Dziś skusiłam się na domowy budyń, ale w nieco innym wydaniu. Budyń przygotowałam z mleka i płatków ryżowych. W planach mam jeszcze kilka wariacji na temat budyniu...ale co w mojej głowie siedzi, o tym przekonać się będziecie mogli tylko wówczas, gdy regularnie będziecie odwiedzali blog.
Dlaczego budyń ryżowy ? Ciekawa byłam nie tyle smaku, co konsystencji takiego budyniu. Wyszedł genialny !
Żeby nie było nudno, przygotowałam ryżowy budyń z cynamonem, słodzony miodem.
Domowy budyń smakuje najlepiej z owocami, dlatego w moim deserze znalazły się wiśnie. Wykorzystałam wiśnie mrożone, których smak wzbogaciłam przyprawami korzennymi.
Zróbcie koniecznie taki budyń. To tylko kilka minut przygotowań, a efekt końcowy zaskoczy Was pozytywnie.
PRZEPIS NA BUDYŃ RYŻOWY Z WIŚNIAMI
Składniki:
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka płatków ryżowych
- 1 łyżka miodu
- szczypta cynamonu
Dodatkowo:
- 200 g mrożonych wiśni
- 1 łyżka cukru
- 4-5 ziaren kardamonu
- 5-6 goździków
- szczypta cynamonu
- szczypta imbiru
Przygotowanie budyniu:
Do rondelka wlać mleko - doprowadzić do wrzenia.
Na gotujące się mleko wsypać płatki ryżowe. Gotować 2-3 minuty, mieszając.
Ugotowane płatki ryżowe odstawić na kilka minut ( 5-7 minut ), aż napęcznieją.
W międzyczasie w rondelku zagotować mrożone wiśnie z cukrem i przyprawami.
Do ugotowanych płatków ryżowych dodać miód i cynamon. Za pomocą blendera, zmiksować płatki na gładki budyń.
Budyń ryżowy przekładać do pucharków/salaterek/kubeczków.
Budyń podawać z wiśniami.
Smacznego !
mmm aksamitnie pyszny
OdpowiedzUsuńnie ma to jak ryż z owocami
OdpowiedzUsuń