- 2 szkl. mąki pszennej
- 125 g masła
- 3 łyżki cukru
- 3 jajka
- 2 szklanki mielonego maku, np BackMit
- 200 ml słodkiej śmietanki 18%
- 2 łyżki cukru
- 200 ml śmietanki 30%
- budyń waniliowy
- 1 śmietan fix do śmietany
- 1 łyżka cukru pudru
- 150 g małych bez
Wykonanie:
Masło pokrój w drobną kostkę. Do miski wsyp mąkę, dodaj
masło i 1 jajko - szybko wyrób ciasto.
Ciasto owiń folią spożywczą i wstaw na 30 minut do lodówki.
Zimne ciasto rozwałkuj, wyłóż ciastem formę do tarty średnicy 25 cm.
Do naczynia wlej śmietankę 18%, dodaj jajka i cukier - zmiksuj.
Wsyp mak i zawartość torebki z budyniem waniliowym - dobrze wymieszaj.
Masę makową wylej na ciasto.
Piecz 40 minut w 160 stopniach C.
Ostudź tartę.
Śmietankę 30% ubij z fixem do śmietany i cukrem pudrem.
Wyłóż na zimną tartę. Wierz udekoruj małymi bezami.
Ciasto owiń folią spożywczą i wstaw na 30 minut do lodówki.
Zimne ciasto rozwałkuj, wyłóż ciastem formę do tarty średnicy 25 cm.
Do naczynia wlej śmietankę 18%, dodaj jajka i cukier - zmiksuj.
Wsyp mak i zawartość torebki z budyniem waniliowym - dobrze wymieszaj.
Masę makową wylej na ciasto.
Piecz 40 minut w 160 stopniach C.
Ostudź tartę.
Śmietankę 30% ubij z fixem do śmietany i cukrem pudrem.
Wyłóż na zimną tartę. Wierz udekoruj małymi bezami.
Smacznego !
wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawa i oryginalna wersja makowca :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie :)
wygląda szałowo <3
OdpowiedzUsuńwesołych, pierniczkowych świąt! :)
Pięknie wygląda, tak zimowo :)
OdpowiedzUsuń