Składniki:
50 g masła
100 g miodu
150 g cukru
450 g mąki pszennej
1 jajko
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
przyprawa do piernika - całe opakowanie
Wykonanie:
Miód, cukier i masło rozpuszczamy w garnku.
Dodajemy przyprawę do piernika - zagotowujemy i zdejmujemy z ognia.
Pozostawiamy do ostygnięcia.
Na tym etapie trzeba uważać, żeby cukier się nie skrystalizował. Polecam użyć "dobrego" cukru kryształu.
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, dodajemy kakao - mieszamy.
Następnie dodajemy jajko i zimną masę miodową - zagniatamy ciasto.
Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Zimne ciasto wałkujemy na grubość 5mm, wycinamy dowolne kształty.
Piec w temperaturze 190 stopni C, przez około 15 minut.
Upieczone ciasteczka dekorujemy, tak jak nam fantazja podpowiada :)
Ja dekorowałam produktami firmy r. Oetker.
Użyłam lukier w tubce, domowy lukier do lukrowania ciast i ciasteczek, kolorowe pisaki oraz wszelkie posypki, jakie tylko miałam.
Wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńMniam ! ;)
UsuńPrzepiękne wyszły.
OdpowiedzUsuńZapraszam autora oraz czytelników do wzięcia udziału w konkursie świątecznym na najlepszą potrawę.
OdpowiedzUsuńSzczegóły konkursu wraz z nagrodami (zapas przypraw) na stronie:
www.nps-mix.pl/konkurs
śliczne pierniczki, ja swoje robię jutro. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńu mnie jutro ciąg dalszy ... ;)
Usuń