kwietnia 16, 2014

Mazurek z dżemem

  Najprostszy mazurek to chyba ten z dżemem ;) Ale można sobie skomplikować, dekoracją !

Zapraszam po przepis na mazurek z dżemem, w dwóch odsłonach. 



Składniki:

1 szk. mąki  (najlepiej krupczatki, ale może być też tortowa )
80 g zimnego masła
0,5 szkl. cukru pudru
1 żółtko
1 łyżka śmietany kwaśnej

ponadto:
gęsty dżem, u mnie winogronowy

do dekoracji:
płatki migdałów
lukier
inne dodatki






Wykonanie:


WERSJA 1



Mąkę przesiać, zimne masło pokroić w kostkę. Masło i mąkę posiekać nożem, dodać cukier, żółtko, śmietanę - szybko zagnieść ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodać więcej mąki.
Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić min. 30 minut w lodówce.

Odłożyć 1/3 schłodzonego ciasta, resztę rozwałkować na grubość około 1,5cm, nadając ciastu prostokątny kształt. Brzegi dociąć nożykiem.
Ciasto przenieść na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.

Podpiec ciasto w 200 stopniach C przez 5-7 minut.


 Z reszty ciasta uformować  długie wałeczki. Z wałeczków otworzyć rant dookoła kwadratu oraz krateczkę. Nie trzeba dociskać, rant podczas pieczenia sam się przyklei do spodu.
W każdy otwór kratki włożyć porcję dżemu.
Ciasto posmarować rozmąconym jajkiem.


Piec w 180 stopniach C około 15 minut. Na złoty kolor.

Jeszcze ciepły mazurek udekorować płatkami migdałów. płatki przyklejać w kształt kwiatów na ciepłym dżemie.





WERSJA 2

Zagnieść ciasto tak samo jak w przepisie powyżej.

Schłodzone ciasto podzielić na 2 równe części. Ciasto rozwałkować formując prostokąt, dociąć boki radełkiem lub nożem.

Dwa jednakowe placki upiec na złoto w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Ciepłe blaty przełożyć dowolnym, gęstym dżemem. Pozostawić do ostygnięcia.

Mazurka udekorować wedle uznania. Ja swojego udekorowałam lukrem i ciasteczkami kruchymi.



Smacznego !

5 komentarzy:

  1. Chyba nigdy nie jadłem mazurka na Wielkanoc. U mnie królują raczej baby i makowce.

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy aby na pewno 80 dkg masła na szklankę mąki? To przecież 4 kostki.

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepraszam, bład, ma byc oczywiscie 80g masla. Juz poprawione.
    Dziekuje za czujność i komentarz.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo