Tarta z gruszkami i migdałami

      Jedno z najlepszych połączeń - gruszki i migdały. Pasują do siebie idealnie. A gdy spotykają się na kruchym cieście, w towarzystwie śmietankowo-jajecznego kremu, to już jest więcej niż dobrze !
Tarta choć z owocami kojarzonymi raczej z jesienią/zimą, fantastycznie wpisuje się na listę wypieków wiosenno-wielkanocnych. Żółciutka, niczym malusi kurczaczek, zachwyca i przywołuje uśmiech. Jest taki słodkim słoneczkiem na stole. Zróbcie taką tartę, nie będziecie żałować !


tarta z migdałami


Składniki:

Ciasto kruche:
  • 150 g zimnego masła
  • 150 g mąki krupczatki
  •   90 g mąki tortowej
  •   80 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • kilka kropli soku z cytryny

Nadzienie:
  • 200 g śmietanki 30%
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 płaskie łyżki mąki tortowej
  • 4 miękkie gruszki
  • 3 łyżki płatków migdałowych ( u mnie marki Helio
  • sok z cytryny






Wykonanie:

Zimne masło pokroić w kostkę, obie mąki wymieszać razem z cukrem pudrem. Następnie dodać żółtka i zagniatać szybko ciasto, dodając w razie potrzeby sok z cytryny.
Ciasto najlepiej zarabiać siekając składniki nożem, następnie szybko zagniatać. Ewentualnie posłużyć się malakserem i zagnieść ciasto na pulsacyjnych obrotach urządzenia.

Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez min. 30 minut.

Po tym czasie ciasto rozwałkować i wylepić nim formę do tarty, średnicy 26-28 cm. Jeśli nie macie formy do tarty, możecie użyć tortownicy.
Ciasto gęsto nakłuć widelcem.



Następnie nakryć ciasto papierem do pieczenia  i obciążyć kulkami do pieczenia lub grochem/fasolą.

Ciasto piec w temperaturze 180 stopni C przez 20 minut, po tym czasie zdjąć obciążenie i papier i piec jeszcze 5 minut.

W tym czasie gruszki obrać ze skóry, przekroić na połówki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w półplasterki. Skropić cytryną.

W misce zmiksować wszystkie składniki kremu. Nie ubijać, jedynie wymieszać do połączenia składników.

Krem wylać na podpieczony kruchy spód. Na wierzchu ułożyć plasterki gruszek. Całość posypać płatkami migdałowymi.

Piec w 170 stopniach C około 35-40 minut. Do lekkiego zrumienienia kremu.

Upieczoną tartę pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Dopiero zimną wyjmować z formy.


tarta z gruszkami

tarta gruszkowa z migdałami

tarta z migdałąmi


Smacznego !

Komentarze

Popularne posty