sierpnia 21, 2015

Sernik z frużeliną jagodową

  Sernik z frużeliną odmieni ciasto i nada mu elegancji. Sernik podać możecie z dowolną frużeliną owocową. Ja wybrałam jagody. Doskonale sprawdzą się także maliny czy wiśnie.
Owocowa nuta sprawia, że ciasto nie jest "nudne". Spróbujcie koniecznie.

fruzelina jagodowa




Składniki:

Na spód:
  • 350 g herbatników
  • 180  masła
Masa serowa:
  • 750 g  sera miękkiego sera twarogowego ( ja użyłam ser z Biedronki )
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jaj
  • 70 g masła
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej

Frużelina:
 
  • 250 g jagód + 50 ml wody 
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki żelatyny + ¼ szklanki wody
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej + odrobina wody do rozmieszania



Wykonanie:
Masło rozpuścić w rondelku. Rozpuszczone odstawić do ostygnięcia.
Herbatniki pokruszyć w malakserze.
Do pokruszonych ciastek wlać przestygnięte masło - połączyć składniki. Powstałą masą wylepić dno i i boki tortownicy średnicy 26 cm.
Tak przygotowany spód wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 10-12 minut. Wyjąć tortownicę z piekarnika, pozostawić do wystygnięcia.

Przygotować masę serową.
Ser dokładnie wymieszać  z  cukrem i żółtkami. Masło rozpuścić, lekko przestudzić. Do sera dodać rozpuszczone masło – dalej ucierać.

Z białek ubić pianę. Pianę dodać do masy serowej - delikatnie wymieszać.
Masę serową wyłożyć na podpieczony spód ciasteczkowy. Sernik wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, stawiając na dno piekarnika naczynie z wodą.
Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 150 stopni C i piec sernik 1 godzinę 40 minut. Upieczony sernik pozostawić w uchylonym piekarniku do wystygnięcia.

W rondelku zagotować jagody z wodą i cukrem. Do gotujących się dodać rozprowadzoną w wodzie mąkę ziemniaczaną.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Napęczniałą żelatynę dodać do gorących jagód – wymieszać dokładnie, tak aby żelatyna zupełnie się rozpuściła.

 Lekko ciepłą frużelinę wykładać na sernik.

sernik z jagodami

frużelina


Smacznego !

2 komentarze:

  1. Najlepszy jaki jadłam :) robię już któryś raz, a frużelina bajka

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo