Lemoniada z ogórkiem i tymiankiem

    Połowa września, a upały niczym w lipcu. Jeśli szukacie ochłody, schowajcie się do cienia...albo, opalajcie się na leżaczku, gasząc pragnienie chłodną lemoniadą ( przestrzegam, przed mega zimną - w taki upał, łatwo się zaziębić ).
Dziś odbiegniemy nieco od klasyki, dodając do lemoniady ogórka i świeży, pachnący tymianek. Orzeźwiająco, bardzo orzeźwiająco - gwarantuję !

A jeśli jeden smak lemoniady, to dla Was za mało, zróbcie też inne - przepisy TUTAJ

lemoniada z ogórkiem



Składniki: 
  • 3/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryn
  • 3-4 łyżki cukru trzcinowego
  • limonka ( lub cytryna )
  • mały ogórek
  • świeże gałązki tymianku
  • kilka listków mięty 
  • woda



Wykonanie:
Wyciśnięty sok cytrynowy, zagotować razem z cukrem - gotować na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż cukier się rozpuści.  Ostudzić.

Ogórka obrać ze skóry, pokroić w cienkie paseczki. Limonkę ( lub cytrynę ) sparzyć i pokroić w plastry/pół plastry.



Do butelki/karafki lub innego wysokiego naczynia wrzucić plasterki cytrusów, dodać paski ogórka. Zioła lekko rozetrzeć w dłoniach, dodać do butelki.
Następnie wlać ostudzony sok cytrynowy z cukrem. Uzupełnić wodą.

Lemoniadę schłodzić lub/i wrzucić do niej kostki lodu.

Na podaną porcję wlałam 2 litry wody.

lemoniada

lemoniada z tymiankiem


Smacznego !

Komentarze

  1. Cudna lemoniada.
    Na pewno lepsza opcja, niż przesłodzone, sklepowe wersje!
    :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty