Do przygotowania kulek, możecie śmiało zużywać okrawki różnych ciast, nie tylko biszkoptowego.
Składniki:
- 250 g pokruszonego, suchego ciasta biszkoptowego ( lub innego, np piaskowego )
- 100 g masy kajmakowej orzechowej ( np. Helio )
- 100 g serka mascarpone
- ewentualnie łyżka kwaskowatego dżemu
Do dekoracji:
- roztopiona czekolada
- kolorowe posypki
- lukier
- barwniki spożywcze - do czekolady i lukru
Wykonanie:
Pokruszone ciastko biszkoptowe wsypać do miski. Masę kajmakową lekko podgrzać i przelać do okruszków. Dodać serek mascarpone i dżem. Wszystkie składniki dokładnie połączyć.
Masę wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie formować z masy nieduże kulki. Kulki ponownie schować do lodówki - do stężenia.
Schłodzone kulki oblewać płynną czekoladą i ozdabiać.
Przechowywać w lodówce.
Smacznego !
niesamowicie dobre
OdpowiedzUsuń