Składniki:
1 kg karkówki, 300 g kapusty kiszonej, 20
szt. śliwek suszonych, garść suszonych grzybów, 5 pieczarek, 1 cebula,
1 łyżka klarowanego masła, 2 łyżki musztardy chrzanowej, 1 łyżka
tymianku suszonego, 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku, 3 łyżki oleju
rzepakowego, 1 łyżka mąki pszennej, sól, pieprz.
Wykonanie:
Mięso umyć pod bieżącą wodą, osuszyć.
Rozkroić, tak by powstał duży płat - rozbić dość cienko.
Suszone grzyby zalać wodą - gotować około 20 minut - odcedzić i pokroić.
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać masło, cebulkę podsmażyć. Dodać grzyby i pokrojone w kostkę pieczarki - podsmażyć.
Rozkroić, tak by powstał duży płat - rozbić dość cienko.
Suszone grzyby zalać wodą - gotować około 20 minut - odcedzić i pokroić.
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać masło, cebulkę podsmażyć. Dodać grzyby i pokrojone w kostkę pieczarki - podsmażyć.
Kapustę, jeśli jest za kwaśna opłukać pod bieżącą wodą i odcisnąć. Pokroić drobniej, dodać do grzybów.
Całość smażyć 5 minut, pod koniec smażenia dodać mąkę, rozprowadzoną w odrobinie wody, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Farsz pozostawić do ostygnięcia.
Na płacie mięsa układać kapustę, na środku - ułożyć śliwki - zwinąć w roladę. Obwiązać lnianym sznurkiem.
Musztardę, olej rzepakowy, tymianek i paprykę - wymieszać. Marynatę posolić.
Gotową marynatą smarować roladę.
Rolad ułożyć w brytfance, przykryć folią do pieczenia.
Piec w temperaturze 180 stopni C przez 50-60 minut.
Smacznego !
oj, zjadłabym! :)
OdpowiedzUsuńzapraszam na pierniczki!
Elegancka, na świąteczny stół idealna! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńbajeczna...
OdpowiedzUsuń