listopada 12, 2015

Sernik dyniowo-kajmakowy

    Już chyba nie raz wspominałam, że obok sernika obojętnie nie przechodzę. Taka ze mnie sernikomaniaczka ! Żadna dieta, żadne zakazy, nakaz i co tam jeszcze, nie odciągną mnie od tego smakołyku. Zjem zawsze i wszędzie. Sernika nie odmawiam. Newer !
Jako, że dynie nadal zalegają na sklepowych półkach, co mnie bardzo, bardzo raduje, użyłam jej do przygotowania sernika. Smak - niebanalny, kolor - mega ooptymistyczny !

sernik z kajmakiem



Składniki:

Na spód:

  • 350 g okruszków biszkoptowych ( u mnie pozostałości z blatów biszkoptowych ) lub ciastek - biszkoptów
  • 200 masła
Masa serowa:
  • 750 g miękkiego sera twarogowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 200 masy kajmakowej
  • 300 g pure z pieczonej dyni
  •  1 budyń waniliowy
  • szczypta cynamonu



 Wykonanie:
Masło rozpuścić w rondelku, stawiając na małym ogniu. Rozpuszczone odstawić do ostygnięcia.
Okruszki biszkoptowe/biszkopty  pokruszyć w malakserze.
Do poruszonych ciastek wlać przestygnięte masło - połączyć składniki. Powstałą masą wylepić dno i i boki tortownicy średnicy 26 cm.
Tak przygotowany spód wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 10-12 minut. Wyjąć tortownicę z piekarnika, pozostawić do wystygnięcia.



Przygotować masę serową.
Ser przekręcić przez maszynkę. Wymieszać ser z masą kajmakową, cukrem i żółtkami.  Pod koniec dodać pure z dyni, proszek budyniowy i cynamon.
Z białek ubić pianę. Pianę dodać do masy serowej - delikatnie wymieszać.

Masę serową wyłożyć na podpieczony spód ciasteczkowy. Sernik wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, stawiając na dno piekarnika naczynie z wodą.
Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 150 stopni C i piec sernik 1 godzinę 40 minut. Upieczony sernik pozostawić w uchylonym piekarniku do wystygnięcia.

Sernik posypać cukrem pudrem, ewentualnie polać podgrzanym kajmakiem.

sernik z kajmakiem

sernik kajmakowo dyniowy


Smacznego !

3 komentarze:

  1. mniaam! uwielbiam serniki, w takim jesiennym wydaniu też chętnie spróbowałabym :)

    OdpowiedzUsuń
  2. od wczoraj widzę co chwilę inny sernik albo dyniowiec. Na weekend koniecznie piekę, bo dopiero znalazłam czas, a pamiętam rok temu smak dyniowych ciast..mmmmm. Smaki idealne:) Troszeczkę musze tylko przerobić na swoją modłe,,,hihi

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo