listopada 19, 2015

Pieczona dynia - jak upiec dynię idealną !

    Dziś banalnie ! Nie będzie to przepis, a raczej porada. Porada - jak upiec dynię. Czy to takie trudne, żeby pisać na blogu ? Czy można popełnić błąd, podczas pieczenia dyni ? Czy to nie "intuicyjne" zadanie ? Pytań może być wiele.
Postanowiłam stworzyć ten wpis, gdyż nie zawsze piekłam dynię idealnie. Zdarzało się, że była sucha, spieczona i twarda... Aż do czasu.

jak piec dynie


Do pieczenia nadaje się każda dynia. Zarówno piżmowa, makaronowa czy hokkaido...czy jeszcze jakaś inna.
Dynię przed pieczeniem należy umyć i osuszyć.

Do krojenia dyni użyjcie dużego noża. Dynię przekrójcie na pół lub na ćwiartki- nie wydrążajcie nasion.
Ja często piekę dynię, gdy w piekarniku siedzi "coś jeszcze". Wówczas układam dynię na blasze/siatce razem z "tym czymś" i piekę w zadanej temperaturze, aż zmięknie. Jeśli "coś" wychodzi z piekarnika wcześniej, a dynia nadal jest twarda, zmniejszam temperaturę do 150 stopni i dopiekam dynię.



Gdy chcę upiec tylko dynię - układam kawałki dyni na blasze, ustawiam piekarnik na 150 stopni C i zapominam na 1,5 godziny.

Dyni nigdy nie polewam oliwą, olejem, a także nie doprawiam do pieczenia. Tak upieczona dynia sprawdza się zarówno do słodkich, jak i wytrawnych dań.

Co zrobić z pieczonej dyni ? Ja zazwyczaj miksuję ją na pure - uprzednio wydrążając pestki i obierając skórkę. Takie pure wykorzystuję do serników, deserów, koktajli, sosów, kopytek i innych potraw.

Upieczoną dynię można wykorzystać także do sałatek, sosów, curry i innych dań - tym razem nie miksując, a krojąc dynię w kostkę.

Kilka PRZEPISÓW z wykorzystaniem pure z pieczonej dyni znajdziecie TUTAJ

dynia z piekarnika

jak upiec dynię

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo