lutego 23, 2015

Cappuccino na biszkoptach

   Czołem łasuchy ! Dziś mam dla Was przepis na łatwe ciacho, takie bez pieczenia... I zapewniam, że wcale nie trzeba być miłośnikiem kawy, żeby je pokochać. Delikatna, waniliowa pianka, nasączone cappuccino biszkopty i słodka polewa czekoladowa ... chcecie czegoś więcej ?

capuccino z biszkoptami

Składniki:
  • 2 opakowanie biszkoptów ( po 120 g )
  • 400 g waniliowego serka homogenizowanego
  • 50 g cappuccino waniliowe
  • 120 g masła w temperaturze pokojowej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • 2 płaskie łyżki żelatyny
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 200 g czekolady mlecznej

Wykonanie:
Kawę cappuccino rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody. Odstawić do wystygnięcia.

Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody - odstawić do napęcznienia.

Żółtka, jajko i cukier umieścić w niedużym garnku lub wysokiej misce. Do nieco większego garnka wlać na dno wodę. Duży garnek ustawić na palniku, mniejsze naczynie ustawić na nim. Ubijać na parze jajka z cukrem, aż masa stanie się puszysta, a cukier zupełnie zniknie.


Serek waniliowy, masło i mleko w proszku dokładnie utrzeć. Dodać nieco ostygnięte ubite jajka - wymieszać.

Żelatynę rozpuścić, dolewając 3-4 łyżki wrzątku i ustawiając naczynie w gorącej wodzie.

Do masy waniliowej dodać rozpuszczoną żelatynę. Dokładnie wymieszać.

1/3 część biszkoptów zanurzyć w kawie.

W okrągłej ( średnica 26-28 cm ) lub niedużej prostokątnej tortownicy ułożyć namoczone w cappuccino biszkopty. Wylać połowę masy waniliowej. Ułożyć kolejną warstwę namoczonych biszkoptów, wylać resztę masy waniliowej. Na wierzchu ułożyć pozostałe biszkopty, namoczone w kawie.

Odstawić ciasto w chłodne miejsce, do stężenia.

W rondelku zagotować śmietankę. Do gorącej śmietanki wsypać drobno pokrojoną czekoladę - rozpuścić. Czekoladę wylać na ciasto.

capuccino


Smacznego !



5 komentarzy:

  1. Wygląda apetycznie. W sam raz do porannej herbaty.
    Pozdrawiam

    Zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi się :) Chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To ja poproszę kawałeczek, bo wygląda cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Niestety mi coś nie wyszło i ciasto wyszło niestety nie takie puszyste jak na zdjęciu a polewa popłynęła mimo długiego czasu chłodzenia :(

    Mariola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A czy jajka zostały dokładnie ubite ?
      Polewa powinna zastygnąć. Może zawiniła czekolada. Polecam wybietać dobre gatunkowo czekolady. Ewentualnie następnym razem zmniejsz o 100ml ilość śmietanki.

      Usuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo