Jeśli lubicie wilgotne ciasto, połączenie ciasta jasnego i kakaowego, polecam zrobić babkę marmurkową. Pyszna jest !
Pamiętajcie, żeby do ciemnego ciasta użyć wykorzystać dobre kakao, w tej kwestii nie ma co oszczędzać. Liczy się przecież smak !
Składniki:
12 pełnych łyżek mąki ( krupczatka lub opcjonalnie tortowa )
2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
6 jaj
250 g masła ( lub po 125 g masła i margaryny )
2 szklanki cukru
250 ml mleka
4 łyżki kakao, u mnie DecoMorreno
do polania:
100 g kuwetury lub gorzkiej czekolady
1 łyżka oleju
Wykonanie:
Mąkę ziemniaczaną, pszenną i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać.
Oddzielić żółtka od białek.
Masło o temperaturze pokojowej utrzeć, dodając po 2-3 łyżki cukru i po jednym żółtku. Ucierać, aż cukier się prawie zupełnie się rozpuści.
Z białek ubić sztywną pianę.
Do utartego masła dodać wymieszane z proszkiem i przesiane mąki oraz mleko - połączyć. Na koniec dodać pianę z białek - wymieszać.
Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej z nich wsypać kakao - wymieszać.
Do formy na babkę wlać pierwsze ciasto jasne, na nie z kolei - ciasto kakaowe.
Babkę piec w 170 stopniach C przez 30 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę piekarnika do 150 stopni i piec jeszcze 20-30 minut. Do suchego patyczka.
Upieczoną babkę pozostawić na 5 minut w formie. Po tym czasie wyjąć i odstawić do wystygnięcia.
Przygotować polewę.
Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej razem z olejem. Płynną czekoladą polać babę. Odstawić do zastygnięcia.
Smacznego !
Przypominam też o konkursie, w którym do wygrania formy na babkę oraz kakao DecoMorreno - zerknijcie tu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz