Robi się szybko, szybciuteńko.... Nawet te orzechy w karmelu możecie pominąć ( ale raczej nie warto tego robić ) i tylko oprószyć cukrem pudrem.
Nie ma co długo pisać, lećcie po dynię i pieczcie, nie czekajcie dłużej...
Składniki:
- 200 g pure z pieczonej dyni hokkaido ( jak upiec dynię, przeczytacie tu )
 - 220 g mąki tortowej Lubella
 - 120 g cukru trzcinowego
 - 3 jajka
 - 250 g jogurtu greckiego light
 - 120 ml oleju
 - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
 - 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
 
Na wierzch:
- 150 g orzechów włoskich
 - 100 g masła
 - 4 łyżki cukru
 - 2 łyżki miodu
 
Wykonanie:
Podstawą ciasta jest pieczona dynia, dlatego warto upiec ją dzień wcześniej i zmiksować na pure.
Pure z dyni połączyć z olejem, jajami i jogurtem - wymieszać za pomocą rózgi lub zmiksować mikserem na wolnych obrotach, tylko do momentu połączenia składników - nie ubijać !
W drugiej misce wymieszać mąkę z cukrem, imbirem, sodą i proszkiem do pieczenia.
Do składników mokrych, dodać składniki suche i wymieszać dokładnie łyżką.
Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 23 -24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w 180 stopniach przez 35 minut.
Orzechy posiekać na mniejsze kawałki. W rondlu rozpuścić masło z miodem i cukrem. Do rozpuszczonych, dodać orzechy włoskie. Gotować 3 do 5 minut.
Orzechy w karmelu przelać na ciasto i piec jeszcze 10 minut.
Smacznego !






Czy zamiast oleju mogę użyć masła ?
OdpowiedzUsuńW tego typu ciastach radzę używać oleju.
Usuń