Kruche babeczki z kremem krówkowym i bakaliami

   Kruche babeczki w wersji mini, to świetna propozycja na wielkanocny stół, ale nie tylko. Taka słodka przekąska sprawdzi się podczas każdej domowej imprezy. Babeczki nie dość, że smakują wspaniale, to jeszcze stanowią świetną dekorację stołu.

babeczki z krówką

 Ciasto kruche:
  • 200 g zimnego masła
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Krem krówkowy:
  • 400 g masy krówkowej ( u mnie Helio )
  • 250 g serka mascarpone

Dodatkowo:
  • dżem lub galaretka porzeczkowa
  • bakalie


WYKONANIE:
Mąkę połączyć z cukrem pudrem oraz solą. Zimne masło pokroić w kostkę. Masło dodać do mąki - posiekać nożem lub zmiksować w malakserze. Na koniec dodać jajko - zagnieść szybko ciasto, uformować w kulę i owinąć folią spożywczą. Ciasto schłodzić w lodówce min. 1,5 godziny.



Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 3-4 mm. Z ciasta wykrawać krążki nieco większe od foremek na babeczki. Ciastem wykleić foremki, mocno dociskając do brzegów i nakłuć widelcem.

 Przed upieczeniem wstawić foremki z ciastem na 10-15 minut do lodówki.

Piec w temperaturze 180 stopni C do zrumienienia. Upieczone babeczki odstawić do ostygnięcia. Ostygnięte wyjąć delikatnie z foremek.


Przygotować krem krówkowy.
Serek mascarpone szybko zmiksować na wysokich obrotach miksera. Dodać masę krówkową - połączyć składniki.

Do każdej kruchej babeczki włożyć niewielką ilość dżemu porzeczkowego, na dżem wycisnąć porcję kremu krówkowego. Na koniec babeczki udekorować bakaliami.

babeczki z kremem

kruche babeczki


 Smacznego !


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty