grudnia 22, 2013

Rolada z karkówki - z kapustą i śliwkami

Składniki:


1 kg karkówki, 300 g kapusty kiszonej, 20 szt. śliwek suszonych, garść suszonych grzybów, 5 pieczarek, 1 cebula, 1 łyżka klarowanego masła, 2 łyżki musztardy chrzanowej, 1 łyżka tymianku suszonego, 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku, 3 łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżka mąki pszennej, sól, pieprz.




Wykonanie:
Mięso umyć pod bieżącą wodą, osuszyć.
Rozkroić, tak by powstał duży płat - rozbić dość cienko.
Suszone grzyby zalać wodą - gotować około 20 minut - odcedzić i pokroić.
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać masło, cebulkę podsmażyć. Dodać grzyby i pokrojone w kostkę pieczarki - podsmażyć.


Kapustę, jeśli jest za kwaśna opłukać pod bieżącą wodą i odcisnąć. Pokroić drobniej, dodać do grzybów.
Całość smażyć 5 minut, pod koniec smażenia dodać mąkę, rozprowadzoną w odrobinie wody, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Farsz pozostawić do ostygnięcia.

Na płacie mięsa układać kapustę, na środku - ułożyć śliwki - zwinąć w roladę. Obwiązać lnianym sznurkiem.

Musztardę, olej rzepakowy, tymianek i paprykę - wymieszać. Marynatę posolić.
Gotową marynatą smarować roladę.
Rolad ułożyć w brytfance, przykryć folią do pieczenia.
Piec w temperaturze 180 stopni C przez 50-60 minut.
Smacznego !

3 komentarze:

  1. oj, zjadłabym! :)

    zapraszam na pierniczki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Elegancka, na świąteczny stół idealna! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo