Krem cytrynowy, zagęszczany lemon curd, świetnie sprawdza się jako nadzienie do tart, kruchych babeczek, a także do przekładania ciasteczek czy bezików. Równie bosko smakuje wyjadany wprost ze słoiczka !
Składniki:
- 3 cytryny
- 1//2 pomarańczy
- 180 g masła
- 300 g cukru pudru
- 5 jajek
- 10 g żelatyny
Wykonanie:
Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody - odstawić do napęcznienia.
Wycisnąć sok z cytryn i pomarańczy. Sok przelać do rondelka, dodać cukier puder, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać masło - rozpuścić.
Jajka wybić do większej miski, roztrzepać, tak by żółtko i białko się połączyło. Nie ubijać.
Do jaj dodać wolnym strumykiem gorący sok cytrusowy z masłem. Cały czas mieszać.
Całość przelać z powrotem do rondla i nie przerywając mieszania ( najlepiej mieszać rózgą ) gotować, aż krem zacznie gęstnieć. Powinien przypominać konsystencją rzadki budyń.
Zdjąć krem z palnika, dodać namoczoną żelatynę i mieszać, do połączenia składników.
PROPOZYCJE WYKORZYSTANIA KREMU CYTRYNOWEGO:
* Jeśli kremu nie chcemy zużywać od razu - przełożyć do słoiczków, zakręcić szczelnie i przechowywać w lodówce około tygodnia.
* Jeśli kremem chcemy wypełnić tartę lub babeczki - ostudzić krem, następnie szybko zmiksować i wyłożyć na ciasto.
* Krem możemy także zmiksować z serkiem mascarpone ( 1/2 porcji kremu + 250 g mascarpone ) - kremem takim wypełniam bezowe gniazdka lub kruche babeczki.
Przepis na tartę cytrynową znajdziecie tutaj
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz