Jako, że rozpoczynamy sezon jeżynowy, a i jagody jeszcze gdzieniegdzie sa - wykorzystajcie je i przygotujcie jogurtowiec "Forest Fruit".
Jogurtowiec możecie przygotować na samych jogurtach z bitą śmietanką. Jeśli jednak zależy Wam na mocny smaku owocowym, dodajcie, tak jak ja to zrobiłam, nową masę śmietanową o smaku owoców leśnych od Dr.Oetker.
Szybko przygotujecie ten jogurtowiec, niestety troszkę trzeba się naczekać, by ukroić pierwszy kawałek...
Ale, ale ... zróbcie wieczorem i idźcie spać. Na następny dzień ciasto do kawy będzie gotowe.
( na tortownicę średnicy około 25-26 cm )
- 150 g granoli śniadaniowej z owocami ( lub zamiennie herbatniki )
- 100 g białej czekolady
- 750 g jogurtu greckiego
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 330 ml śmietanki 30 %
- 1 opakowanie masy śmietanowej w proszku o smaku owoców leśnych Dr.Oetker
- 3 łyżki żelatyny
- 2 galaretki o smaku owoców leśnych
- około 0,5 kg różnych owoców jagodowych ( maliny, jeżyny, jagody lub borówki )
Przygotowanie:
Czekoladę połamać, przełożyć do misy i ustawić nad gorącą, parującą wodą, do czasu aż czekolada się rozpuści.
Granolę ( lub herbatniki )rozkruszyć w malakserze.
Do pokruszonej granoli ( lub herbatników ) dodać rozpuszczoną czekoladę - dokładnie połączyć składniki. Powstałą masą wylepić dno tortownicy, uprzednio wyłożonej folią spożywczą.
Żelatynę zalać 1/3 szklanki zimnej wody, odstawić do napęcznienia. Naczynie z napęczniałą żelatyną umieścić w gorącej wodzie - żelatyna ma się rozpuścić.
Jogurt grecki wymieszać z cukrem pudrem i rozpuszczoną żelatyną.
Upić śmietankę, pod koniec ubijania dodać zawartość torebki z proszkiem o smaku owoców leśnych - miksować chwilę.
Do jogurtu dodać śmietankę, delikatnie połączyć składniki.
Masaę jogurtową przelać do tortownicy i wstawić do lodówki.
Galaretki rozpuścić w 750 ml wrzątku. Pozostawić do ostygnięcia.
Na lekko stężałym jogurtowcu ułożyć owoce, zalać galaretką. Odstawić na noc do lodówki.
Smacznego !
Kawałek proszę. ;-)
OdpowiedzUsuń