lutego 20, 2015

Bajaderka

  Bajaderka, czyli "ciasto z odzysku". Dlaczego ? A no dlatego, że do przygotowania bajaderki zużywamy niepotrzebne brzegi suchych ciast, nieudane biszkopty, zeschnięte babki piaskowe, resztki, pokruszonych ciastek. Nie wyrzucajcie ich nigdy, pakujcie w woreczki/pojemniki i zamrażajcie. A gdy uzbiera się już odpowiednia ilość - zróbcie bajaderkę.

ciasto bajaderka

Składniki:
  • 650-700 g suchych resztek ciast i ciastek ( biszkopty, keksy, kruche spody, drożdżowe, piaskowe )
  • 150 g masła
  • 0,5-0,75 szklanki cukru - w zależności od słodkości użytych okruchów
  • 4 płaskie łyżeczki kakao
  • 250 g różnych bakalii ( np. żurawina, rodzynki, orzechy i inne )
  • 2 łyżki galaretki/dżemu porzeczkowego
  • 50 ml spirytusu
  • 18-20 herbatników Petitt Beure

Wykonanie:
 Suche resztki ciast i ciastek - bez kremów - pokruszyć w malakserze.
Masło, cukier i kakao podgrzać do rozpuszczenia. Ostudzić.
Okruchy ciast wymieszać z bakaliami - rodzynki i żurawinę uprzednio namoczyć i odsączyć.

Ostudzone masło z cukrem i kakao wlać do okruszków, dodać dżem i spirytus - dokładnie wymieszać składniki.

Herbatniku ułożyć w niedużej formie. Na herbatniki wyłożyć masę z okruszków, dobrze docisnąć.

Bajaderkę odstawić na 3-4 godziny w chłodne miejsce.

Bajaderkę posypać cukrem pudrem lub polać czekoladową polewą.

bajaderka z okruszków

ciasto z okuchów

Smacznego !


5 komentarzy:

  1. Cudowne! Bardzo podoba mi się dodatek galaretki, nie widziałam go jeszcze w innych przepisach na bajaderkę/ bajaderki ... a wydaje mi się, że jest to dodatek bardzo pasujący :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię, a bardzo już dawni nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo