kwietnia 17, 2014

Babka ponczowa ( rumowa z pomarańczą )

   Jedna z najlepszych, przynajmniej dla mnie - bab wielkanocnych. Babka ponczowa. Taki wypiek dla dorosłych ! Wilgotna, aromatyczna, przepyszna ! Musicie ją zrobić !


Składniki:
 1,5 szklanki mąki pszennej
3 dag drożdży świeżych
0,5 szklanki mleka
1/4 szklanki cukru
2 jaja
70 g masła
2 łyżeczki cukru waniliowego
2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

Poncz:
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki wody
otarta skórka i sok z połowy cytryny
50-70 ml rumu - najlepiej ciemnego

Lukier:
1/2 szkl. cukru pudru, 3 łyżki wody, łyżka  soku z cytryny



Wykonanie:

Przygotować zaczyn. W tym celu drożdże pokruszyć, rozprowadzić niewielką ilością ciepłego mleka, dodając pół łyżeczki cukru i około 1/3 szklanki mąki. Zaczyn ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Tak przygotowany zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Oddzielić żółtka jaj od białek. Pianę z białek ubić na sztywno.

Masło o temperaturze pokojowej utrzeć dodając stopniowo po 3 łyżki cukru i żółtko. Następnie dodać zaczyn z drożdży, cukier waniliowy, skórkę pomarańczową, ciepłe mleko i wyrabiać ciasto dosypując mąkę. 
Do wyrobionego ciasta dodać pianę z białek - delikatnie połączyć. Ciasto powinno być gładkie, lśniące i musi zawierać dużo pęcherzyków powietrza.



Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy na babkę. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Wyrośniętą babkę piec w 180 stopniach przez około 1 godzinę. Jeśli babka mocno zrumieni się z wierzchu, przed upływem czasu pieczenia, należy przykryć ją papierem do pieczenia.


Przygotować poncz: cukier zagotować z wodą, dodać sok i skórkę z cytryny. Schłodzić. Po schłodzeniu dodać rum.


Upieczoną i lekko ostudzoną babkę wyjąć z formy, nakłuć długą wykałaczką w wielu miejscach i nasączyć ponczem.

Na koniec babę polukrować. Cukier puder utrzeć z wodą i sokiem z cytryny - lukrem polać babę, udekorować skórką pomarańczową.


Smacznego !

1 komentarz:

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo