sierpnia 19, 2015

Wege lody orzechowe

   Jak szybko zrobić domowe lody ? W dodatku takie bez jaj, bez mleka, bez ucierania, miksowania, ciągłego mieszania.
Tajemnica tkwi w .. bananie ! Tak, banan. Bazując na tym owocu w mig przygotujecie lody. Wystarczy banana zamrozić, dołożyć ulubione dodatki i zmiksować blenderem. JA do swoich lodów, dodałam jeszcze awokado. Dzięki niemu stały się bardziej kremowe.

lody dla alergika


Składniki:
  • 1 dojrzały banan
  • 1/2 dojrzałego awokado
  • 1,5 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki siekanych orzechów ( u mnie orzechy włoskie Bakalland )



Wykonanie:
Banana i awokado obrać ze skóry. Pokroić w nieduże kawałki, umieścić w zamykanym pojemniczku i  wstawić do zamrażarki.

Orzechy włoskie ( lub inne orzechy ) posiekać na drobno.



Kiedy owoce się dobrze zmrożą, wyjąć z zamrażarki.
Do miski przełożyć zamarznięte kawałki banana i awokado, dodać masło orzechowe i dokładnie zmiksować. Na koniec wsypać posiekane orzechy i wymieszać łyżką.

Lody są gotowe !

lody z banana

szybkie lody orzechowe


Smacznego !

3 komentarze:

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo