października 27, 2015

Pełnoziarnisty chlebek figowy z bakaliami

  Figę zjedz...FIGĘ !
Czy figa, to nic ? Czy jak figa, to tylko z makiem i pasternakiem ? Oj nie. Figa, królowa jesieni, ubrana w purpurę, pod skórką skrywa czerwone, piękne wnętrze. Kusi słodyczą, soczystością, zachęca i nęci zapachem, kokietuje swym okrągłym, powabnym kształtem... Weź ją, teraz, już ... i zrób chlebek figowy !

słodki chlebek z bakaliami


Składniki:
  • 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 100 g mąki tortowej
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/3 szklanki oleju ( u mnie olej z orzechów laskowych )
  • 330 ml maślanki
  • 5 świeżych fig
  • 2 łyżki sezamu
  • 50 g orzechów laskowych
  • 70 g rodzynek
  • po  2-3 łyżki pestek słonecznika i dyni
  • ewentualnie inne bakalie


Wykonanie:
Figi obrać i pokroić w nieduże kawałki.
W wysokim naczyniu umieścić wszystkie składniki mokre, tj. maślankę, olej, jaja, dodać pokrojone  figi - całość zmiksować.

Orzechy posiekać na mniejsze kawałki.



W drugim naczyniu wymieszać obie mąki, proszek do pieczenia, sodę, cukier puder i cukier trzcinowy. Dodać bakalie.

Mokre składniki wlać do składników suchych - zmiksować do połączenia składników.

Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto do formy. Wierzch posypać sezamem oraz pestkami słonecznika i dyni.

Chlebek figowy piec około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C.


chlebek bakaliowy



ciasto figowe


Smacznego !

3 komentarze:

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo