marca 07, 2016

Kuskus do obiadu

 Gotowane i pieczone ziemniaczki, ryż, makaron - i tak od zawsze. Czasem kasza gryczana...

Nie ulegaj rutynie, zrób kuskus do obiadu !

Banalnie prosty i gotowy w kilka chwil. Pasuje doskonale do drobiu oraz ryb. A na zimno, staje się daniem na kolację lub do lunch boxu.


kuskus z warzywami


Składniki:
  • 120 g kuskusu
  • 100 g mrożonej mieszanki - marchew mini z groszkiem
  • pęczek kolendry
  • sok z cytryny lub limonki
  • sól
  • pieprz
  • ewentualnie przyprawa curry
  • woda



Wykonanie: 

Wodę zagotować.
Do głębokiej miski wsypać kuskus. Zalać wrzącą wodą, około 0,5 cm nad poziom kuskusu. Przykryć naczynie pokrywą/talerzem i odstawić do napęcznienia.

W międzyczasie zagotować w garnku wodę z solą. Na gotującą się wodę wrzucić warzywa ( bez uprzedniego rozmrażania ). Po 3-5 minutach odcedzić. Marchew z groszkiem dodać do kuskusu.



Kolendrę posiekać, dodać do kaszy.

Na koniec kuskus doprawić do smaku solą, sokiem z cytryny/limonki oraz pieprzem lub przyprawą curry.


kuskus z warzywami

kuskus do obiadu


Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo