Jako, że dynie nadal zalegają na sklepowych półkach, co mnie bardzo, bardzo raduje, użyłam jej do przygotowania sernika. Smak - niebanalny, kolor - mega ooptymistyczny !
Składniki:
Na spód:
- 350 g okruszków biszkoptowych ( u mnie pozostałości z blatów biszkoptowych ) lub ciastek - biszkoptów
- 200 masła
- 750 g miękkiego sera twarogowego
- 1/2 szklanki cukru
- 4 jajka
- 200 masy kajmakowej
- 300 g pure z pieczonej dyni
- 1 budyń waniliowy
- szczypta cynamonu
Wykonanie:
Masło rozpuścić w rondelku, stawiając na małym ogniu. Rozpuszczone odstawić do ostygnięcia.
Okruszki biszkoptowe/biszkopty pokruszyć w malakserze.
Do poruszonych ciastek wlać przestygnięte masło - połączyć składniki. Powstałą masą wylepić dno i i boki tortownicy średnicy 26 cm.
Tak przygotowany spód wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 10-12 minut. Wyjąć tortownicę z piekarnika, pozostawić do wystygnięcia.
Przygotować masę serową.
Ser przekręcić przez maszynkę. Wymieszać ser z masą kajmakową, cukrem i żółtkami. Pod koniec dodać pure z dyni, proszek budyniowy i cynamon.
Z białek ubić pianę. Pianę dodać do masy serowej - delikatnie wymieszać.
Masę serową wyłożyć na podpieczony spód ciasteczkowy. Sernik wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, stawiając na dno piekarnika naczynie z wodą.
Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 150 stopni C i piec sernik 1 godzinę 40 minut. Upieczony sernik pozostawić w uchylonym piekarniku do wystygnięcia.
Sernik posypać cukrem pudrem, ewentualnie polać podgrzanym kajmakiem.
Smacznego !
mniaam! uwielbiam serniki, w takim jesiennym wydaniu też chętnie spróbowałabym :)
OdpowiedzUsuńod wczoraj widzę co chwilę inny sernik albo dyniowiec. Na weekend koniecznie piekę, bo dopiero znalazłam czas, a pamiętam rok temu smak dyniowych ciast..mmmmm. Smaki idealne:) Troszeczkę musze tylko przerobić na swoją modłe,,,hihi
OdpowiedzUsuńA jak chcesz przerobic sernik ? Pochwalisz się ? :)
Usuń