listopada 18, 2015

Krem cytrynowy ( krem do tart i kruchych babeczek )

  Zapachniało cytrusami ... To znaczy, że zima tuż, tuż ! Bo to właśnie zimą sklepy pachną cytrynami, mandarynkami i pomarańczami. I to właśnie zimą, ceny cytrusów, wołają z półek - "KUP MNIE"... i zrób ze mną coś - coś wyjątkowego. Nie wrzucaj do gorącej herbaty, nie zjadaj ot tak wprost.
Krem cytrynowy, zagęszczany lemon curd, świetnie sprawdza się jako nadzienie do tart, kruchych babeczek, a także do przekładania ciasteczek czy bezików.  Równie bosko smakuje wyjadany wprost ze słoiczka !

lemon curd


Składniki:
  • 3 cytryny
  • 1//2 pomarańczy 
  • 180 g masła
  • 300 g cukru pudru
  • 5 jajek
  • 10 g żelatyny


Wykonanie:
Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody - odstawić do napęcznienia. 
Wycisnąć sok z cytryn i pomarańczy. Sok przelać do rondelka, dodać cukier puder, wymieszać  i doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać masło - rozpuścić.



Jajka wybić do większej miski, roztrzepać, tak by żółtko i białko się połączyło. Nie ubijać.
Do jaj dodać wolnym strumykiem gorący sok cytrusowy z masłem. Cały czas mieszać.

Całość przelać z powrotem do rondla i nie przerywając mieszania ( najlepiej mieszać rózgą ) gotować, aż krem zacznie gęstnieć. Powinien przypominać konsystencją rzadki budyń.

Zdjąć krem z palnika, dodać namoczoną żelatynę i mieszać, do połączenia składników.



lemon curd



PROPOZYCJE WYKORZYSTANIA KREMU CYTRYNOWEGO:

 * Jeśli kremu nie chcemy zużywać od razu - przełożyć do słoiczków, zakręcić szczelnie i przechowywać w lodówce około tygodnia.

* Jeśli kremem chcemy wypełnić tartę lub babeczki - ostudzić krem, następnie szybko zmiksować i wyłożyć na ciasto.

* Krem możemy także zmiksować z serkiem mascarpone ( 1/2 porcji kremu + 250 g mascarpone )  - kremem takim wypełniam bezowe gniazdka lub kruche babeczki.

Przepis na tartę cytrynową znajdziecie tutaj





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo