marca 23, 2016
Biszkoptowo-orzechowe kulki ( cake pops bez patyczków )
Jeśli lubicie kulinarne zabawy, sami lub z dziećmi - zróbcie wielkanocno-wiosenne cake pops. Możecie nabić je na patyczki lu, tak jak ja - umieścić w mini papilotkach do pralin.
Do przygotowania kulek, możecie śmiało zużywać okrawki różnych ciast, nie tylko biszkoptowego.
Składniki:
Do dekoracji:
Wykonanie:
Pokruszone ciastko biszkoptowe wsypać do miski. Masę kajmakową lekko podgrzać i przelać do okruszków. Dodać serek mascarpone i dżem. Wszystkie składniki dokładnie połączyć.
Masę wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie formować z masy nieduże kulki. Kulki ponownie schować do lodówki - do stężenia.
Do przygotowania kulek, możecie śmiało zużywać okrawki różnych ciast, nie tylko biszkoptowego.
Składniki:
- 250 g pokruszonego, suchego ciasta biszkoptowego ( lub innego, np piaskowego )
- 100 g masy kajmakowej orzechowej ( np. Helio )
- 100 g serka mascarpone
- ewentualnie łyżka kwaskowatego dżemu
Do dekoracji:
- roztopiona czekolada
- kolorowe posypki
- lukier
- barwniki spożywcze - do czekolady i lukru
Wykonanie:
Pokruszone ciastko biszkoptowe wsypać do miski. Masę kajmakową lekko podgrzać i przelać do okruszków. Dodać serek mascarpone i dżem. Wszystkie składniki dokładnie połączyć.
Masę wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie formować z masy nieduże kulki. Kulki ponownie schować do lodówki - do stężenia.