Owocowa nuta sprawia, że ciasto nie jest "nudne". Spróbujcie koniecznie.
Składniki:
Na spód:
Na spód:
- 350 g herbatników
- 180 masła
Masa serowa:
- 750 g sera miękkiego sera twarogowego ( ja użyłam ser z Biedronki )
- 1 szklanka cukru
- 5 jaj
- 70 g masła
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
Frużelina:
- 250 g jagód + 50 ml wody
- 1/3 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki żelatyny + ¼ szklanki wody
- 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej + odrobina wody do rozmieszania
Wykonanie:
Masło rozpuścić w rondelku. Rozpuszczone odstawić do ostygnięcia.
Herbatniki pokruszyć w malakserze.
Do pokruszonych ciastek wlać przestygnięte masło - połączyć składniki. Powstałą masą wylepić dno i i boki tortownicy średnicy 26 cm.
Tak przygotowany spód wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 10-12 minut. Wyjąć tortownicę z piekarnika, pozostawić do wystygnięcia.
Masło rozpuścić w rondelku. Rozpuszczone odstawić do ostygnięcia.
Herbatniki pokruszyć w malakserze.
Do pokruszonych ciastek wlać przestygnięte masło - połączyć składniki. Powstałą masą wylepić dno i i boki tortownicy średnicy 26 cm.
Tak przygotowany spód wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 10-12 minut. Wyjąć tortownicę z piekarnika, pozostawić do wystygnięcia.
Przygotować masę serową.
Ser dokładnie wymieszać z cukrem i żółtkami. Masło rozpuścić, lekko przestudzić. Do sera dodać rozpuszczone masło – dalej ucierać.
Z białek ubić pianę. Pianę dodać do
masy serowej - delikatnie wymieszać.
Masę serową wyłożyć na podpieczony spód ciasteczkowy. Sernik wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, stawiając na dno piekarnika naczynie z wodą.
Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 150 stopni C i piec sernik 1 godzinę 40 minut. Upieczony sernik pozostawić w uchylonym piekarniku do wystygnięcia.
Masę serową wyłożyć na podpieczony spód ciasteczkowy. Sernik wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, stawiając na dno piekarnika naczynie z wodą.
Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 150 stopni C i piec sernik 1 godzinę 40 minut. Upieczony sernik pozostawić w uchylonym piekarniku do wystygnięcia.
W rondelku zagotować jagody z wodą
i cukrem. Do gotujących się dodać rozprowadzoną w wodzie mąkę ziemniaczaną.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Napęczniałą
żelatynę dodać do gorących jagód – wymieszać dokładnie, tak aby żelatyna
zupełnie się rozpuściła.
Lekko ciepłą frużelinę wykładać na
sernik.
Smacznego !
Pyszny, pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńNajlepszy jaki jadłam :) robię już któryś raz, a frużelina bajka
OdpowiedzUsuń