Ciasto kruche:
- 200 g zimnego masła
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- szczypta soli
Krem krówkowy:
- 400 g masy krówkowej ( u mnie Helio )
- 250 g serka mascarpone
Dodatkowo:
- dżem lub galaretka porzeczkowa
- bakalie
WYKONANIE:
Mąkę połączyć z cukrem pudrem oraz solą. Zimne masło pokroić w kostkę. Masło dodać do mąki - posiekać nożem lub zmiksować w malakserze. Na koniec dodać jajko - zagnieść szybko ciasto, uformować w kulę i owinąć folią spożywczą. Ciasto schłodzić w lodówce min. 1,5 godziny.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 3-4 mm. Z ciasta wykrawać krążki nieco większe od foremek na babeczki. Ciastem wykleić foremki, mocno dociskając do brzegów i nakłuć widelcem.
Przed upieczeniem wstawić foremki z ciastem na 10-15 minut do lodówki.
Piec w temperaturze 180 stopni C do zrumienienia. Upieczone babeczki odstawić do ostygnięcia. Ostygnięte wyjąć delikatnie z foremek.
Przygotować krem krówkowy.
Serek mascarpone szybko zmiksować na wysokich obrotach miksera. Dodać masę krówkową - połączyć składniki.
Do każdej kruchej babeczki włożyć niewielką ilość dżemu porzeczkowego, na dżem wycisnąć porcję kremu krówkowego. Na koniec babeczki udekorować bakaliami.
Smacznego !
Super przepis, muszę wypróbować:)
OdpowiedzUsuńPychota :)
OdpowiedzUsuńPrześliczne maleństwa :)
OdpowiedzUsuń