Moja wersja sałatki kusi barwami...a wszystko dzięki ziemniakom truflowym o bajecznym wręcz kolorze. Jeśli nie macie dostępu do takich ziemniaków, z powodzeniem możecie je zastąpić innymi mączystymi ziemniakami.
Składniki:
- około 1 kg ziemniaków ( u mnie fioletowe truflowe )
 - 1 czerwona cebula
 - 1 nieduża wędzona ryba ( u mnie pstrąg łososiowy )
 - 3 ugotowane na twardo jajka
 - 3-4 kiszone ogórki
 - 350 g jogurtu greckiego lekkiego
 - 1 łyżeczka musztardy francuskiej
 - 1 łyżeczka miodu
 - sól, pieprz
 - świeża natka pietruszki
 
Wykonanie:
Ziemniaki ugotować w łupinach, w lekko osolonej wodzie. Ostygnięte obrać i pokroić w kosteczkę.
Jajka ugotować, ostudzić i pokroić również w kosteczkę.
Cebulę pokroić w pół cienkie pół plastry, ogórki kiszone w kostkę.
Rybę rozdrobnić, uważając by pozbyć się wszystkich ości.
Wszystkie składniki przełożyć do miski.
Jogurt wymieszać z płynnym miodem oraz musztardą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Sosem jogurtowo-musztardowym polać sałatkę, delikatnie wymieszać.
Przed podaniem posypać posiekaną świeżą natką pietruszki.
Smacznego !






Brak komentarzy:
Prześlij komentarz