października 29, 2015

Halloween Cake Pops

     No dobra, zarzekałam się, wypierałam ...i uległam ! ULEGŁAM tej głupocie !
Halloween, dzień przez jednych wyklęty, przez innych uwielbiany, a jeszcze przez innych zapomniany. Czym jest dla mnie Halloween zapytacie - w sumie niczym.Nie celebruję, nie obchodzę, nie przebieram się ani ja, ani moje dzieci, nie urządzam "krwawych" przyjęć, nawet horrorów nie oglądam. Ot, czasem dynię wyrzeźbimy...i postraszymy lampionem sąsiadów ;)
Nie lubię w tym "święcie" jednego, nie lubi, nie cierpię, nie znoszę wszechobecnego PASKUDNEGO jedzenia. Krwawych ciast, upiornych, kościstych ciasteczek, przebrzydłych sałatek z robalami...Nie lubię brzydkich dań !
Wyjątkiem są śmieszne potrawy, zabawne ciastka i desery. Tak, to mogę strawić, zarówno w przenośni, jak i dosłownie. Wam moje halloweenowe cake popsy - dynie też powinny posmakować :)


na halloween


Składniki:
  • 250 g okrawków ciast ( biszkopty, kruche ciastka, piaskowe babki )
  • 100 g serka mascarpone
  • 100 g masy krówkowej


Do dekoracji:
  • 150 g białej czekolady
  •  pomarańczowy barwnik spożywczy ( w żelu lub proszku )
  • kolorowe posypki




Wykonanie:
Okrawki ciast dokładnie  pokruszyć. Do okruszków dodać serek mascarpone i masę krówkową - połączyć składniki.
Z powstałej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki układać na tacy. Schłodzić w lodówce przez minimum godzinę.

W międzyczasie rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę. Czekoladę zabarwić na pomarańczowo barwnikiem spożywczym.



Kiedy kulki z ciasta dobrze się schłodzą, w każdą wbić patyczek ( patyczek do lodów, specjalny patyk do cake pops lub przyciętą rurkę do napojów ). Cake pops maczać w płynnej czekoladzie i dowolnie dekorować.

Przechowywać w lodówce.



halloween cake pops


cake pops halloween


Smacznego !

1 komentarz:

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo