kwietnia 17, 2014

Babka marmurkowa oblana czekoladą

  Na wielkanocnym stole baba musi być ! Baba - babka oczywiście ;)
Jeśli lubicie wilgotne ciasto, połączenie ciasta jasnego i kakaowego, polecam zrobić babkę marmurkową. Pyszna jest !
Pamiętajcie, żeby do ciemnego ciasta użyć wykorzystać dobre kakao, w tej kwestii nie ma co oszczędzać. Liczy się przecież smak !


Składniki:

12 pełnych łyżek mąki ( krupczatka lub opcjonalnie tortowa )
2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
6 jaj
250 g masła ( lub po 125 g masła i margaryny )
2 szklanki cukru
250 ml mleka
4 łyżki kakao, u mnie DecoMorreno

do polania:
100 g kuwetury lub gorzkiej czekolady
1 łyżka oleju





Wykonanie:

Mąkę ziemniaczaną, pszenną i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać. 
Oddzielić żółtka od białek.

Masło o temperaturze pokojowej utrzeć, dodając po 2-3 łyżki cukru i po jednym żółtku. Ucierać, aż cukier się prawie zupełnie się rozpuści.
Z białek ubić sztywną pianę.


Do utartego masła dodać wymieszane z proszkiem  i przesiane mąki oraz mleko - połączyć. Na koniec dodać pianę z białek - wymieszać.

Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej z nich wsypać kakao - wymieszać.

Do formy na babkę wlać pierwsze ciasto jasne, na nie z kolei - ciasto kakaowe.
Babkę piec w 170 stopniach C przez 30 minut, po tym czasie  zmniejszyć temperaturę piekarnika do 150 stopni i piec jeszcze 20-30 minut. Do suchego patyczka.

Upieczoną babkę pozostawić na 5 minut w formie. Po tym czasie wyjąć i odstawić do wystygnięcia.


Przygotować polewę.
Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej razem z olejem. Płynną czekoladą polać babę. Odstawić do zastygnięcia.


Smacznego !

Przypominam też o konkursie, w którym do wygrania formy na babkę oraz kakao DecoMorreno -  zerknijcie tu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo