marca 23, 2016

Biszkoptowo-orzechowe kulki ( cake pops bez patyczków )

     Jeśli lubicie kulinarne zabawy, sami lub z dziećmi - zróbcie wielkanocno-wiosenne cake pops. Możecie nabić je na patyczki lu, tak jak ja - umieścić w mini papilotkach do pralin.
Do przygotowania kulek, możecie śmiało zużywać okrawki różnych ciast, nie tylko biszkoptowego.


kulki biszkoptowe


Składniki:
  • 250 g pokruszonego, suchego ciasta biszkoptowego ( lub innego, np piaskowego )
  • 100 g masy kajmakowej orzechowej ( np. Helio )
  • 100 g serka mascarpone
  • ewentualnie łyżka kwaskowatego dżemu


Do dekoracji:
  • roztopiona czekolada
  • kolorowe posypki
  • lukier 
  • barwniki spożywcze - do czekolady i lukru





Wykonanie:
Pokruszone ciastko biszkoptowe wsypać do miski. Masę kajmakową lekko podgrzać i przelać do okruszków. Dodać serek mascarpone i dżem. Wszystkie składniki dokładnie połączyć. 
Masę wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie formować z masy nieduże kulki. Kulki ponownie schować do lodówki - do stężenia.


Schłodzone kulki oblewać płynną czekoladą i ozdabiać.

Przechowywać w lodówce.





 Smacznego !
 

1 komentarz:

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo