kwietnia 16, 2014

Mazurek orzechowy

   Mazurki to specjalność kuchni polskiej i nieodłączny "element" Wielkanocnego stołu. 
Mazurek to zazwyczaj kruchy spód, przekładany lub nie - strojnie dekorowany lukrem, kajmakiem, czekoladą, bakaliami i wszelakimi innymi dodatkami.
W tym roku zrobiłam kilka wersji, tak by każdy znalazł coś dla siebie.
Jako pierwszy prezentuję mazurek z orzechami.


Składniki:

1 szk. mąki  (najlepiej krupczatki, ale może być też tortowa )
80 dag zimnego masła
0,5 szkl. cukru pudru
1 żółtko
1 łyżka śmietany kwaśnej

Masa orzechowa:
2/3 szkl. mielonych orzechów (włoski lub laskowych, zamiennie - migdałów )
1/4 szkl. cukru pudru
2-3 łyżki słodkiej śmietanki 30%

białko do posmarowania ciasta





Wykonanie:

Mąkę przesiać, zimne masło pokroić w kostkę. Masło i mąkę posiekać nożem, dodać cukier, żółtko, śmietanę - szybko zagnieść ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodać więcej mąki.
Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić min. 30 minut w lodówce.

Odłożyć 1/3 schłodzonego ciasta, resztę rozwałkować na grubość około 1,5-2cm. Przyciąć do kształtu prostokąta lub kwadratu.
Ciasto przenieść na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i podpiec w 200 stopniach C przez 5-7 minut.


Przygotować masę orzechową.
Mielone orzechy utrzeć z cukrem pudrem, dodając słodką śmietankę. Gotową masę wyłożyć na podpieczony spód mazurka.

Z reszty ciasta uformować cienkie wałeczki, pokryć wierzch mazurka, tworząc rant oraz kratkę. Ciasto posmarować rozmąconym białkiem

Piec w 180 stopniach C na rumiano.

Upieczone ciasto udekorować wedle uznania, np fiołkami w cukrze, połówkami orzechów włoskich lub skórką pomarańczową.


Smacznego !

2 komentarze:

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo