Zapraszam po przepis na mazurek z dżemem, w dwóch odsłonach.
Składniki:
1 szk. mąki (najlepiej krupczatki, ale może być też tortowa )
80 g zimnego masła
0,5 szkl. cukru pudru
1 żółtko
1 łyżka śmietany kwaśnej
ponadto:
gęsty dżem, u mnie winogronowy
do dekoracji:
płatki migdałów
lukier
inne dodatki
Wykonanie:
WERSJA 1
Mąkę przesiać, zimne masło pokroić w kostkę. Masło i mąkę posiekać nożem, dodać cukier, żółtko, śmietanę - szybko zagnieść ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodać więcej mąki.
Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić min. 30 minut w lodówce.
Odłożyć 1/3 schłodzonego ciasta, resztę rozwałkować na grubość około 1,5cm, nadając ciastu prostokątny kształt. Brzegi dociąć nożykiem.
Ciasto przenieść na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
Podpiec ciasto w 200 stopniach C przez 5-7 minut.
Z reszty ciasta uformować długie wałeczki. Z wałeczków otworzyć rant dookoła kwadratu oraz krateczkę. Nie trzeba dociskać, rant podczas pieczenia sam się przyklei do spodu.
W każdy otwór kratki włożyć porcję dżemu.
Ciasto posmarować rozmąconym jajkiem.
Piec w 180 stopniach C około 15 minut. Na złoty kolor.
Jeszcze ciepły mazurek udekorować płatkami migdałów. płatki przyklejać w kształt kwiatów na ciepłym dżemie.
WERSJA 2
Zagnieść ciasto tak samo jak w przepisie powyżej.
Schłodzone ciasto podzielić na 2 równe części. Ciasto rozwałkować formując prostokąt, dociąć boki radełkiem lub nożem.
Dwa jednakowe placki upiec na złoto w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Ciepłe blaty przełożyć dowolnym, gęstym dżemem. Pozostawić do ostygnięcia.
Mazurka udekorować wedle uznania. Ja swojego udekorowałam lukrem i ciasteczkami kruchymi.
Smacznego !
pysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńale łaaadne!
OdpowiedzUsuńChyba nigdy nie jadłem mazurka na Wielkanoc. U mnie królują raczej baby i makowce.
OdpowiedzUsuńCzy aby na pewno 80 dkg masła na szklankę mąki? To przecież 4 kostki.
OdpowiedzUsuńPrzepraszam, bład, ma byc oczywiscie 80g masla. Juz poprawione.
OdpowiedzUsuńDziekuje za czujność i komentarz.