listopada 03, 2015

"Meksykański" gulasz z soczewicy z kiełbaskami i dynią

   Zimno...zimno...coraz zimniej ! Tak to właśnie będzie. Nie zapadniemy w zimowy sen, nie obudzi nas wiosenny śpiew ptaków i ciepło słonecznych promieni, soczystość zielonych traw, zapach krokusów.... O nie ! Musimy zimę przetrwać. A jak ? Solidna porcja rozgrzewającego, pikantnego gulaszu (?), z soczewicą, kiełbaskami, fasolą, dynią...i co tam jeszcze w czeluściach lodówki znajdziecie. Taki gulasz lubi wiele składników, ważne tylko, by go porządnie doprawić, no i może granic fantazji nie przekraczać i nie wrzucać do gara, jak i co popadnie...
Aha...jeśli jesteś wegetarianinem, pomiń mięsne dodatki w daniu - też będzie smacznie !

soczewica na pikantno


Składniki:
  • 1 szklanka zielonej soczewicy
  • 1/2 pieczonej dyni hokkaido ( nie za duża )
  • puszka czerwonej fasoli
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 250 g kiełbasek ( u mnie patyczki szynkowe Tradycyjne Jadło  )
  • 400-500 ml passaty pomidorowej ( przecieru pomidorowego, NIE koncentratu )
  • olej rzepakowy do smażenia
  • przyprawa do potraw meksykańskich Appetitta ( lub przyprawy wedle uznania )



Wykonanie:
Soczewicę ugotować w dwóch szklankach wody, lekko osolić.
Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni. Dodać pokrojone w kawałki kiełbaski - smażyć razem 2-3 minuty. Kiełbaski z cebulą przełożyć do szerokiego rondla lub niewysokiego garnka, dodać ugotowaną soczewicę i zalać całość passatą pomidorową. Gotować kilka minut.



Dynię pokroi w kostkę, fasolę opłukać na sicie i odsączyć z wody. Fasolę i dynię dodać do gulaszu, delikatnie przemieszać i gotować do podgrzania składników.

Gulasz doprawić meksykańską mieszanką przypraw.

Danie podawać samodzielnie lub z bagietką bądź ryżem.



gulasz z soczewicy


gulasz z socewicy


Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo