Inspiracją do wypieku, był przepis na chleb bananowy z bloga Chillibite. Jednak z niedoboru składników i ogólnej "biedy przedzakupowej" musiałam dostosować go do panujących w mej spiżarni warunków.
Składniki:
- 3-4 przejrzałe banany ( waga bez skóry około 370g )
- 2 jajka
- 2/3 szklanki cukru ( lub mniej jeśli wolicie mniej słodkie wypieki )
- 2/3 szklanki oleju rzepakowego lub innego roślinnego
- 2 pełne łyżki jogurtu naturalnego
- 30 g śmietanki 30 %
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 70 g czekolady deserowej
- około 60-70 g dowolnych bakalii
- otarta skórka z 1 pomarańczy
- ewentualnie kilka kropli olejku rumowego
Wykonanie:
Banany rozgnieść widelcem, dodać do nich otartą skórkę z wyszorowanej i wyparzonej pomarańczy.
Czekoladę pokroić w drobne kawałki.
Mąkę wymieszać z sodą i przesiać.
W misie miksera utrzeć jajka z cukrem na jasną, puszystą masę. Do jaj dodać powoli olej i olejek rumowy. Następnie dołożyć rozgniecione banany, jogurt i śmietankę - zmiksować. Wsypać mąkę, wyrobić ciasto. Na sam koniec dodać do ciasta bakalie i czekoladę - wymieszać.
Keksówkę o wymiarach .... wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto do formy i piec w temperaturze 160 stopni przez 50-55 minut. Upieczone ciasto pozostawić na pół godziny do ostygnięcia, po tym czasie wyjąć z formy i pozwolić mu zupełnie wystygnąć.
* w przepisie użyłam szklanki o pojemności 250ml
Smacznego !
pyszności!!
OdpowiedzUsuńzapraszam do konkursu! http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/12/konkurs-udekoruj-z-nami-swieta.html