłuć widelcem.

Kuskus do obiadu

marca 07, 2016

Kuskus do obiadu

 Gotowane i pieczone ziemniaczki, ryż, makaron - i tak od zawsze. Czasem kasza gryczana...

Nie ulegaj rutynie, zrób kuskus do obiadu !

Banalnie prosty i gotowy w kilka chwil. Pasuje doskonale do drobiu oraz ryb. A na zimno, staje się daniem na kolację lub do lunch boxu.


kuskus z warzywami


Składniki:
  • 120 g kuskusu
  • 100 g mrożonej mieszanki - marchew mini z groszkiem
  • pęczek kolendry
  • sok z cytryny lub limonki
  • sól
  • pieprz
  • ewentualnie przyprawa curry
  • woda



Wykonanie: 

Wodę zagotować.
Do głębokiej miski wsypać kuskus. Zalać wrzącą wodą, około 0,5 cm nad poziom kuskusu. Przykryć naczynie pokrywą/talerzem i odstawić do napęcznienia.

W międzyczasie zagotować w garnku wodę z solą. Na gotującą się wodę wrzucić warzywa ( bez uprzedniego rozmrażania ). Po 3-5 minutach odcedzić. Marchew z groszkiem dodać do kuskusu.

Klasyczne brownie i ... wielki bałagan

marca 05, 2016

Klasyczne brownie i ... wielki bałagan

   Myślisz sobie - zrobię ciasto ! Ale takie na szybko, łatwe, kilka składników i gotowe. Brownie pasuje idealnie. Nie dość, że spełnia Twoje oczekiwania, co do łatwości i szybkości przygotowania, to jeszcze smakuje cudownie...bo jest z czekoladą !
Czekoladę rozpuszczasz, jajka ubijasz, odmierzasz mąkę... Tu miseczka, tam łyżeczka...trzepaczka, szpatułka... Ups ! Tego bałaganu nie było w planach.


ciasto czekoladowe

Niestety wypieki mają to do siebie, że zazwyczaj po ich wykonaniu, na kuchennych blatach, w zlewie i na podłodze panuje chaos. Przynajmniej u mnie tak to zwykle się kończy.
I tym oto sposobem, zadanie ,które miało trwać nie więcej niż 15 minut, przedłuża się o minimum 30 kolejnych...

Relacja z Food Blogger Fest VI

marca 03, 2016

Relacja z Food Blogger Fest VI

   Na VI edycję Food Blogger Fest przyszło nam, blogerom kulinarnym,  trochę poczekać ... Niemniej jednak,  czekać do 20 lutego 2016 było warto !
Tym razem organizatorzy mocno nas zaskoczyli ogromem atrakcji. Hol Agory jak nigdy dotąd zapełniły stoiska, a na nich pokazy, warsztaty, dobre jedzenie i jeszcze więcej.

fot. organizatorzy


Niespodzianki zaczęły się tuż przy wejściu...bo drzwi były zamknięte ! Ups... karteczka ? "Wejście z drugiej strony"...
Po okrążeniu budynku trafiłyśmy do wejścia. Trafiłyśmy, MY, nie sama ja. Wraz ze mną, podtrzymując tradycję FBF, przyjechała duża grupa Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej. Tyle ile tylko auto pomieściło ;)
Jako, że podróż do Warszawy trochę nam zajmuje, a wstać trzeba było dość wcześnie...nie było czasu na porządne śniadanie. Dlatego pierwsze kroki skierowałyśmy do stoiska śniadaniowego. Po drodze minęliśmy coś, czego się nie spodziewałyśmy w takim miejscu... Ale o tym za chwilę.
Śniadanie przygotowało TESCO. NA dość długim stole znaleźć można było typowe śniadaniowe produkty, jak pieczywo, dżemy, jogurty i granolę, ale również przepyszne tartaletki wytrawne, mini kanapeczki i pasty do smarowania pieczywa. Było naprawdę smacznie, choć zjadłam szybko i pobiegłam na pierwsze tego dnia warsztaty.

Makaron z łososiem i pesto pietruszkowym

marca 01, 2016

Makaron z łososiem i pesto pietruszkowym

   Pesto, moja miłość...
Lubię je nie zawsze z bazylią, ale z kolendrą,  ze szpinakiem, rukolą, roszponką i pietruszką!
Lubię nie tylko z orzeszkami pinii, ale z migdałami, orzeszkami ziemnymi, orzechami laskowymi, włoskimi lub ziarnami słonecznika !
Lubię nie koniecznie z oliwą, a z dobrym olejem rzepakowym, olejem z pestek dyni lub arachidowym !
Ale ZAWSZE lubię do makaronu :)

makaron z łososiem



Pesto:
  • 1 pęczek świeżej natki pietruszki
  • kilka listków bazylii
  • 8-10 migdałów lub łyżka płatków migdałowych
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oleju z pestek dyni/oleju rzepakowego/oliwy
  • szczypta soli
  •  
Dodatkowo:
  • ulubiony makaron
  • łosoś wędzony 
  • sok z cytryny



Wykonanie:

Makaron ugotować al dente wg zaleceń z opakowania.

Natkę pietruszki ( same listki bez łodyg ), listki bazylii, migdały, ząbki czosnku i olej/oliwę zmiksować pulsacyjnie, pozostawiając drobne kawałki - nie mielić na gładko. Doprawić do smaku solą.

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo