marca 01, 2016

Makaron z łososiem i pesto pietruszkowym

   Pesto, moja miłość...
Lubię je nie zawsze z bazylią, ale z kolendrą,  ze szpinakiem, rukolą, roszponką i pietruszką!
Lubię nie tylko z orzeszkami pinii, ale z migdałami, orzeszkami ziemnymi, orzechami laskowymi, włoskimi lub ziarnami słonecznika !
Lubię nie koniecznie z oliwą, a z dobrym olejem rzepakowym, olejem z pestek dyni lub arachidowym !
Ale ZAWSZE lubię do makaronu :)

makaron z łososiem



Pesto:
  • 1 pęczek świeżej natki pietruszki
  • kilka listków bazylii
  • 8-10 migdałów lub łyżka płatków migdałowych
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oleju z pestek dyni/oleju rzepakowego/oliwy
  • szczypta soli
  •  
Dodatkowo:
  • ulubiony makaron
  • łosoś wędzony 
  • sok z cytryny



Wykonanie:

Makaron ugotować al dente wg zaleceń z opakowania.

Natkę pietruszki ( same listki bez łodyg ), listki bazylii, migdały, ząbki czosnku i olej/oliwę zmiksować pulsacyjnie, pozostawiając drobne kawałki - nie mielić na gładko. Doprawić do smaku solą.



Łososia pokroić na kawałki. Na rozgrzanej patelni przesmażyć łososia 2-3 minuty, dodać makaron i pesto - wymieszać.

Podawać od razu. Można posypać tartym, twardym serem.

pesto z pietruszki

sos pesto


Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo