kwietnia 16, 2014

Mazurek "jajo" z kajmakiem

   Mazurki Wielkanocne wypieka się w różnych kształtach. Zarówno kwadratowe jak i prostokątne, okrągłe czy owalne, przypominające jajko wyglądają dobrze. Wszystko zależy od nas, naszych potrzeb, wizji i sposobu dekoracji.

Prezentuję mazurek owalny, taką mazurkową pisankę ;)


Składniki:

1 szk. mąki  (najlepiej krupczatki, ale może być też tortowa )
80 dag zimnego masła
0,5 szkl. cukru pudru
1 żółtko
1 łyżka śmietany kwaśnej

Do dekoracji:
1/3 puszki kajmaku gotowego
mielone orzechy
gotowe dekoracje, np motylki czekoladowe
kolorowe pisaki lub lukier
inne - wedle uznania 






Wykonanie:

Mąkę przesiać, zimne masło pokroić w kostkę. Masło i mąkę posiekać nożem, dodać cukier, żółtko, śmietanę - szybko zagnieść ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodać więcej mąki.
Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić min. 30 minut w lodówce.

Odłożyć trochę ( na rant ) schłodzonego ciasta, resztę rozwałkować na grubość około 1,5-2cm, nadając ciastu owalny kształt.
Ciasto przenieść na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
 Z reszty ciasta uformować 2 długie wałeczki. Wałeczki skręcić ze sobą, po czym przykleić wokół "jaja". Nie trzeba dociskać, rant podczas pieczenia sam się przyklei do spodu.
Można ułożyć na cieście bazie z ciasta.



Tak przygotowane ciasto można posmarować rozmąconym jajkiem.

Piec w 180 stopniach C około 15 minut. Na złoty kolor.

Kajmak podgrzać w rondelku - będzie łatwiej nałożyć go na ciasto. Tak przygotowany kajmak, wylać na kruche ciasto. Wierzch udekorować wedle uznania.
Ja przykleiłam kurczaczka z kruchego ciasta, boki obsypałam mielonymi migdałami. Zrobiłam napis z lukru i przykleiłam motylki czekoladowe.


 Smacznego !

2 komentarze:

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo