marca 30, 2015

Wielkanocne warsztaty kulinarne dla dzieci

   W dniu 28 marca 2015 roku, miałam przyjemność poprowadzić wielkanocne warsztaty kulinarne dla dzieci.
Inicjatorką wydarzenia oraz organizatorką byłam ja, a patronat objęło Starostwo Powiatowe w Kraśniku.
 Warsztaty miały na celu przybliżyć uczestnikom tradycje wielkanocne oraz zachęcić do poznawania nowych smaków.
W warsztatach udział wzięło 17 dzieci z Gminy Kraśnik. Spotkaliśmy się, dzięki uprzejmości władz Gminy, w Świetlicy Wiejskiej w Stróży. To miejsce tego dnia, a raczej wieczorku, gdyż warsztaty rozpoczęły się o godzinie 17.00, tętniło życiem.
Dzieci w wieku od 6 do 12 lat, uśmiechnięte, zadowolone i pełne zapału do pracy, rozpoczęły swoją małą przygodę kulinarną ...
























Nasz plan przewidywał wykonanie trzech potraw. Jako pierwsze ulepione zostały wielkanocne zające z ciasta drożdżowego. Ugniatanie ciasta, wałkowanie, rolowanie i zlepianie przypominało dzieciom zabawy z plasteliną. W efekcie, powstały piękne zające.


fot. Paweł Bieleń


Następnie przystąpiliśmy do bardziej "brudzącego" zadania. Dlaczego brudzącego ? A no dlatego, że kolejnym zadaniem małych uczestników warsztatów, było przygotowanie mazurków wielkanocnych. Nie były to jednak klasyczne mazurki z ciasta kruchego. Nasze mazurki były wersją szybszą, prostszą i przede wszystkim zdrowszą. Powstały na bazie wafli ryżowych podarowanych przez jednego ze sponsorów warsztatów, a mianowicie przez markę KUPIEC. Wafle uprzednio zanurzone w płynnej czekoladzie, dekorowaliśmy przeróżnymi bakaliami. Szeroką gamę bakalii i nasion podarował nam nasz drugi sponsor, miarka KRESTO.




Ostatnim wyzwaniem dla dzieci, było przygotowanie zdrowej sałatki z jajkiem i tuńczykiem. Jako, że rąk do pracy nie brakowało, werwy i ochoty do działania także, sałatka powstałą w mig. Młodsi obierali jajka, starsi zajęli się krojeniem warzyw.





A kiedy wszystko co zaplanowaliśmy, zostało wykonane, nie pozostało nic innego jak spróbować tych pyszności. Smakowało, zarówno dzieciom, jak i rodzicom.

Uśmiechnięte buzie były dowodem na to, że warsztaty były udane. Miłe słowa, podziękowania, a nawet laurka, stanowiły cudowny dodatek. Dzięki temu wiem, że moja praca na rzecz lokalnej społeczności jest potrzebna i doceniana.



Warsztaty nie odbyły by się, gdyby nie pomoc naszych sponsorów. Tu szczególne podziękowania należą się Starostwu Powiatowemu w Kraśniku, na czele z Panem Starostą - Andrzejem Majem oraz naszym sponsorom produktowym - markom KRESTO, RAPSO oraz KUPIEC


Relację z warsztatów możecie przeczytać także na portaluKraśnik24.pl. Znajdziecie tam dużo fotek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo